Kdy mi končí rodičovská dovolená?

veverkamaminka
11. lis 2017

ahoj,
Mirečkovi byli 2 roky 1.7.2017 a původně jsem ji měla na 3 roky , ale zkrátila jsem ji na 2 kvůli financím. Jen nevím kdy přesně skončí. Jelikož jsem četla někde, že když v 3 letech nebo v mém případě dovršením 2 let dítěte to skončí tak tak bych měla jít tedy do práce 2.7.2017 ? Tak proč mi doteď stále vyplácí ten rodičovský příspěvek a nikde se po mě v práci nesháněj a nepřišel mi žádný dopis poštou o ukončení Rodičovské dovolené?
Celou středu jsem se nedostala na řadu na úřadě práce a nedovolala se tam aby mi to vysvětlily. Tak tam musím opět v pondělí ,ale ještě než tam půjdu tak jsem tak zvědavá, že to od vás chi slyšet už co nejdříve. Je zvláštní , že když jsem to zkrátila na 2 roky tak jsem hned další den po jeho narozeninách nešla do práce a stále mi rodičovská chodí. Vůbec to nechápu a navíc jsme v 2. měsíci těhotenství , tak se na chvíli vracím do práce. Děkuji za odpověď.

jaja01k
11. lis 2017

No jestli sis zkracovala rodicovskou dovolenou, tak ses v praci musela dohodnout, kdy nastoupis, ne? A rodicovsky prispevek s rodicovskou dovolenou nesouvisi, takze pokud sis na uradu prace nezazadala o zmenu vyse davky, bude ti chodit dal podle toho, jak sis to nastavila na zacatku.

petrasipkova1
11. lis 2017

Protože si pleteš rodičovský příspěvěk a rodičovskou dovolenou. Dovolenou sis domlouvala se zaměstnavatelem písemně, já například do 3 let věku dítěte, jak je to nejběžnější, takže nastoupit musím den po 3.narozenin. Rodičovský příaspěvek žádáš na UP a můžeš čerpat libovolně, mně skončilo pobírání asi v 25 měsíci věku dítěte, aby se mi to nekrylo s případnou další mateřskou a měla jsem co nejdřívě vyčerpáno a nepřišla o korunky. Nemá to spolu nic společného. Do práce po ukončení pobírání této soc.dávky nemusíš. Do kdy ti budou korunky chodit, respektive do kdy jsis to vyřídila ti řeknou na ˇUP.

kika266
11. lis 2017

Ty sis rodicak zkratila hned nebo az po nejake dobe? Jestli sis to zkratila az po nejake dobe, tak ti tam penize asi nejake zustaly a jeste se ti vyplaceji. Pokud jsi v praci nahlasila, ze jdes na tri roky a pak sis to zmenila na dva, tak jim to musis oznamit ty, to jim nikdo nerekne.

betelgeuzz
11. lis 2017

mně teda není jasné, co jsi vlastně zkrátila. Píšeš, že jsi ji zkrátila na 2, ale do práce jsi nenastoupila, takže proč jsi ji zkracovala. Nebo sis navýšila rodičovský příspěvek, tak aby jsi ho vybrala do 2 let a do práce jsi chtěla nastoupit až ve 3?
Napiš, co přesně jsi kam napsala, takhle je to docela zmatené.

blahova_andrea
11. lis 2017

poplatla sis rodičovskou dovolenou - volno v práci a čerpání rodičovského příspěvku 😉

caseopea
11. lis 2017

Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená je něco trochu jiného. Když jsi znovu těhotná není lepší zůstat doma a dočerpat příspěvek normálně? A pokud jsi v práci nahlásila, že budeš doma tři roky, tak tě nikdo shánět nebude, pokud jsi jim neoznámila, že chceš nastoupit dříve.

j.a.n.i
11. lis 2017

@caseopea Tak ono i kdyby oznámila, že chce nastoupit dříve, tak ji s tím mohou poslat do háje.

swetlusska
11. lis 2017

To jo, pokud si domluvíš do 3 let věku dítěte dovolenou, nemusí tě vzít zpátky dřív, když ONI nebudou v práci chtít. Naopak do 4 let věku si to pak prodloužit můžeš. A čerpání rodič.příspěvku nemá s nástupem souvislost, to je jiné téma...

terezapetrova
11. lis 2017

@veverkamaminka prijde mi přinejmenším mimo miso resit něco ted co jsi mela resit asi tak před pul rokem ...

petbem
11. lis 2017

Pobirate rodičák dokud nevycerpate těch 220tisic,coz vůbec nemusí být přesně ve 2letech dítěte. Pokud jste měla nárok na ppm(mateřskou) tak rodičák jste začala z té částky 220tisic čerpat až po skončení mateřské (6mesicu). A před ukončením rodičáku vždy posílají dopis o ukončení a výši poslední částky 🙂

j.a.n.i
11. lis 2017

@swetlusska Ne do 4 let si to prodloužit nemůže, to teď ty pleteš s rodičovským příspěvkem, rodičovská dovolená je maximálně do 3let věku dítěte.

swetlusska
12. lis 2017

@j.a.n.i ne, jasně, já myslela být doma do 4 let věku dítěte (jako neplacený volno). Příspěvek je něco jinýho, to vím.

j.a.n.i
12. lis 2017

@swetlusska No, ale to ji zaměstnavatel povolit nemusí, na to není žádný nárok a naopak pokud by ji to povolil, tak tam zas není žádné omezení na ty 4 roky, ale klidně by mohla být doma do 5 či více let, pokud by se zaměstnavatelem dohodli.

veverkamaminka
autor
12. lis 2017

V práci jsem to ještě neoznámila, jelikož je toho te´d více na oznámení a tak jsem čekala na vyjasnění. Dálkově studuji podnikání každou středu odpoledne to taky neví , to je pro ně nová informace, navíc se dozví , že zase brzo z práce odejdu na mateřskou.
A ještě dělám v KFC a tam jsou zvyklý na to , že tam zaměstnanci se mění jak na běžícím se páse, takže mi tam místo drží a zároveň už mají i určitě náhradu... Většinou tam jsou lidi brigádně a to vysokoškoláci a studenti jiný.
No ještě si to jednou nechám vysvětlit v pondělí a na úřadě ... Totiž potřebuji zná přesně na datum kdy mi příjde poslední příspěvek a kolik ta částka bude a kdy přesně končí mi ta rodičovská, tyto 3 věci jsou důležité, doteď mi to chodí zpětně tak uvidím jestli o vánocích přijde vše najednou , navíc mám v podvědomí , že do práce musím 24.12. to Mirečkovi budou 2,5 let a navíc se v KFC dělá 24.12. do 12:00 a pak jsou dvě volna a pak bych měla do té práce

betelgeuzz
12. lis 2017

Kdy ti končí příspěvek záleží na tom, kolik jsi do teď vybrala a kolik ti vyplácí měsíčně. A proč bys měla nastoupit 24. 12? Ty sis zažádala o rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele do 24. 12?

veverkamaminka
autor
12. lis 2017

Já nevím tehdy mi začal rodičák

betelgeuzz
12. lis 2017

@veverkamaminka rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou 2 rozdílný věci. O příspěvek žádáš na sociálce, kde si určuješ, kolik chceš měsíčně dostávat. celková částka příspěvku je 220 tis, takže 220 tis/měsíční částka = počet měsíců, po které příspěvek pobíráš.
O rodičovskou dovolenou žádáš zaměstnavatele, já přímo psala, že žádám o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Takže není důležité, kdy jsi nastoupila, ale o co jsi požádala.

veverkamaminka
autor
12. lis 2017

Manžel říká , že ze zákona nesmím do práce dokud mi neukončí rodičovský příspěvek , tehdy až mohu hned druhý den do práce... jinak by jsme se neuživili

veverkamaminka
autor
12. lis 2017

Jestliže jsem při zkracování 3 let zažádalo příspěvek do 24.12. měla bych 25.12. nastoupit do práce ,ale to jsou 2 státní svátky takže až 27.12. uvidím jak mi řeknou datum posledního rodičovského příspěvku a pak musím v pondělí až s eto dozvím do práce a oznámit , že se vracím dříve do práce

betelgeuzz
12. lis 2017

@veverkamaminka to není pravda. Můžeš chodit do práce i pobírat rodičák. Dřív jsi mohla dát dítě do školky jen na omezenou dobu, pokud jsi pobírala rodičák, ale to už je změněné, od 2 let dítěte můžeš pobírat rodičák, chodit do práce a mít dítě ve školce.

betelgeuzz
12. lis 2017

@veverkamaminka pořád motáš dvě samostatné věci, nástup do práce a ukončení rodičáku spolu vůbec nesouvisí. A dřívější nástup v práci ti nemusí povolit. pokud jsi žádala do 3 let věku, tak je to na nich, jestli ti to dovolí.

blahova_andrea
12. lis 2017

@veverkamaminka to ti manžel pěkně lže a nebo o tom absolutně nic neví. jak už tu bylo psáno. rodičovská dovolená je volno z práce. to je za zákona max. do tří let věku dítěte. jak se v práci domluvíš je na tobě. o co sis žádala? rodičovský příspěvek ti vyplácí úp odbor ssp a ten si můžeš rozložit max. do čtyř let a měnit to. tam se rozhodně poptej, kdy a kolik ti má naposledy přijít, pokud si to sama neumíš spočítat. jinak klidně můžeš být na rodičovské dovolené v práci a přitom dávno nepobírat rodičovský příspěvek. to spolu fakt nesouvisí. to, že se neuživíte je váš problém a zákony to fakt nezajímá 😀 nějak nechápu, že když se neuživíte už teď, tak že si pořizujete další dítě. ale i to je vaše věc a ne zákonů ani moje. musíte se s tím poprat sami. to, že sis zkrátila pobírání rodičovského příspěvku v práci nikdo netuší. jim je to fakt jedno. ty sis při odchodu nahlásila nějakou dobu a ta tam stále je a platí a co si dohaduje ohledně financí na úp jde mimo ně. dokud jim sama nenahlásíš, že bys do práce chtěla dříve, tak to nikdo řešit nebude. navíc proč bys chodila dříve, když jsi znovu těhotná? druhý den do práce musíš po datu třetích narozenin dítěte. to je dáno ze zákona. pokud se v práci nedohodneš na tom, že nastoupíš dříve nebo si nedomluvíš neplacené volno, že nastoupit nemůžeš, třeba že ti dítě nevzali do školky.

blahova_andrea
12. lis 2017

@veverkamaminka to, že chceš nastoupit do práce už za měsíc máš ale v práci řešit teď a ne tam naklusat mezi svátky v pondělí - tak mě tady máte! 😀 ty furt nechápeš úplně základní rozdíl mezi dvěma pojmy

veverkamaminka
autor
12. lis 2017

@blahova_andrea s nastoupením dítěte do školky problém nebude když ho hned nevemou , manžel je invalidní důchodce má nejvyšší stupeň Chronovi choroby , takže já můžu do práce a on bude hlídat dokud nenastoupí prcek do školky v tom problém nemám , že ho šoupnu v dvou letech do školky když může do tří let být s manželem doma .

volfici
12. lis 2017

Když jsi v práci odcházela na rodičovskou dovolenou, musela jsi jim nahlásit, do kdy na ní budeš. Pokud nemáš kopii té žádosti a nepamatuješ si, co jsi jim tenkrát nahlásila, asi ti nezbyde nic jiného než do práce zavolat a zeptat se.
Doba pobírání rodičovského příspěvku se odvíjí od toho, kolik jsi na pracáku řekla, že chceš měsíčně pobírat. Každá máme nárok na stejnou částku 220 tisíc, takže 220 tisíc děleno zvolená částka = počet měsíců, ve kterých ti rodičák bude vyplácen.
Rodičovský příspěvek s rodičovskou dovolenou vůbec nesouvisí, ale to už tady zaznělo asi stokrát, tak snad už sis to ujasnila.

veverkamaminka
autor
12. lis 2017

takže 220 000:8 900 . Protože mi chodí měsíčně 8900

betelgeuzz
12. lis 2017

@veverkamaminka jo, pokud jsi výši měsíčního příspěvku neměnila, tak máš rodičák pobírat 24 měsíců.

volfici
12. lis 2017

Pokud pobíráš od začátku tuto částku (po dobu pobírání příspěvku se ti částka nezměnila), pak 220000/8900=24,71 měsíců.
Takže pokud jsi byla klasicky z práce nejdříve na mateřské, tu jsi brala cca do půl roku věku dítěte a od půl roku věku dítěte jsi pak začala pobírat rodičák 8900 Kč měsíčně a budeš ho pobírat do cca 2,5 roku věku dítěte. Pak už od státu nedostaneš nic (pokud nepobíráte ještě nějaké jiné dávky).
Pokud jsi ale v práci při nástupu na rodičovskou dovolenou nahlásila, že se vrátíš až po dovršení tří let věku dítěte, tak jsi defacto půl roku bez příjmu (neberu v úvahu brigády). Zaměstnavatel totiž není povinen vzít tě do zpět do práci dřív, než jsi mu původně nahlásila.

blahova_andrea
12. lis 2017

@veverkamaminka to s tou školkou byl příklad. o to tak úplně nejde. jen jsem se ti snažila vysvětlit ty rozdíly. ale dle této reakce to nevypadá, že by jsi něco pochopila, chytila ses něčeho, co vlastně ani teď není podstatné :-/

veverkamaminka
autor
12. lis 2017

Nešla jsem klasicky na mateřskou, měla jsem rizikové těhotenství, takže nejprve jsem dobrala normální dovolenou, pak nemocenskou a pak mateřská a z toho rodičovská