Kdy nastoupit na rodičovskou? Odkdy se počítá?

barboras1
2. led 2013

Ahojky můžete mi poradit, jsem na mateřské od 9.7.2012.Byla jsem se ptát na úřadě kdy mám přijít vyplnit papíry ohledně rodičovské, ale řekli mi, že jsem příšla moc brzo, že mám přijít až bude mít malá 28 týdnů.Můžete mi poradit odkdy se tedy ta mateřská počítá.Moc děkuji nerada bych něco propásla.A na přadě nejsou moc ochotní.Díky

karotky
2. led 2013

Rodičovská dovolená se začíná počítat od ukončeného půl roka MD 😉

maladama
2. led 2013

na úřadě pěkně kecají. Peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí po dobu 28 týdnů u jednoho dítěte a 37 týdnů u porodu dvojčat a vícerčat. Po ukončení čerpání PPM ti vzniká nárok na rodičovský příspěvek (a současně v návaznosti na skončení mateřské dovolené žádáš u zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené, a máš-li jakou nevyčerpanou dovolenou, tak taky o čerpání řádné dovolené mezi MD a RD).

Přiznávám, že jsem líná to dopočítávat, ale sama jsem nastupovala na MD 15.7. a končila mi asi 28.1., takže tobě by měla končit někdy kolem 22.1. a žádat můžeš měsíc dopředu až tři měsíce zpětně.
Ovšem tak jako tak potřebuješ potvrzení z obvodní správy sociálního zabezpečení (podle sídla zaměstnavatele), které korespondenčně vyřídit trvá asi 3 týdny. Takže si nejdřív zažádej tam (stačí poslat poštou vyplněné, oni ti to pošlou zpátky na svoje náklady). Formulář je ke stažení na stránkách ministerstva nebo ti ho má dát úřad práce.

Připrav se na to, že pokud PPM, kterou dostaneš za leden, bude vyšší, než rodičovský příspěvek, o který žádáš, tak za leden na RP nemáš nárok, až pak od února (v plné výši). Pokud bude nižší než vyplacená PPM, dostaneš v lednu jen ten rozdíl mezi tím, co jsi žádala na RP, a kolik dostaneš na PPM.