Konec rodičovského příspěvku. Jak to bude v mém případě?

kkikkina
28. zář 2020

Zdravím, můžete mi prosím Vás někdo dám radu jak je to v mém připadě? Když navýšili rodičák, natáhla jsem si ho až do synovo 4let. Tomu budou 4roky 22.1.2021.
Můj dotaz zpočívá v tom, zda když si ten zbytek peněz ted rozložím i na leden, zda to lze??
Že bych měla leden ještě krytý co se týče zdravotního a sociálního?? ( i když syn je 22. co tich 9 dní po zbytek měsíce)
A nebo mi bude rodičák ukončet ke konci roku a od ledna musím již mít někde smlouvu, či se hlásit na pracák. Ted to mám vše jen brigádně, tak abych věděla jak se zařídit po novém roce
Děkuji za rady🙂

marcicek84
28. zář 2020

@kkikkina socialni nemas kryte tak jak tak,a co se tyce zdravotniho tam to staci nahlasit na pojistovni ze pecujes o dite do 6 let a plati ti ho stat.Idealni se samozrejme co nejdriv nastoupit do nove prace.

klokanka31
28. zář 2020

@kkikkina Zdravotní ti platí stát až do 7 let dítěte, pokud se o něj plnohodnotně staráš. A to ostatní nevím...

jaja01k
28. zář 2020

Když si rozložíš rodičák do ledna, budeš mít zaplacené zdravotní pojištění za celý měsíc. Takže to budeš řešit od února. Možnosti jsou následující: 1. nastoupíš do zaměstnání, 2. přihlásíš se na úřad práce, 3. přihlásíš se na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, v tom případě může dítě chodit do školky max 4 hodiny denně, 4. budeš si zdravotní pojištění platit sama. Sociální neřešíš, když nemáš příjem. Jak je to v případě brigády, nevím.

kosi_cek
28. zář 2020

Normálně to jde, já si rozkládala dokonce až poslední platbu (měla mi totiž přijít sloučená, protože když je zbytek menší, než nastavená částka, zkrátí se vyplácení o měsíc a přijde to dohromady. U mě byl rozdíl jen 500, takže stačilo tu měsíční částku nastavit o 500 míň a ten poslední měsíc vyplatí zbytek)..To, kolikátého je dítě v měsíci narozené je úplně jedno, RP náleží vždy na celý měsíc, takže i když je 1., tak jseš na rodičáku celý ten měsíc narození a na ÚP, či třeba na pojišťovnu se hlásíš až následující měsíc (jinak je to s případnou dovolenou od zaměstnavatele, tam opravdu platí konkrétní datum, dále podle domluvy)

kkikkina
autor
29. zář 2020

Super, takže si poslední dvě dávky rozdělím, aby ta poslední byla stejná jako ta předstím a tudíž můžu poslední čerpat ještě za leden ( dorazí v lednu) a jsem tím krytá . Takže mi stačí pracovní smlouva od února ? Pokud to chápu takto dobře, tak tím to je vše lepší. Až tam pujdu vyřešit tu poslední cástku, tak se pozeptám.

kkikkina
autor
29. zář 2020

Ale děkuji všem za rady, moc jste mi pomohly. A když jsem v minulé práci ukončila poměr dohodou ke konci minulého roku, měla bych eventuálně nárok na podporu na ÚP, kdyby mi práce co se chystá nevyšla? Nebo dostanu jen almužnu a né častku vypočítanou z minulého zaměstnání

elwe
29. zář 2020

@kkikkina pozor na to, částka, co dorazí v lednu, je za prosinec. Abys byla kryta v lednu musí ti rodičák přijít v únoru

elwe
29. zář 2020

A po rodičáku by měl být nárok na nějakou minimalni podporu na pracáku