Konec smlouvy a za 4 měsíce porod, dají mi mateřskou?

felineli
24. črc 2016

Ahoj holky, chápu, že toto téma je tu žhavé a určitě se budu opakovat, ale pořád si nevím rady a moc tomu nerozumím.
Bude mi koncem září končit smlouva na dobu určitou. Porod mám stanovený na 25.ledna. Co mám dělat abych dostala mateřskou ? Pokud spadám do ochranné lhůty, jak je to s těmi 4 měsíci co nebudu mít práci ? Budu se muset nahlásit na úřad ? Myslíte si, že by mi na sociálce poradili co a jak ? Ono problém je v tom, že kolem sebe nemam nikoho se zkušenostmi a v práci mi tohle řešit nebudou a radit už rozhodně ne.
Jsem mladá blbá a bez zkušeností, takže budu ráda za každičkou radu 😅 předem děkuji !

j.a.n.i
24. črc 2016

@felineli Pokud máš odpracováno alespoň 270 dnů za poslední 2 roky a tahle smlouvy byla alespoň na 3 měsíce, tak nárok na mateřskou mít budeš. V mezidobí bych to nejspíš řešila pracákem, ať si nemusíš platit zdravotní sama, případně pokud máš odpracovaný rok, tak dostaneš i podporu.

felineli
autor
24. črc 2016

@j.a.n.i je děkuju ti moc za odpověď !! 🙂 a ano je to smlouva co mi končí po roce, takže bych to všechno odpracováno mít měla. Jsem konečně klidnější 😀

evevelinka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
andysek2512
24. črc 2016

@felineli jdi na neschopenku 😉 já byla na neschopence skoro celé tehu, smlouvu jsem měla do 13.3. A termín porodu 18.3._ malý se narodil nakonec 13.3. Mateřskou jsem normálně měla🙂 ty budeš v té ochranné lhůtě🙂))) takže až dostaneš papír z gyndy na mateřskou měla bys ji odevzdat do práce, alespoň si myslím že takto by to mělo byt🙂 ale možná nej je zavolat si na socialku:;)

luj89
24. črc 2016

Mateřskou dostaneš 🙂. A máš v podstatě 5 možností co dělat: 1) sama si platit zdravotní pojištění 2) jít na pracák 3) domluvit se se zaměstnavatelem na prodloužení smlouvy třeba o 3 měsíce, 4) pokud na tom zdravotně nejsi dobře ty nebo mimčo, jít na neschopenku.

j.a.n.i
24. črc 2016

@evevelinka @andysek2512 Neschopenka je pro ty, co mají nějaké zdravotní problémy, nikoliv pro ty, které s ní chtějí řešit konec pracovní smlouvy. A upřímně, já být na pojišťovně, tak se sakra zaměřím na ty, kterým "zdravotní komplikace" začnou 14 dní před koncem pracovní smlouvy.

luj89
24. črc 2016

@j.a.n.i Souhlasím, taky mi vadí zneužívání neschopenky a opravdu nechápu lékaře, kteří to bezdůvodně napíšou. A k dovršení všeho si pak některé těhulky stěžují, že mají omezené vycházky...

evevelinka
24. črc 2016

má zpráva nejde vymazat, beru to vše zpět, aby se tímto způsobem nikdo neřídil... o jiné možnosti mi u nás v práci nikdo neřekl, všichni to tam doposud řešili timto způsobem co jsem psala. Děkuji za nové informace.

andysek2512
24. črc 2016

@j.a.n.i tak já zdravotní problémy měla tudiz jsem byla doma od 2 měsíce těhotenství😉))) ale pokud bych byla v situaci že by mi končila smlouva apod a nebyla jiná možnost sla bych na neschopenku😉)))

luj89
24. črc 2016

@andysek2512 Jak to myslíš, že by nebyla jiná možnost?
Jo a mimochodem, zapoměla jsem dopsat tu pátou možnost, která je ale asi hodně těžko proveditelná: 5) najít si novou práci

andysek2512
24. črc 2016

@luj89 tak já nevím já v téhle situaci nebyla, já už v té době co mi končila smlouva na mateřské byla😉

luj89
24. črc 2016

@andysek2512 Možnosti právě jsou i jiné, tj. ne podvodné 🙂. I když bohužel znám i případy, kdy lékaři skoro nutili těhotným neschopenku...

g_m
24. črc 2016

@j.a.n.i
@luj89 Pokud na neschopenku lze ze zákona jít a tím si ušetřit nějakou korunu, tak proč ne? Je to díra v zákoně a při mimišu je dobrá každá koruna a aspoň bude stát "okrádat" někdo jiný než naši milí politici...

luj89
24. črc 2016

@g_m Tohle ale není díra v zákoně, ale podvod! A tvůj názor na okrádání státu asi ani radši nechci komentovat...

andysek2512
24. črc 2016

@luj89 podvod to není, vše tohle závisí na dr a pokud ji napíše pro ně... Já osobně bych v práci ve které se stresují nechtěla být těhotná....Takze pokud dr napíše neschopenku proč ne.... Ale znám i doktoři kteří ji nechtěli napsat i když nějaký problém byl.....

zmrzlinka
24. črc 2016

Jestli je v dnesny dobe (kdy se dela od rana do večera,svatky a víkendy za par supu ) neschopenka v tehotenstvi okradani statu,tak ja uz fakt nevim ☹ Tehulka porodi,odskace si materskou a rodicovskou a sup do prace na minimalne 30 let.To si myslim,ze tu neschopenku statu vrati x -krat.

kotty
24. črc 2016

Taky mi na jaře skončila smlouva na dobu určitou po dobu MD, takže jsem se nahlásila na pracák, protože za prvé zneužívat neschopenku jsem nechtěla, když nebylo proč a za druhé by mi vadila omezenost vycházek. 4 měsíce jsem byla na pracáku, teď už jsem řádně na MD. Odpracováno 270 dnů v posledních dvou letech mám a do 180 denní ochranné lhůty mezi koncem zaměstnání a nástupem na MD jsem se taky vešla 🙂 A rozhodně není pravda že na těhotný na neschopence nechodí kontroly

felineli
autor
24. črc 2016

No ja delam 12ctky a mam štafle a pořád se nakláním, je to náročné a je fakt že ještě uvidíme jak ten svůj poslední měsíc v práci vůbec zvládnu. Takže všem ještě jednou moc děkuji za rady !!! Jste zlatíčka

andysek2512
24. črc 2016

@kotty jjj to určitě neno pravda ja za celou dobu neschopenky mela jednu kontrolu😉)))
Ale určitě si myslím a hlavně to dle mého není že by neschopenka byla okrádání státu.... Tohle vše závisí na doktorovi který ji vypíše a pokud ji vypíše tak proč ne?

luj89
24. črc 2016

@andysek2512 Když jsi zdravá a jsi na neschopence, tak to není podvod?

andysek2512
24. črc 2016

@luj89 a kdxz ti to napíše doktor s tím že se ho zeptáš zda bys mohla na neschopenku???:D a on ti to napíše tak doktor je vlastně podvodník jo?:D

j.a.n.i
24. črc 2016

@andysek2512 Ano, protoze si musel vymyslet nejake komplikace, na ktere tu neschopenku pise.

andysek2512
24. črc 2016

@j.a.n.i 🙂 třeba jooo😉
Každopádně pěkný názor🙂
Jak píše autorka diskuze dělá 12, leze na štafle apod, v její situaci bych na neschopenku sla, ptz nikdy nemůže vědět kdy se jí zamotá hlava a myslím že to za to nestojo😉)))

anelamates
24. črc 2016

@zmrzlinka Pokud nejsi nemocná, a přesto jsi na nemocenské, pak je to podvod a okrádání zaměstnavatele a poté státu. To je neoddiskutovatelné. Protože dle zákona, pokud děláš práci, kterou těhotenství vylučuje, je zaměstnavatel povinen tě převést na práci jinou. Nechat si napsat neschopenku proto, že mám práci náročnou třeba psychicky je nesmysl. A jestliže to doktor udělá, měl by být za to nějak stíhán. Není divu, že u nás pak peníze chybí všude. A nelze to svádět jenom na rozkrádající politiky, jsou tu např. spousty jiných ( lidé pobírající různé dávky atd.).

andysek2512
24. črc 2016

Každopádně nejsem zastánce toho že někdo otěhotní a jde na neschopenku ptz je těhotný přeci.... Těhotenství není nemoc..... Ale co si budem povídat, nás úžasný systém je nastavený tak, aby zenska odrodila sla co nejdříve do prace, místo aby to bylo tak, že se bude co nejvíce věnovat svému dítěti😉 kazdoapdne je to názor od názoru a kazdeho věc jaký si to udělá takový to má🙂)))) já třeba na neschopence byla kvůli zde.problémům a neříkám, vycházky velký vopruz ale dá se to a kvůli zdraví miminku to stojí za to vydrzet🙂))

xpila
24. črc 2016

@andysek2512 Aby šla co nejdříve do práce? 3 roky ti připadají málo??? Podívej se na ostatní státy, u nás to je naprostý luxus!!! Jinde to je pár týdnů nebo měsíců, max. rok.

anelamates
24. črc 2016

@andysek2512 Nezlob se, ale co se týče mateřské je náš stát přímo neskutečný! Např. na Kypru je mateřská myslím 3 měsíce. Nenajdeš v Evropě stát, kde by byla delší než u nás!

andysek2512
24. črc 2016

@xpila
@anelamates
Říkám každý ať si to udělá dle sveho😉
Každý mame jiný názor 🙂 a nikoho tím neodsuzují😉
Já třeba sve dítě ve 3 letech samozřejmě pokud vyloženě nebude chtít do školky nestrcim😉 až třeba v 5 na poslední rok než by šel do školy🙂 já takhle s mamkou doma byla a pak šla do školy a ona si to naprosto chválí že takto by to tak mělo být a já mám stejný názor🙂 mám s ní naprosto úžasný vztah a jsem ráda😉)))

luj89
24. črc 2016

@andysek2512 Ne, to by opravdu nemělo záležet na tom jak se komu zlíbí, ale na zdravotním stavu těhotné nebo dítěte. Uznávám, že psych. náročná práce není úplně to nejlepší pro těhotnou a podle mě by měla být v zákoně jako práce nevhodná pro těhotnou, ale kdo bude rozhodovat co je psych. náročné a co ještě ne? Já třeba měla docela psychicky náročné zaměstnání, ale i kvůli sobě jsem práci vyměnila za méně psych. náročnou, kterou ale někteří kolegové považují za hodně psych. náročnou (asi proto, že nepoznali nic horšího anebo prostě špatně zvládají stres). Prostě to každý vnímá jinak. Jak dlouhá by podle Tebe měla být mateřská? 10 let? Já myslím, že možnost být na MD 4 roky mají rodiče málokde.

andysek2512
24. črc 2016

@luj89 ne já neříkám 10 let😉 já nikomu svuj názor nevnucujo😉 jen chápu, že někteří nemají možnost být se svými dětmi dyl jak ty 3-4 roky. Což je škoda..... 🙂)))
Ale je pravda že psych.náročná prace se těžko určuje, pro každého je psychicky náročné něco jiného no😉)))