Konec smlouvy a za 4 měsíce porod, dají mi mateřskou?
Ahoj holky, chápu, že toto téma je tu žhavé a určitě se budu opakovat, ale pořád si nevím rady a moc tomu nerozumím.
Bude mi koncem září končit smlouva na dobu určitou. Porod mám stanovený na 25.ledna. Co mám dělat abych dostala mateřskou ? Pokud spadám do ochranné lhůty, jak je to s těmi 4 měsíci co nebudu mít práci ? Budu se muset nahlásit na úřad ? Myslíte si, že by mi na sociálce poradili co a jak ? Ono problém je v tom, že kolem sebe nemam nikoho se zkušenostmi a v práci mi tohle řešit nebudou a radit už rozhodně ne.
Jsem mladá blbá a bez zkušeností, takže budu ráda za každičkou radu 😅 předem děkuji !
@anelamates Tak spousta zdravotníků je přeřazena na jinou práci kvůli těhotenství (samozřejmě pokud nepracují v soukr. ordinaci). Ty máš zkušenost s účetními, které šli na neschopenku kvůli stresu? Jak jim to gynekolog napsal?
Znala jsem takovou a neschopenku měla. Jak ji vymámila, suďbůh. Zřejmě namluvila lékaři nějaké potíže, ne?
Ahoj, co se týká mateřské, tak teď jsem řešila to samé - termín porodu listopad, smlouva v hl. prac. poměru do konce června. Do září mám ještě DPČ, takže se vyhnu pracáku ( ale Mateřskou mi budou vypočítávat z býv. zaměstnání díky ochranné lhůtě). Každopádně řešit to , že mi končí pracovní smlouva neschopenkou je za mě hnus a podvod. Těhotná neznamená nemocná a už mi vadí, jak spousta ženských vidí na testu dvě čárky a běží pro neschopenku. ... a ideálně se pak na MK rozčilují že je na ně přišla kontrola. Neschopenka totiž vůbec nic neřeší - pokud má žena odpracováno, dostane mateřskou ať je na neschopence těch 6 měsíců ochranné lhůty nebo je na UP, navíc - a jsem toho důkazem jde najít práce i v těhotenství na těch pár měsíců. Pokud je žena na neschopence, měla by tam být proto, že jí něco je, ne proto, že se jí nechce dělat nebo že má stres v práci ( ten má totiž každá - v kanceláři, za kasou, u pásu... ). V neschopence máte nějaké vycházky, omezení atd... nechápu jedinou výhodu, když při odpracovaných měsících máte nárok na podporu z UP, můžete si chodit kam a kdy chcete atd... Cop se týká délky mateřské, myslím, že je štědrá a že dítě má ve třech letech jít do dětského kolektivu, aby z něj nebyl mamánek, naučil se fungovat v kolektivu a nebyl jak Alenka v říši divů v 1. třídě, kdy má co dělat s psaním a počítáním, natož aby se ještě učil fungovat v kolektivu bez mámy za zadkem.
@konik_mischel já třeba doma byla s mamkou a sla jsem až do 1 tridy a absolutně problém jsem neměla🙂)
Byla jsem dost podobný případ. Ukončila jsem pracovní poměr ke konci února, ale v lednu mi začali šílené ranní nevolnosti a MUSELA jsem být doma. Nebyla jsem vůbec schopná dojít do práce. Takže mi mudr dal neschopenku. Lépe se mi udělalo asi od dubna, ale na neschopence mě nechali dál. Kvůli rapidnímu úbytku na váze na začátku těhotenství jsem vedená celou dobu jako riziková takže neschopenku mám celé těhu. Kontrola mi přišla jednou. Za týden nastupuji v ochranné lhůtě 180 dní na md. A co se týče peněz, u mě dělá nemocenská cca 16000. Pracák 9500. Takže jsem moooc ráda že mi to doktor takhle napsal. Aspoň jednou stát platí ,, přizpůsobivým".

@andysek2512 Každý může být doma jak dlouho chce, ale nemůže chtít po státu mateřskou. Nikdo nenutí ženu, aby odešla do práce od dítěte, pokud s ním chce být doma třeba do 20 let.
@luj89 Co se týče náročnosti psychické - co třeba lékaři, zdravotníci všeobecně, nebo kantořina, nebo vědecký výzkum? A přesto tito lidé málokdy odejdou na neschopenku kvůli těhotenství. Spíš jsem se setkal s účetními nebo podobnými zaměstnáními.