Mám nárok na mateřskou?

schelinta
29. črc 2008

Chtěla bych poprosit o radu. Určitě nejsem jediná, co jsem těhotná a ocitla jsem se bez práce. Ale od začátku. Musela jsem v únoru ukončit školu (prostě už jsem to nezvládala) a tak jsem nastoupila do práce. Koncem března jsem otěhotněla a jelikož jsem měla opravdu velké ranní nevolnosti nezůstalo to bez povšimnutí. Byla jsem ve zkušební době a tak mě zaměstnavatel bez problému vyhodil. Když jsem se přihlásila na úřad práce, tak mi řekli, že nemám nárok na žádné dávky. Proto by mě zajímalo, jestli vůbec dostanu mateřskou, nebo na comám nárok. Na úřadech se se mnou nikdo nechce bavit.... 😖

ilci
29. črc 2008

Aby žena měla nárok na PPM, musí splňovat následující podmínky:

* Je-li zaměstnankyní, musí se před porodem alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech účastnit na nemocenském pojištění (včetně trvání ochranné lhůty a pobírání nemocenského až do začátku šestého týdne před stanoveným dnem porodu). Byla-li jí PPM v zaměstnání přiznána, nesmí v tomto zaměstnání již vykonávat práci.
* Je-li OSVČ, musí se alespoň 180 kalendářních dnů v období jednoho roku před porodem účastnit na nemocenském pojištění (zaplatit pojistné). Během PPM nesmí osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost.

Od ledna 2008 nemají nárok na PPM ženy, které byly před nástupem na MD vedené v evidenci Úřadu práce. Ihned po porodu dostanou Rodičovský příspěvek - pomalou čtyřletou variantu, tzn. 7600,- do 21 měsíců věku dítěte a poté 3800,- do jeho 4 let.

ilci
29. črc 2008

zkus se podívat do sekce Paragrafy, tam jsou různé diskuze ohledně tohoto problému
nicméně si myslím, že by ti měli na sociálce poradit, od toho tam jsou
já právě nevím, jak je to v tvém případě, když jsi předtím studovala

vojtisek2007
29. črc 2008

Ahoj schelinta: je to tak jak píše ilci - budeš evidována na úřadu práce, kde budeš pobírat nějakou tu dávku z titulu nezaměstnanosti a ode dne porodu ti náleží rodičovský příspěvek - 7.600,-kč - v té čtyřleté variantě (nemůžeš si vybrat 2,nebo 3 roky), navštiv na úřadu práce oddělení dávek státní sociální podpory - a tam ti jasně musí říct, na co máš nárok a na co ne - přídavky na děti, sociální příplatek, atp... a rozhodně se nenech odbýt a klidně jim i pohroz...jsou tam od toho, aby lidem pomáhali - a na každém úřadě práce by měl fungovat bezplatný právník-který by ti také měl umět poradit. Tak se drž, kdyby jsi potřebovala, zjistím ti víc, jsem účetní a na těhle "šílených úřadech" mám spoustu kamarádek. tak si klidně napiš do IP. 🙂

vojtisek2007
29. črc 2008

teď mě ještě tak napadá - když jsi předtím byla ve škole, pak hned pracovala, tak by jsi měla mít nárok i na PPM (kterou nastupuješ 6-8týdnů před porodem),protože jsi byla účastna nemoc.pojištění za poslední dva roky minimálně 270 dnů (škola se ti počítá tutově) a pak i ta krátkodobá práce - to že tě propustili ve zkušební době by němělo hrát roli...zkusím to vyzjistit a ještě ti napíše přesně 😀

andelka
30. črc 2008

vojtisek: Mám pocit, že škola se počítá, ale jen 6 měsíců, těch dalších 6 už musíš buď pracovat nebo do 6 měsíců porodit (resp.nastoupit na mateřskou). Zkus se poptat a napiš. Mně by to taky zajímalo, protože po skončení školy v únoru plánuju začít snažení v létě, tak aby nebyl problém, kdyby se hned zadařilo.

stopobezite
1. dub 2012

ahojky, řeším něco podobného... skončila mi dvouletá mateřská, teď jsem na ÚP a pravděpodobně mi malou nevezmou od září do školky , tak jsme přemýšleli o druhém dítěti. Takže jestli to správně chápu., tak na PPM nárok nemám a po porodu bych dostala 7600 a dál 3800.
Ještě by mě zajímalo, pokud tedy otěhotním a pujdu hned na rizikové, jestli něco někde dostanu.

pampeliska1
1. dub 2012

@stopobezite pokud to říkám dobře, tak je to tak, jak píšeš. Pokud ale je tvůj manžel/přítel zaměstnaný a platí nemocenské pojištění, tak může o rodičák žádat on a ten může být na 2 nebo na 3 roky (nemusíš mít tu 4 letou variantu prostě). Na PPM nárok mít nebudeš, takže se ti bude vyplácet ode dne porodu.
Pokud jsi nyní na ÚP, tak ti rizikové (myslíš tím neschopenka?) nepomůže (chci tím říct, že nic nedostaneš), protože na PN můžou nastoupit jen ti, co jsou nemocensky pojištěni, což ty na ÚP, nejsi.

j.a.n.i
1. dub 2012

@stopobezite Jojo, přesně tak, jen tedy upřesním, že už se nevybírá rodičák na 2,3 nebo 4 roky, ale ti co mohou volit, volí přímo částku a podle toho vyjde délka.

stopobezite
19. dub 2012

děkuji moc holky za odpověď.

bjoucik.15
29. kvě 2012

Ahoj trochu obnovím téma. Jsem trochu v koncích. Před rokem jsem pracovala jako OSVČ a nemám zaplacenou soc a zdrav. ale mám v plánu to uhradit co nejdříve. Teď jsem v práci na HPP ale ve zkušební době a jsem těhotná. Nějak to tam nezvládám takže jsem si došla k dr a optala se, okamžitě by mě dala na nemocenskou. Mám takhle nárok na PPM, když si doplatím tu soc a zdrav?Jen pro dodatek pacovala jsem jako OVSČ půl roku a předtím byla necelé 3 měsíce na HPP.Mezitím byl ÚP. A může se mi počítat nemocenská jen ze 2 měsíců platu v nové práci?

market01
2. čer 2012

ahoj holky, tak těch témat je tady hodně, ale zkusím to tady. Prosím vás o radu. Pracuju od 19 let nepřetržitě, v prosinci jsem nastoupila do nové práce, smlouvu mám do konce června. Chtěli bychom s manželem miminko, tak se ptám, jak by to probíhalo, kdybych otěhotněla teď a neprodloužili by mi smlouvu, kdo a jestli vůbec by mi někdo něco platil? Na co vlastně mám nárok? Díky moc za odpověď 😉

j.a.n.i
2. čer 2012

@market01 Kdybys otěhotněla teď, tak bys na mateřskou nárok neměla a měla bys pouze rodičák od porodu, samozřejmě za předpokladu, že už bys nikam nenastoupila.

market01
26. čer 2012

ahojky, díky za odpověď, trošku se změnila situace a tedy i má otázka, paragrafy nejsou můj koníček. Takže buď bude varianta, že dostanu smlouvu do konce roku. Na co budu mít nárok, když otěhotním, půjdu na nemocenskou a porodím až v roce 2013 po uplynutí doby určité? A nebo je taky možnost, že budu mít smlouvu na rok, otěhotním, porodím v roce ještě před uplynutím konce prac. smlouvy v roce 2013. Na co budu mít nárok, jak se řeší "uplynutí" doby určité... Díky moc za každou radu 🙂

j.a.n.i
26. čer 2012

@market01 No, to záleží kdy otěhotníš, protože po uplynutí smlouvy je ochranná lhůta 180 dní během kterých když nastoupíš na mateřskou, tak na ni nárok máš. Pokud by tedy ta práce byla kratší, tak i ta ochranná lhůta je kratší - je pak stejně dlouhá jako to zaměstnání.

market01
26. čer 2012

ahaa, takže pokud to dobře chápu, na nic nečekat a fakt se snažit hooodně moc 🙂 ono to mimi je stejně v plánu, jen prostě máme s manželem takový blok, abychom byli schopni ho zabezpečit, u manžela by problém nebyl, má solidní práci, ale já mám z toho divný pocit... Že bych neměla žádné peníze, neměla bych se kam vrátit po mateřské, prostě nad tím asi moc přemýšlím... Ale moc děkuju za odpověď.

egyptanka
26. čer 2012

Vedeli by ste mi poradit ci budem mat narok na materske? Zistila som, ze som tehotna teraz som v cca 5-6tt

02/2009 - 7/2009 - materska dovolenka
08/2009 - 12.4.2012 - rodicovska dovolenka (pricom od 31.8.2012 som bola nezamestnana, ale nadalej som poberala rodicovsky prispevok)
12.4.2012 - 14.6.2012 - Urad prace
15.6.2012 - som sa zamestnala (to ze som tehotna som zistila az teraz ked uz som zacala pracovat)

Dakujem

lucianas
10. črc 2012

ahoj,

mohla bych se zeptat a poprosit o radu?

od 1. září 2009 jsem na MD, rodičovská mi končí 26. září 2012.
v současném zaměstnání jsem byla zaměstnaná od 1. dubna 1999, než jsem nastoupila na mateřskou. v roce 2008 jsem podepsala jinou pracovní smlouvu na jinou pozici, ale na dobu určitou (zástup za mateřskou, do září 2011). mezitím jsem ale odešla na mateřskou sama. pracovnice, za kterou jsem byla, prodloužila mateřskou do dubna 2014. mě se prý automaticky prodloužila smlouva, do toho dubna.
zajímalo by mě:
1/ pokud do této organizace znova nastoupím, zda budu mít nárok při dalším těhu na mateřskou a na výběr rodičáku, když bych otěhotněla třeba ke konci roku, nebo po novém roce.
2/ pokud bych nastoupila do jiné firmy, tak musím tak pracovat alespoň těch 270 dní, abych měla nárok na mateřskou a výběr rodičáku

díky moc za odpovědi

lucianas
10. črc 2012

3/ při podpisu případné výpovědi ze současného zaměstnání, a to dohodou s odstupným, týkala by se ochranná lhůta 180dní i mě ? měla bych po té nárok v případě otěhotnění v této ochranné době, i na mateřskou a výběr rodičáku?

j.a.n.i
10. črc 2012

@lucianas Tady hodně záleží jak přesně je ta smlouva formulovaná, jestli je tam uvedeno pouze, že je to zástup za paní xy, tak smlouva trvá dokud se ona nevrátí. Pokud tam bylo i koncové datum, tak skončila, i když se ona nevrátila. Budu počítat, že trvá...
1) Ano, budeš, dokud ti trvá pracovní poměr.
2) Ne, nemusíš, protože doteď ti běží ta původní smlouva, takže ta v novém zaměstnání by navazovala.
3) Ano, ochranná doba by se tě týkala, ale není to ochranná lhůta pro otěhotnění, ale pro nástup na mateřskou, tj. v době ukončení pracovního poměru už musíš být nějakou dobu těhotná.

lucianas
10. črc 2012

@j.a.n.i děkuji moc za tvé odpovědi. schválně se ještě mrknu na tu smlouvu, jak to je tam formulované. zatím ale moc díky, jsi hodná. 🙂

bauumax
25. srp 2012

Chtěla jsem se zeptat,

do 31.7 jsem byla zaměstnána na HPP, pak mi nebyla prodloužena smlouva, tedy měla jsem smlouvu na dobu určitou. Pracovala jsem tam přes rok, nyní jsem od 6.8 vedena na ÚP a dnes jsem zjistila,že jsem tehotná. Otěhotněla jsem pravděpodobně v době 10.8. Chtěla jsem se zeptat, zdali mám nárok na mateřskou popřípadě z čeho bude vypočtená. Děkuji 🙂

j.a.n.i
26. srp 2012

@bauumax Ne, pokud už nikam nenastoupíš do práce, tak nárok na mateřskou nemáš.

bauumax
26. srp 2012

Děkuji za odpověď a na jaké dávky bych měla mít nárok?

j.a.n.i
26. srp 2012

@bauumax Měla bys od porodu rodičák, s tím, že ty sama bys nemohla vybírat a měla bys jen 4 letou variantu, případně, pokud by nárok na mateřskou vznikl partnerovi, tak bys díky tomu volit mohla.

simulienka24
4. zář 2012

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či má žena, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium a o dva mesiace nastúpila do práce nárok na materskú dovolenku, ak odpracovala len 340dní? Počíta sa vysokoškolské štúdium, tak ako v susednej Českej republike?

zabka85
6. zář 2012

Ahoj holky 🙂 mám dotaz......divný že? 😀 ted mi malá pujde do školky, mám odpracováno před tím 8 let.Na mateřskou sem nastoupila z pracovního uřadu protože mi ve 4 měsíci končila prac. smlouva, takžemi místo nedrží. ted nastoupím do práce a někdy po novém roce bych chtěla otěhotnět. Zajímá mě pouze jak je to pak s mateřskou pokud nebudu v práci rok?Jen jaká je pak její výše. Děkuji za odpovědi a mějte se 🙂

j.a.n.i
7. zář 2012

@zabka85 Tak pokud teď nastoupíš a otěhotníš po novém roce, tak ti nárok na mateřskou vyjde... pokud to tedy nebude třeba smlouva pouze na půl roku.

curlyj
12. zář 2012

@j.a.n.i vyzera to, ze sa tomu rozumies rada by som sa spytala a poprosila ta o odpoved, ci budem mat narok na matersku (u nas v SR) vo vyske 65percent z platu ak:
pracujem od 15.7.2012
otehotniem 30.11.2012
porod bude 30.8.2013
a budem pracovat do 30.7.2012

j.a.n.i
12. zář 2012

@curlyj Tak to tě bohužel zklamu, já umím pouze české předpisy ☹

curlyj
13. zář 2012

@j.a.n.i a Cechach je to prosim ako, ak by sa vyskytol taky pripad, lebo zda sa mi, ze je to dost podobne 🙂