Mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství?

verunka2292
29. zář 2015

Ahoj 🙂 , moc vás všechny prosím o radu. Řeším zda budu mít nárok na mateřskou či nikoliv.7. července jsem nastoupila do nového zaměstnání a od 24.srpna jsem na neschopence.Pracovala jsem totiž jako expedientka a jelikož je to práce fyzicky velmi namáhavá v těhotenství ji dělat nemohu.Jsem tedy stále ve zkušební době a ted 7. října mi zkušebka končí.Bojím se že mě ke konci zkušebky vyhodí.

Když jsem hledala podmínky pro peněžitou pomoc v mateřství dozvěděla jsem se následující :
V den, od něhož je dávka přiznávána, musí trvat účast na nemocenském pojištění nebo ochranná lhůta a v posledních dvou letech před tímto dnem musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů.
U žen, jejichž pojištěné zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.

První podmínku splním - v posledních dvou letech mám v případě že mě k 7.říjnu propustí odpracováno 370dní. Ale dost dobře už nerozumím podmínce druhé.Doba posledního zaměstnání by byla pouze 91dní.Tudíž by ochranná doba byla také 91 dní.Na mateřskou ale můžu nejdříve nastoupit 5.3.2016 tudíš ochranná lhůta (91dní) by mi jaksi nestačila.Znamená to tedy že nemám nárok na mateřskou ☹ ?

j.a.n.i
29. zář 2015

Ano, znamená to, že pokud tě teď ve zkušebce propustí, tak nárok na mateřskou mít nebudeš.

werik153
29. zář 2015

Pokud si správně vzpomínám, tak na mateřskou musíš mít v předcházejících dvou letech odpracovaných 10 měsíců - což by mělo být těch 270 dní, kdy za tebe zaměstnavatel hradí pojištění. Ale nemocenská se do toho myslím nezapočítává. Každopádně když by jsi neměla mít nárok na mateřskou tak ti rozpočítají rodičovský příspěvek, který by jsi brala od porodu. Zkusila bych se jít zeptat někam na sociálku 🙂

ninka115
11. bře 2019

určitě to řešte hned na sociálce, velmi mi tam pomohli

monika4577
11. bře 2019

@ninka115 ano taky doporučuji