Maminky z Brna, prosím poraďte, jak prodloužit dobu RD?
Ahoj maminky z Brna, prosím poraďte mi, co je potřeba pro prodloužení RD v Brně. Jaké formuláře či žádosti. Chi si RD prodloužit, bude mi v listopadu končit. Je mi jasné, že peníze mít nebudu, ale prý to jde prodloužit bez peněz...Moc děkuji. Vůbec se v tom neorientuji.
@jejule pokud už nebudeš pobírat rodičovský příspěvek a dítě už bude mít tři roky, tak musíš požádat zaměstnavatele o poskytnutí neplaceného volna, které se poskytuje maximálně do 4 let věku dítěte. A zároveň se nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 4 let věku. Jako osoba pečující o dítě do 4 let věku, ale nemůžeš dítě nechávat ve školce déle než 4 hodiny.
@jejule mám pocit, že z formulace tvého dotazu ti jde spíše o prodloužení pobírání rodičovského příspěvku než o prodloužení rodičovské dovolené. pokud je to vážně, tak je pravda, co ti píše @ekyticka. zajdeš na úřad úp odbor ssp, tam vyplníš jeden papír a tím si to prodloužíš. min. částka, kterou si tam můžeš napsat je 50,- jinak pokud bys už neměla co čerpat a chtěla být doma, tak nejdeš na ssp, ale svoji zdravotní pojišťovnu, kde se nahlásíš jako osoba pečující doma o dítě a zdravotní pojištění za tebe bude hradit stát.
Malá bude mít v lednu 2 a půl roku a já si chci prodloužit dobu doma. Počítám, že peníze spíše nebudou, ale nezlobila bych se za jakoukoliv částku 🙂 Zaměstnaná de facto nejsem - s koncem mateřské mi skončila i smlouva na dobu určitou...
@jejule takže zaměstnaná nejsi, ne defacto, ale vůbec, tudíž ti nejde o rodičovskou dovolenou, ale o pobírání rodičovského příspěvku, jak jsem psala výše 😉
@blahova_andrea Jde mi o to, abych byla s malou ještě aspoň rok doma a nemusela platit zdravotní poj. atd. 🙂 A zároveň nechci řešit pracák.
@jejule no a co nechápeš? já už ti na to odpověděla. jestli ti to není jasné, tak se ptej konkrétně, ale odpověď je už dána výše přesně na to, co se ptáš. nahlásíš se na pojišťovnu a na pracák se hlásit vůbec nebudeš

@jejule Ahoj, já teda prodlužovala ve Znojmě, ale mělo by to být stejné. Já prodlužovala takto:
na červen mi zbývalo vyplatit už jen 1500 korun, takže jsem v květnu zašla na sociálku a změnila si výši vyplácené částky od června na 100 korun měsíčně. (Stačilo na místě vyplnit jeden papír.)
Ta změna se dá dělat jen jednou za čtvrt roku. Tím se mi to protáhlo na 15 měsíců.
Když jsem se ptala, co by se stalo, kdybych si to nechala vyplatit až do konce a i tak chtěla být dál doma, tak paní přesně nevěděla a chtěla mě hnát zjistit si na vzp, jak by to bylo se zdravotním poj. a na UP, jestli bych se musela nějak registrovat. To jsem odmítla jako zbytečnou cestu a zvolila to takhle.