Mateřská dovča - kdy, co k tomu třeba? Přivýdělek?

macekzmalacek
10. srp 2017

Ahoj,
Na MD se chodi 6-8 tydnu pred terminem porodu..ktery termin se bere? V prukazce mam 2, podle ultrazvuku a podle posledni menstruace?
Muzu odejit kdykoliv nebo to musi byt uceleny tyden? Tj.8 tydnu, 7 tydnu nebo 6 tydnu..nebo treba 7,5 tydne? Bere se prac.tyden nebo kal.tyden? Napr.kdyz mi vychazi termin na stredu, tak odchazim 6 tydnu pred v utery?
Co k tomu potrebuju? Nejaky papir od gynekologa? Jaky presne?
Muzu si na MD privydelat? Je to nejak omezene? Mohu pri MD pracovat na ICO? Na MD pujdu z klasickeho zamestnani.. musim i tak platit soc.a zdravotni ze sam.vydelecne cinnosti?
Dekuju

marrrtinna
11. srp 2017

Uz si presne nepamatuji ktery termin pocitaly, ale myslim ze podle UZ. Nemuzete si vybrak kdy pujdete bud presne 6 tydnu nebo 8 tydnu pred . Papir k tomu vyplnuje vas gynda a odevzdavate ho v praci, prividelek neni omezeny a s tim pojistenim nevim zeplala bych se na zdrav poj. jak tam budete hlasit nastup na materskou

lenoulinkaa
11. srp 2017

@marrrtinna může jít kdykoliv v tom rozmezí 6-8 týdnů před termínem porodu, který určí lékař na žádosti, kterou dá do práce. Třeba 7 týdnů nebo jakýkoliv den v tom období.

j.a.n.i
11. srp 2017

@macekzmalacek Je to přesně tak, jak píše @lenoulinkaa a ještě doplním, že to, zda lékař zvolí termín podle MS nebo podle UTZ je na něm, ty pak volíš, kdy chceš na PPM nastoupit.

marrrtinna
11. srp 2017

To je zajimave ja chtela jit 7 tydnu a nemohla jsem doktor mi presne urcil den ky muzi jit

j.a.n.i
11. srp 2017

@marrrtinna To, že si ani nepřečteš ten formulář a věříš pitomosti doktorovi je ale tvůj problém, nikoliv že by to tak muselo fungovat všude, či že by to tak bylo stanoveno zákonem.

blahova_andrea
11. srp 2017

@marrrtinna to ale asi byla neochota tvého dr., ne, že to nelze všeobecně

marrrtinna
11. srp 2017

Rekla bych ze to tak delaji doktori v nasem kraji protoze zadna z mych kolegin v praci (6) si nemohla rict presne kdy chce jit melY na vyber jen ze 2 terminu a to ma jen jedna stejneho gyndu . nektere sly treba rok prede mnou jine po me

blahova_andrea
11. srp 2017

@marrrtinna divné. já zas nevím o nikom, kdo by to měl lékařem nadiktované. všem byl dán v kalendáři rozptyl od kdy si můžou říct a sami si vybrali datum, které jim vyhovuje

xpila
11. srp 2017

@marrrtinna Tak ono to je bohužel spíš o jejich neznalosti, protože to jasně stanovuje zákon, že datum nástupu na mateřskou si určuje pojištěnka v daném rozmezí.

j.a.n.i
11. srp 2017

@marrrtinna Ale oni to těžko mohou dělat, když termín na žádost vypisuju já... tedy se s ním na tohle téma vůbec nemusím bavit a termín nástupu si tam vyplním jaký chci a oni s tím nic nenadělají.

@xpila Tak ono nejenom neznalost toho doktora, ale i té, kdo na mateřskou nastupuje... a dokonce je to přímo i napsané na tom formuláři.

xpila
11. srp 2017

@j.a.n.i Jj, tak jsem to myslela, že to prostě neví ani jeden...

dzogobela
11. srp 2017

@marrrtinna ja si to vyplnovala sama, doktorka mi dala jen razitko a podpis. Muzes si vybrat sama...

fallingstars
11. srp 2017

@macekzmalacek Já jsem šla na MD šest týdnů a tři dny před termínem porodu, byl to pátek a mně už se nechtělo jít do práce jen v pondělí 😄 Formálně jsem ale nastupovala šest týdnů a jeden den, jakoby v to pondělí, takže se mi ten víkend počítal ještě jako odpracovaný, což je lepší. Takže si vybereš jakýkoliv den v tom rozmezí. Co se týče peněz, vychází nejlíp jít až ten poslední možný den. Termín porodu určí lékař, můj bral ten dle poslední MS.
Co se týče přivýdělku, tak by veděla víc @xpila právě 😉

blahova_andrea
11. srp 2017

mě to tedy vyplnil lékař, ale podle mých pokynů 🙂

cuuza
11. srp 2017

Mě se doktor zeptal, kdy chci jít. A když to na mzdovém kontrolovala a říkala, že můžu být ještě 5 dnů v práci a že není problém ten termín přepsat 😀 Nemohla pochopit, že nechci do poslední chvíle pracovat...

macekzmalacek
autor
12. srp 2017

děkuju všem, dohodnu se tedy s lékařem..