Mateřská dovolená, dávky. Matka samoživitelka

slunicko91
28. čer 2017

Ahojky.chtela sem se zeptat.sem od zacatku tehu sama a za nedlouho me ceka porod.termin mam sice 8.9.,ale mam rizikove a vecne v nemocnici a tak.nikomu to nepreju.otec ditete od zacatku nema zajem,nestara se a malou taji pred vsema.a to sem s nim byla tri roky.srab.
ALE TED K VECI: pobiram prispevek na bydleni,prispevek na zivobyti a doplatek na bydleni.doplatek je tak nizky,ze je to prd pro zivot.ale aspon neco teda.Jenze uz nechci chodit na hmotnou nouzi,tim padem bych prisla o ty dve davky(prispevek na zivobyti a doplatek).mam preplatek na vode a tak nakych 9000kc.jeste sem nedokladala,budu tento mesic.co se stane,kdyz ukoncim hmotnou nouzi a budu jen na tom prispevku na bydleni a mam ten preplatek? to od prispevku na bydleni(jak se doklada jednou za tri mesice) pak nedostanu nic? nebo jak to je?
DALSI OTAZKA: kdyz budu jen na tom prispevku na bydleni a porodim,na co vse mam narok a kolik to tak dela,kdyz budu samozivitelka.predtim sem nepracovala.mam narok i na porodny,kdyz nebudu na hmotce?
DALSI OTAZKA: kdyz sem jeste vedena na UP,kdy nastupuju na materskou? pry od 7.mesice.ale jak to pocitaji oni? a budu neco brat? nekdo mi rikal,ze se bere ty dva mesice 7600kc + pul roku 7600kc.a pak uz min.jak to je?
PREDEM DEKUJU ZA ODPOVEDI...
PS: jinak proc nechci byt na hmotce...mam k tomu sve ne moc hezke duvody.....ale zaroven nechci skoncit na ulici.proto se ptam tu.abych neudelala nejakou hloupost.

blahova_andrea
28. čer 2017

k příspěvku na bydlení musíš doložit i ten přeplatek a pak záleží na výpočtech. kolik ti do teď dávají atd. každopádně se to bere jako příjem a prostě ti to od toho, co jsi do teď dostávala strhnou. chápu, že se ti nechce chodit na hmotnou nouzi, pro psychiku asi nic moc, ale kde teda vezmeš peníze na provoz, na žití? zřejmě pro ty peníze chodíš proto, že je potřebuješ, ne? co se stane, když tam chodit přestaneš? no nic. nic nedostaneš a kde vezmeš peníze bude tvůj problém.

pokud jsi sama a prakticky bez příjmů, tak určitě dostaneš porodné, což je na první dítě 13000,- nepracuješ, takže nemáš nárok na mateřskou a půjdeš rovnou na rodičák. o ten se žádá stejně jako o porodné až po porodu. opět...z čeho budeš žít do té doby nikdo neřeší.
jelikož si nemůžeš sama volit jeho délku a nemáš ani partnera, přes kterého bys volila, tak půjdeš automaticky na 4 roky. takže 7600,- prvních 9 měsíců a poté 3800,- do čtyř let věku dítěte.

ty nemáš ani rodiče, kteří by ti nějak pomohli, když se na tebe chlap vykašlal? jako tohle je fakt šílená situace. nemáš práci, nemáš úspory a čekáš dítě a nemáš pro něj otce ☹

terezzza
28. čer 2017

Souhlasím s příspěvkem. Bohužel se přeplatek počítá k příjmu. Na tu hmotku bych chodila. Škoda přijít o peníze. Zvláště když už nejde jen o tebe. 🙂 Drž se.

slunicko91
autor
28. čer 2017

@terezzza no to vim,ze kdyz bych byla na hmotce,tak o ty penize prijdu.ale prisla bych o ne i na prispevku na bydleni?

slunicko91
autor
28. čer 2017

@blahova_andrea dekuju. 9 mesicu pobirala 7600kc? jakto? ja myslela,ze je to min prave ze.a na co vse mam narok,kdyz bych na hmotce zustala po porodu? a na co narok,kdyz bych na hmotce nezustala

terezzza
28. čer 2017

@slunicko91 ty jo. Tak teď nevím jistě. Radši se poptat přímo na miste. Anebo v občanské poradně - tam jsou často mnohem milejší. 🙂

blahova_andrea
28. čer 2017

@slunicko91 no je to nejdřív víc a potom méně až do konce. je to tak dlouhá léta. měnily se jen ty volitelné varianty. jak co souvisí s hmotkou a ne, to nevím. já pobírala jen příspěvek na bydlení a na dítě. každopádně na netu jsou různé kalkulačky. přeci jen s dítětem se vám zvedne částka životního minima i náklady. nemyslím si, ale že je v tom nějaký větší rozdíl. ono o moc víc těch dávek už ani není. co bys ještě chtěla pobírat? myslím, že bys měla spíš popřemýšlet, jak si pomoct sama. umíš něco, co by se dalo dělat z domu, při dítěti? aby sis nějak přilepšila? jak je možné, že je ti 26 a nemáš maturitu a nikdy jsi nepracovala? co jsi celý život dělala? studovala?
já jsem třeba na vše blbá a levá, ač jsem odmaturovala a x let pracovala, tak z domu se ničím neuživím a sama bych se o děti asi těžko dokázala postarat. to si smutně musím přiznat.

slunicko91
autor
28. čer 2017

@terezzza a to je kde?

terezzza
29. čer 2017

@slunicko91 občanska poradna je sociální služba - je v každém městě. Podivej se na webu, kde je u tebe.

editah222
29. čer 2017

@slunicko91 co se dávek tyče tak tam neporadím, ale rozhodně bych po otci chtěla výživné nejen na dítě, ale i na tebe! Máš na to nárok.
Nechápu co je to chlapa, když spolu 3 roky chodíte a on se na tebe i s dítětem vykašle :(

neta30
29. čer 2017

Nechci být urýpaná, ale prostě nechápu, že v 26 letech nemáš maturitu, nikdy jsi nedělala, jsi na ÚP a můžeš si dovolit platit svoje bydlení.. a z něčeho žít. Pro mě jako x let pracující nepochopitelné.

blahova_andrea
29. čer 2017

@editah222 to je sice pravda, že má nárok na výživné pro sebe i pro dítě, ale vymoct to teď moc nemá jak. až po porodu a to soudně. to ale nese nejen peníze, ale i nevýhody. je mnoho žen, a já se jim nedivím, které se v takové situaci rozhodnou vykašlat na otce, peníze i soudy a raději si to vybojují sami a mají klid. nemusí dávat dítě někomu, kdo o něj vlastně ani nestál. nemusí zohledňovat v příjmech alimenty, které už ale třeba roky neviděli a i o ty se musí soudit a vymáhat exekučně. nedělá jim nikdo problémy, když si najdou nového partnera a ten chce dítě přijmout za své...ale je fakt, že většina těchto žen něco umí, pracovala, či pracuje i při dětech, má nějaké úspory nebo mají alespoň oporu a pomoct v rodině. což ani jedno není případ zakladatelky ☹

pokud to zvážíš a rozhodneš se, že se budeš soudit o peníze, tak máš nárok na výživné na dítě a pro sebe až do jeho dvou let. navíc také na půlku nákladů na lékaře a výbavičku v době těhotenství. takže pro jistotu...i kdyby jsi pak do toho nešla...schovávej si všechny účtenky, bankovní výpisy, doklady o přijaté částce atd...z kterých bude patrné, že se to týkalo těhotenství a dítěte. ať máš pak něco v ruce a máš jak prokázat z čeho tu půlku chceš 😉 jelikož se otec nehlásí, tak s tebou jistě nepůjde na matriku přiznat otcovství. takže dcerka bude mít příjmení automaticky po tobě a v rodném listě nebude mít otce. pokud to budeš chtít změnit, tak ho budeš muset zažalovat o soudní učení otcovství, udělají se testy DNA a pak mu na základě jeho příjmů napálí nějakou částku.
máš ještě čas si to v sobě ujasnit, kterou cestou se dát. co pro tebe bude menší zlo, protože opravdu obě varianty mají svá pozitiva, ale i negativa a nikdo se za tebe s tím nepopere. je teda hrozné, že vám vlastně není 16 ani 50 a vaše rodiny se k tomu postavili tak jak postavili. já to moc nedokážu pochopit. nepochopila jsem ani rodinu mého muže, když mě i syna odmítali až do jeho osmi měsíců. až tehdy byli ochotní nás poznat, seznámit se a dát nám šanci. od té doby jsme ušli velký kus cesty a nakonec nám i hodně pomohli a jistě ještě pomohou. kéž by i u vás všichni nějak dozráli v rozumné bytosti a obrátilo se to k lepšímu. aspoň tvý rodiče. jsi přece jejich dítě, čekáš jejich vnouče. chápu, že s mnoha věcmi v tvém životě nemusí souhlasit a těžko to nesou. ale snad ta rodičovská láska nad tím vším zvítězí 🙂

editah222
29. čer 2017

@blahova_andrea naprosto s tebou souhlasím. Chlapa, který nestojí o mé dítě bych do rodného listu nenapsala a nechtěla bych od něj nic. Ale já jsem ve 26letech měla vlastní bydlení, vlastní příjem, stabilní práci a rodinu která by pomohla. Snažím s vcítit do toho, že jsem nezaměstnaná, pravděpodobně dlouhodobě, rodina mi pomoct nechce a jsem závislá na dávkách.

blahova_andrea
29. čer 2017

@editah222 já se do toho právě moc vcítit neumím. to je souhra takových okolností...a do toho miminko? někde je něco špatně od základu. znám jednu podobnou. ale ta teda aspoň občas někde krátce pracovala a nakonec se tedy starají její rodiče. jinak jak přes kopírák. bohužel do toho všeho se jí miminko nenarodilo zdravé ☹