Mateřská později než 6 týdnů před porodem, OSVČ

lani1
15. dub 2015

Prosím o info, jestli mohu nastoupit na mateřskou déle než 6 týdnů před porodem. Nemám nárok na PPM, ale jen na nemocenskou, tak bych ráda pracovala déle, i když v menším zápřahu.

Pak by mě zajímal váš názor, jestli byste pracovaly, pokud byste samozřejmě byly zdravotně ok. (Výuka jazyků 4h denně). Pár lidí mi říkalo, ať radši neriskuju, že můžu rodit kvůli tomu zápřahu předčasně. Já jsem si říkala, že dokud je u doktora vše ok, tak se to jako nemůže úplně ze dne na den zvrtnout (čípek ok atd.). Ale jsem už ve 33.týdnu.

A ještě jeden dotaz. Nemocenská v souvislosti s porodem je až po 22.dni neschopnosti. To znamená, že nedostanu za prvních 22 dní nic nebo je to jen zpětně?

bajana
15. dub 2015

Kludne pracuj, ak sa citis dobre, sama som učila do cca 36tt, zvladla by som aj viac, ale bolo leto a cestovala som vlakom, MHD aj busom a presuny s opuchnutými nohami neboli pohodlné.
Netozumiem tomu nároku na nemocenskú bez nároku na PPM (neplatils si si dosť dlho nemocenské poistenie?), expertom na toto je @j.a.n.i. snáď ti pomoze

j.a.n.i
15. dub 2015

Klidně bych pracovala, mě bylo těsně před porodem nejlíp z celého těhotenství... 2 dny před termínem jsem školila. A jinak myslím, že by mělo jít nastoupit později a ano prvních 14 dní to bude zadarmo, ale už nesmíš pracovat. Jo a nech si to adminem přehodit na diskuzi, at jde reagovat víckrát.