icon

Mateřská pro studentky, práce na DPČ. Mám na ni nárok?

10. čer 2020

Ahoj, už nevím co zkusit a tak se zeptám tady, než vyrazím někam dále. Z důvodu toho, že mé těhotenství je v začátku tak anonymita 🙂 Pracuji 6 let, ale jen na DPP a poté se mi to mění na DPČ z důvodu překročení hodin. Většinou mám DPČ už v dubnu. Cca si vydělám vždy přes 10 000. Myslíte, že mám tedy nárok na mateřskou? Vím o rodičovském příspěvku, ten je ale až po narození dítěte a já bych tak byla nějakou dobu v těhotenství bez příjmu. Prosím moc o pomoc. Děkuju😘

jitka_cv
•
10. čer 2020

Z www.penize.cz : Jestliže jste pracovali pouze na dohodu o provedení práce (DPP) či na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a neodváděli nemocenské pojištění, tak na peněžitou pomoc v mateřství z příjmu z dohod můžete zapomenout.

Pokud jste při dohodách ještě pracovali, tak se vám mateřská bude vyplácet na základě vašeho zaměstnání i dohod, jestliže jste z nich odváděli nemocenské pojištění a nejedná se o "práce malého rozsahu".

Bohužel, odvádění nemocenského pojištění u DPČ či DPP, ještě nárok na peněžitou pomoc z mateřství nezakládá.

Některé DPČ a DPP jsou formulované tak, že se jedná o "práce malého rozsahu.“

Jestliže budou vaše DPČ, DPP vedeny jako "práce malého rozsahu“, tak z nich nárok na peněžitou pomoc v mateřství mít nebudete a to i přestože jste z nich odváděli nemocenské pojištění. Je to nelogické, ale bohužel se to stává.

Proto si zkontrolujte vaši dohodu, aby se nejednalo o "práci malého rozsahu". V dohodě mějte stanoveno, že musíte odpracovat alespoň XX hodin měsíčně/týdně. Ujistěte se tedy, že vaše DPČ či DPP není práce malého rozsahu.

autor
•
10. čer 2020

@jitka_cv
Děkuji, tenhle clanek znam, ale prave jsem z toho moc nepochopila 😄jak poznam ze ma prace je ,,maleho rozsahu’’? A zdravotni pojisteni prece odvadim.

jitka_cv
•
10. čer 2020

Nejde o zdravotní, ale nemocenské pojištění.

jitka_cv
•
10. čer 2020

Nejlépe se obrať na čssz a oni ti řeknou jestli budeš mít nárok na mateřskou.

elwe
•
10. čer 2020

Pokud jsi měla každý měsíc nad 10000, tak bys nárok na mateřskou mít měla. Přesně ti to ale řeknou na socialce, tam vidí, kolik jsi odvedla

autor
•
10. čer 2020

@elwe děkuji, zajdu tam 🙂 jen ty paní toho taky nekdy moc nevi😄

j.a.n.i
•
10. čer 2020

@elwe Na sociálce ji to neřeknou, protože záleží jak bude pracovat či nepracovat během těhotenství a to tam zatím nemohou vědět.

honeya
•
25. čer 2020

Já jsem dostudovala VOŠ a hned po škole jsem nastoupila na DPP, jelikož už jsem byla těhotná a pracovat v oboru bych nemohla. Měsíční výdělky byly větší než 10 tisíc, tudíž se mi ztrhávalo i sociální pojištění a vznikl mi tak nárok na PPM.