Mateřská pro studentky, práce na DPČ. Mám na ni nárok?

10. čer 2020

Ahoj, už nevím co zkusit a tak se zeptám tady, než vyrazím někam dále. Z důvodu toho, že mé těhotenství je v začátku tak anonymita 🙂 Pracuji 6 let, ale jen na DPP a poté se mi to mění na DPČ z důvodu překročení hodin. Většinou mám DPČ už v dubnu. Cca si vydělám vždy přes 10 000. Myslíte, že mám tedy nárok na mateřskou? Vím o rodičovském příspěvku, ten je ale až po narození dítěte a já bych tak byla nějakou dobu v těhotenství bez příjmu. Prosím moc o pomoc. Děkuju😘

jitka_cv
10. čer 2020

Z www.penize.cz : Jestliže jste pracovali pouze na dohodu o provedení práce (DPP) či na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a neodváděli nemocenské pojištění, tak na peněžitou pomoc v mateřství z příjmu z dohod můžete zapomenout.

Pokud jste při dohodách ještě pracovali, tak se vám mateřská bude vyplácet na základě vašeho zaměstnání i dohod, jestliže jste z nich odváděli nemocenské pojištění a nejedná se o "práce malého rozsahu".

Bohužel, odvádění nemocenského pojištění u DPČ či DPP, ještě nárok na peněžitou pomoc z mateřství nezakládá.

Některé DPČ a DPP jsou formulované tak, že se jedná o "práce malého rozsahu.“

Jestliže budou vaše DPČ, DPP vedeny jako "práce malého rozsahu“, tak z nich nárok na peněžitou pomoc v mateřství mít nebudete a to i přestože jste z nich odváděli nemocenské pojištění. Je to nelogické, ale bohužel se to stává.

Proto si zkontrolujte vaši dohodu, aby se nejednalo o "práci malého rozsahu". V dohodě mějte stanoveno, že musíte odpracovat alespoň XX hodin měsíčně/týdně. Ujistěte se tedy, že vaše DPČ či DPP není práce malého rozsahu.

autor
10. čer 2020

@jitka_cv
Děkuji, tenhle clanek znam, ale prave jsem z toho moc nepochopila 😄jak poznam ze ma prace je ,,maleho rozsahu’’? A zdravotni pojisteni prece odvadim.

jitka_cv
10. čer 2020

Nejde o zdravotní, ale nemocenské pojištění.

jitka_cv
10. čer 2020

Nejlépe se obrať na čssz a oni ti řeknou jestli budeš mít nárok na mateřskou.

elwe
10. čer 2020

Pokud jsi měla každý měsíc nad 10000, tak bys nárok na mateřskou mít měla. Přesně ti to ale řeknou na socialce, tam vidí, kolik jsi odvedla

autor
10. čer 2020

@elwe děkuji, zajdu tam 🙂 jen ty paní toho taky nekdy moc nevi😄

j.a.n.i
10. čer 2020

@elwe Na sociálce ji to neřeknou, protože záleží jak bude pracovat či nepracovat během těhotenství a to tam zatím nemohou vědět.

honeya
25. čer 2020

Já jsem dostudovala VOŠ a hned po škole jsem nastoupila na DPP, jelikož už jsem byla těhotná a pracovat v oboru bych nemohla. Měsíční výdělky byly větší než 10 tisíc, tudíž se mi ztrhávalo i sociální pojištění a vznikl mi tak nárok na PPM.