icon

Mateřská, rodičovská a přídavky v Německu. Budu mít nárok?

petisek4
24. říj 2019

Zdravím, jsem zaměstnaná v ČR, přítel pendler v Něm. Snažíme se o mimčo, pokud půjdu pracovat za nim pod agenturu, budu pendler a náhodou se mi do 6 měsíců podaří otěhotnět, budu mít někde nárok na mateřskou? A jak je to s rodičovskou pokud bych tam byla takhle krátce nebo kdyby mě třeba vyhodili? Manželé nejsme,mohl by pak zažádat o kinderweld? Moc děkuji za rady.

pajamo
•
24. říj 2019

Na mateřskou máš nárok až po roce. Jinak jen Elterngeld na rok 300e. A Kindergeld něco málo pod 200.

petisek4
autor
•
24. říj 2019

@pajamo a pokud bych neměla nárok na mateřskou, tak Elterngeld by mi vypláceli už těch 6 měsíců před porodem?

pajamo
•
24. říj 2019

6 měsíců před porodem ti nikdo nic platit nebude, až po porodu. Na to aby jsi měla mateřskou, tedy aby jsi nedostala jen minimum ale počítalo se to z platu musíš mát odpracovaný celý rok. Pokud by tě vyhodili, což by neměli tak nárok do porodu na nic nemáš.

petisek4
autor
•
24. říj 2019

@pajamo jj, jsem vstávala po noční, myslela jsem těch 6 týdnů před porodem. Ale děkuji moc, váhám, zda se vzdát jistoty v ČR a jít do neznáma a pak řešit spoustu formulářů v němčině, německy jsem se sice učila, ale to je dávno.

luckapolackova
•
Autor odpověď smazal
•
luckapolackova
•
12. lis 2019

Ahoj vsem, potrebuju poradit snad se tu najde nekdo kdo ma zkusenosti jsem uz zoufala. Pracuji jako pendler v Nemecku uz 5 let a přítel taky mám už dve deti 12 a 10 z předešlého manželství. Žiju s přítelem a chtěli bysme jeste miminko ale nevím co mě vše čeká. Mam doktory všechny v CR.Mam pojisteni i v Nemecku ale chodim k doktorům jen tady. Uznaji mi v praci neschopenky odsud nebo musím mít doktora tam a tam i rodit.Jak je to s mateřskou a rodicakem, kde na něj mám nárok a kolik přibližně. Moc děkuji za radu co musím vlastně všechno zařídit když zjistím že jsem těhotná.prosím poradte