Mateřská, rodičovská a přídavky v Německu. Budu mít nárok?

petisek4
24. říj 2019

Zdravím, jsem zaměstnaná v ČR, přítel pendler v Něm. Snažíme se o mimčo, pokud půjdu pracovat za nim pod agenturu, budu pendler a náhodou se mi do 6 měsíců podaří otěhotnět, budu mít někde nárok na mateřskou? A jak je to s rodičovskou pokud bych tam byla takhle krátce nebo kdyby mě třeba vyhodili? Manželé nejsme,mohl by pak zažádat o kinderweld? Moc děkuji za rady.

pajamo
24. říj 2019

Na mateřskou máš nárok až po roce. Jinak jen Elterngeld na rok 300e. A Kindergeld něco málo pod 200.

petisek4
autor
24. říj 2019

@pajamo a pokud bych neměla nárok na mateřskou, tak Elterngeld by mi vypláceli už těch 6 měsíců před porodem?

pajamo
24. říj 2019

6 měsíců před porodem ti nikdo nic platit nebude, až po porodu. Na to aby jsi měla mateřskou, tedy aby jsi nedostala jen minimum ale počítalo se to z platu musíš mát odpracovaný celý rok. Pokud by tě vyhodili, což by neměli tak nárok do porodu na nic nemáš.

petisek4
autor
24. říj 2019

@pajamo jj, jsem vstávala po noční, myslela jsem těch 6 týdnů před porodem. Ale děkuji moc, váhám, zda se vzdát jistoty v ČR a jít do neznáma a pak řešit spoustu formulářů v němčině, německy jsem se sice učila, ale to je dávno.

luckapolackova
Autor odpověď smazal
Zobraz
luckapolackova
12. lis 2019

Ahoj vsem, potrebuju poradit snad se tu najde nekdo kdo ma zkusenosti jsem uz zoufala. Pracuji jako pendler v Nemecku uz 5 let a přítel taky mám už dve deti 12 a 10 z předešlého manželství. Žiju s přítelem a chtěli bysme jeste miminko ale nevím co mě vše čeká. Mam doktory všechny v CR.Mam pojisteni i v Nemecku ale chodim k doktorům jen tady. Uznaji mi v praci neschopenky odsud nebo musím mít doktora tam a tam i rodit.Jak je to s mateřskou a rodicakem, kde na něj mám nárok a kolik přibližně. Moc děkuji za radu co musím vlastně všechno zařídit když zjistím že jsem těhotná.prosím poradte