MD a RD. MD až od data narození dítěte?

keplici
16. únor 2021

Zdravím,
Chci je zeptat, myslela jsem si, že tomu už rozumím ale včera mi v tom paní na úřadě udělala zase guláš.
Na Mateřskou jsem nastoupila 19.10. ale paní mi řekla, že mateřská se počítá ode dne narození dítěte, což je 10.11. No k tomuhle jsme se dostali, protože jsme si chtěla jít zažádat o RD a nechtěla jsme online, protože jsem to nechtěla pomotat..pry si o to mám zažádat až na konci března, že teď to nemůže zadat do počítače.. Ale taky mi řekla ať si o to zazadam v tyhle době online tak se vás chci zeptat.. Nástup na MD mám tedy brát vážně až data narození dítěte? Bojím se abych pak nebyla měsíc bez peněz a nebo naopak abych nemusela něco vracet. Děkuji a snad je to alespoň trochu srozumitelné. Omlouvám se.. Přijdu si fakt jak debil.

malenka3
16. únor 2021

Bože 🤦‍♀️ kde jsi byla prosimtě? Mateřskou řeší sociálka, rodičovský příspěvek úřad práce, takže jiné instituce.

Mateřská je 28 týdnů ode dne nástupu, ten je 6 až 8 týdnů před termínem porodu. Máš skutečně nárok na mateřskou? Jsi zaměstnaná?
Rodičovský příspěvek se žádá až těsně před koncem mateřské. Za ženská musela být zmatená, Pokud něco nemotáš ty.

andelka
16. únor 2021

Na mateřskou se nastupuje obvykle 6 týdnů před TP, nebo jsi měla jiný postup?
Nemyslela rodičovský příspěvek v případě že jsi na PPM neměla nárok? To je opravdu od dne narození dítěte.

malenka3
16. únor 2021

2.5. mi vychází konec mateřské, pokud jsi skutečně nastoupila 19.10.
Je 19.10. datum, které jsi měla na formuláři, co jsi nesla do práce? Nechce se mi věřit, že by na úřadě řekli někomu až takovou kravinu 🙈 to už je fakt hardcore

keplici
autor
16. únor 2021

@malenka3 právě proto jsem zmatená a nebo už jsme vážně úplně blbá. Gynekolozka mi dala papír, který jsme odevzdala v práci a tam jsme měla právě tento datum na PPM 19.10.
Tak nevím jestli jsme paní úředníci blbě pochopila a nebo jsme fakt už úplně pitomá 🤦‍♀️

malenka3
16. únor 2021

@keplici předpokládám, že mateřská ti normálně chodí. Normálně 28. týdnů, jak si počítala. Někdy v dubnu zažádej o rodičovský příspěvek. A pokud stále trvá pracovní poměr, nezapomeň zažádat o čerpání řádné dovolené v práci, budeš mít na nějakou nárok. Rodičovský příspěvek můžeš žádat buď hned po konci md nebo až po vyčerpání té řádné dovolené v práci.

Prosimtě, tos byla tedy na úřadu práce? Proč tak brzo?

keplici
autor
16. únor 2021

@malenka3 ano mateřská mi chodí. Chtěla jsem se zeptat ohledně porodného a pak se jí ještě raději zeptat, kdyby mi řekla ať si to vyplním online, což mi řekla. Tak tam je od kdy budu pobírat rodičák a já nevěděla jestli mám dát od 3.5. A nebo dát až další měsíc. Socku mám u nosu, tak jsem si to chtěla raději ujasnit. Akorát jsem se do toho pak sama zamotala a měla jsme v tom úplný guláš. Každopádně děkuji za vysvětlení a omlouvám se.

malenka3
16. únor 2021

@keplici neomlouvej se, to je na facku takový rady z úřadu 🙈
Rodičák si můžeš dát buď od května nebo jestli budeš čerpat řádnou dovolenou, tak květen budeš mít peněžně krytý a já bych čerpala až od června. Ale je to jedno, můžeš tak i tak (případný souběh rodičovského příspěvku a čerpání řádné dovolené v práci nevadí).

keplici
autor
16. únor 2021

@malenka3 Paráda děkuji moc ☺️ takže mi mateřská končí 2.5.? Raději se ptám ještě pro jistotu. Protože jsem byla z včerejší návštěvy vážně úplně hotová a zmatená, fakt jsem si přišla jak úplný blbec. Teď už to díky tobě chápu. Takže ještě jednou moc děkuji ☺️ a přeji krásný zbytek dne.

malenka3
16. únor 2021

@keplici jestli mi neujela ruka na kalendáři v mobilu, tak mi to vyšlo do 2.5. do neděle 😉