Měsíc mezi přechodem z rodičovské dovolené na mateřskou

uglyduckling
3. zář 2017

Prosím prosím o radu, třeba některá řešíte nebo jste řešila podobnou situaci.....
Mám syna 2,5 roku, který od 04. září nastupuje do školky. Já jsem měla nastoupit od začátku ledna do práce, ale zjistila jsem, že jsem těhotná a termín porodu mám stanovený na 11.03.2018. Rodičovská mi končí ke konci prosince. Na mateřskou bych měla nastoupit někdy ke konci ledna, takže mi tím vzniká jeden měsíc, kdy nebudu ani na rodičovské ani na mateřské. Do zaměstnání na těch pár dní nastupovat nebudu, protože tam za mě mají náhradu. Předpokládám, že tedy nastoupím na nemocenskou (což není problém, doktor mi vzhledem k předchozím zdravotním problémům napíše rizikové), ale zajímá mě....
1) Z čeho se vypočítává výše nemocenské?
2) Jak mi nemocenská ovlivní výši mateřské? Druhé dítě bude narozeno do tří let věku toho prvního, takže se mi mateřská bude počítat ze mzdy, stejně jako u prvního. Ale nevím, jestli se do toho počítá i ta mateřská.
3) Uvažuju, že bych si rodičovskou dovolenou zkrátila třeba do října (čímž by se mi navýšil rodičovský příspěvek) a na nemocenskou bych nastoupila už od listopadu. V práci mám momentálně nahlášeno, že nastoupím 01.ledna (ještě neví, že jsem znovu těhotná). Musím jim hlásit, že si chci rodičovskou dovolenou zkrátit? Musí s tím zkrácením případně souhlasit? Vím, že mě nebudou chtít vzít zpátky, takže s nimi není moc rozumná domluva :(

Moc všem předem děkuji za rady a tipy 🙂

monaluza
3. zář 2017

A proc nemocenskou? Proc si nerozpocitate rodicovsky prispevek tak, aby vysel i na ten posledni mesic (staci myslim jen 50 Kc) a nejdete primo z RD znovu na MD? MD se pak pocita stejne jako poprve.

uglyduckling
autor
3. zář 2017

@monaluza Jednoduché ... proto, že kdybych si teď navýšila rodičák a dřív jej ukončila, tak se mi navýší částka rodičovského příspěvku + pak dostanu ještě peníze z nemocenské (a vzhledem k tomu, že teď mám 4 tisíce, tak před vánoci a dalším prckem se každá kačka hodí).
Ano, o té možnosti, kterou mi říkáte vím, ale přišlo mi prostě fajn dostat víc, když je ta možnost. Normálně celý život makám, nevydělávám špatné peníze, dokonce jsem v době rodičáku nějakou dobu brigádničila, nikdy jsem nic nedostala, tak mi přišlo fajn jednou příjít k nějaké kačce navíc. Stejně bych to investovala do dětí ;)

blahova_andrea
3. zář 2017

@uglyduckling když jsi na rodičovské dovolené, tak nemůžeš jít na neschopenku. tudíž si finančně nijak nepomůžeš. zkrátit rodičovskou dovolenou si u zaměstnavatele můžeš, pokud s tím bude souhlasit, což dle tvého popisu pochybuji. navíc si ji lidé krátí kvůli nástupu do práce a ne na neschopenku. já bych se teda na nějakou "podvodem" vydřenou kačku raději vykašlala a v klidu si vzala zbytek rodičáku a pak nastoupila na novou mateřskou. tu budeš mít ve stejné výši jako první a nemusíš nikde běhat, nic řešit, s nikým se hádat...

somalicats
3. zář 2017

Rodicovskou dovolenou si sama zkratit nemuzes, v praci by s tim museli souhlasit, a vzhledem k tomu, ze chces na nemocenskou, taj by byli blazni, kdyby to delali.

uglyduckling
autor
3. zář 2017

@blahova_andrea Nechápu proč "podvodem"??? Chtěla jsem vše udělat tak, jak velí zákony. A vzhledem k výši mého platu, který jsem brala se nebavíme o nějaké kačce, ale za dva měsíce by to dělalo nějakých 30 tisíc, což není úplně zanedbatelná suma (tedy za předpokladu, že se nemocenská vypočítává z předchozí mzdy) ;)
Když to nejde, tak to hold nejde, to se nedá nic dělat 🙂

blahova_andrea
4. zář 2017

@uglyduckling no ale zákony právě nic takového nevelí a i hodně věcí, které se běžně dělají prostě nejsou košér, je to min. ilegální, kličky v zákonech a problémy z toho být můžou, když se sejdou blbý lidi a budou ty problémy chtít dělat. proto tam taky byly ty uvozovky 😉 není samozřejmě podvod jako podvod 🙂 výraz kačka jsem použila podle tebe. je mi jasné, že když toto zvažuješ, tak jde asi o lepší sumičku, která by se hodila.
jako ono ne, že by to nešlo. ale to by jsi musela mít se zaměstnavatelem hodně nadstandardní vztahy a o těch zrovna nepíšeš. fakt by byl sám proti sobě, kdyby ti něco takového povolil.

lenicka2323
5. pro 2018

Dobrý den, obracím se na vás s radou ohledně proplacení dovolené po mateřské kdy se přechází na rodicak zazadala jsem si o proplacení jak. Jsem byla domluvená s účetní tak jsem se chtěla zeptat kdy se proplaci stará dovolená jestli v prosinci či v lednu? Na rodicak jsem šla 1.12.2018 děkuji za rady