icon

Mohu dávát půlročnímu dítěti piškoty?

terka2018
9. říj 2018

Holky jen tak pro zajímavost,

mam synka pul roku, davam mu bily jogurt selsky nebo Hollandia a na doporuceni mudr piskotky (obycejne, 2 piskoty tydne) Je to opravdz takovy problem? 😀 jedma maminka na fb mi rikala jaka je to hruza, s kamarádkou nam to prislo usmevne. Malej ji kruti, kureci, hovezi, teleci a ze by nezvládl 2 piskotky tydne, ikdyz je tam neco malo czkru navic? 😀 prijde mi ze nektre maminy uz z toho trochu šílí co jo a co ne a ten typ *biomatek* snad nejvice 😀

dixi86
11. říj 2018

Dnes vidím v jasných barvách o čem se mi bude zdát. O jednom zatraceném piškotu 😂😂😂

hanih
11. říj 2018

@sunflowerr Podle toho, co tu píšete, se docela shodneme, jen já tedy jedu podle tabulek, a ten piškot bych nedala 😀

sunflowerr
11. říj 2018

@klea81
Njn, kdyz dnesni doba nabizi takove možnosti stravování, tak bohužel. Za tohle ja nemohu, ja sama se snazim jist zdrave.. To ze nekdo uznava jen fastfood a sladke napoje, to neni muj problem.... U nas doma se takto nestravujeme a tyto stravovaci vzorce ja svym detem nepredavam.

sunflowerr
11. říj 2018

@hanih nejedu podle tabulek, protoze kazda tabulka mi rika neco jineho. V jedne muze ditr ve 4 měsících ono, v druhe tabulce už tu samou vec muze az v pul roce.... Proto se tim neridim.
No vidite. Ja piskot dam, jednou za cas. Pravidelne ho nemiva. Ze by snedl 3 piskoty tydne, nehrozi. Takže ja tohle zas tak za spatne nepovazuji.

sudylichozrout
11. říj 2018

@hanih Já musela tu mladší začít přikrmovat už od toho ukončeného čtvrtého měsíce. Asi mám nějaké slabé mlíko, ale ona měla fakt hlad, kojila jsem jí pak postupně už po dvou hodinách, a to i v noci. Hodně mi plakala, bylo to vidět. Váhově nepadala, prospívala, ale bylo peklo na zemi. Tak jsem zavedla na večer kaši, což pomohlo tomu nočnímu spaní. A pak jsem místo obědového začala se zeleninou. Po ukončeném pátém měsíci pak i dopolední svačinu (domácí ovocná přesnídávka). Takže má 3x jídlo a 6x kojení. Myslím, že je to dobrej mix.

sunflowerr
11. říj 2018

@dixi86
No pokud umim cist, coz předpokládám, ze ano, autorka se ptala, jestli dat diteti v pul roce piskot. Neptala se na jine alternativy, jak nahradit piskot.... 😂
Ale to je jedno, me uz tahle diskuze prijde celkem směšná. 😂 pokud chce davat 2x tydne 2 piskoty, davat je bude, podle dalsich nazoru autorky piskot neni tak skodlivy.... Takze asi tak...

Spis se tady resi furt dokola jen cukr, vejce, jak kdyby toho to mimino snedlo za tyden snad kila.... A resi to stale jen ty maminky, co piskot hold nedavaji a jsou jaksi proti maminkam, co ten piskot daji. 😂 no a plati to tak nejak i naopak

POKUD CHCE NEKDO DAVAT PISKOT, DA HO I PŮLROČNIMU MIMINU, POKUD NEKDO HLEDA ALTERNATIVY, JAK NAHRADIT PISKOT, TAK HO NAHRADI JINAK. NO A TO JE CELE. JAK JSEM TU PSALA UZ VICKRAT, JE NA KAZDE MAMINE, CO DA SVEMU DÍTĚTI. PROTOŽE KAZDA JSME JINA A KAZDA I SVEMU DITETI DOPREJEME NECO JINEHO. 😉

linee
11. říj 2018

@dixi86 1 piskotek, 2 piskotek, zadny piskotek

sticker
klaraslavickova
11. říj 2018

Existují stovky různých keksu krupek atd pro děti.. Tak proč nekoupit místo piškotů to?
Miluju když se někdo chlubí že krmí dítě sajrajtama ale dítěti to chutná.. Mě taky chutná Coca Cola ale zdravá není..

terka2018
autor
11. říj 2018

@klaraslavickova piskoty nejsou *sajrajt* 🙂. Neprijde mi, ze nu to chutna nejak zvlást nez ostatni jidlo 🙂.

dixi86
11. říj 2018

@terka2018 tady jste si sama potvrdila, že ne, tak pak už nechápu vůbec.

sunflowerr
11. říj 2018

@klaraslavickova
Piskoty jsou taky pro deti. Jmenuji se totiz Detske piskoty 😂😂😂😂😂😂
V keksech pro deti je teda kolikrat sajrajtu, ze to je horsi nez vajicko, mouka a voda, coz jsou suroviny, ktere obsahuji detske piskotu
🤣😁🤣😂😁😂

dixi86
11. říj 2018

@dixi86 už vidím ten dodatek :D

dixi86
11. říj 2018

@linee 😅

dixi86
11. říj 2018

@sunflowerr tak snad upeču nebo koupim ty vhodné 😎

terka2018
autor
11. říj 2018

Holky, trochu se to tu zvrtlo. Pro ujasneni, jako základ byl 5 mesicu kojen, od 4 mesice mame prikrmy zeleninove, ty jsem vsechny denne varila čerstvé, protoze nepribiral. Od 5 mesice ochutnal maso (sklenicky) a ovoce. V 6 mesici na doporuceni dostal par lzic jogurtu bileho a pak i do jogurtu drcene piškoty. Snedl par lzic, jako obvykle, takze tunu cukru nedostal do sebe ze ano. Jsem utvrzena v tom, ze vsechny, co jste napsali, jak varite kus kusy, ze spaldove mouky apod. stejne ten jeden piskot date a svete div se nic se nestane. A ne, rozhodne to neznamena, ze ho budu ladovat sladkym apod., obeznich deti mi je lito, budu vest syna ke sportu, tak jak je to u me, ale ano, sem tam nejaky ten cukr ve strave bude. Ne moc, s mirou. zeleniny a ovoce samozrejme nejvice.. Takze holky, dat mimcu sem tam nekdy piskot mu opravdu neublizix zatim su urcite stojim. Nicmene dekuji za vase nazory a jsem moc rada, ze nemam tolik casu procitat clanky a studie o potarvinach typu americky vedci zjistili a radsi travim cas pohromade a rodinou 🙂 vseho s mirou, rozumne, a nevim jak byste davali/ davate UM kdyz tam ten cukr je tez 🙂. Takze za me, cukru malo, ale nevynechavar ho uplne 🙂.

hanih
11. říj 2018

@sudylichozrout Tak jasně, pokud to dítě potřebuje, ok. Já mám ale třeba opačnou zkušenost - dcera přibírala krásně, kojení jí stačilo, v půl roce jsme najeli na příkrmy, ale dceři se to vůbec nezamlouvalo. Cca do 13 měsíců byla převážně kojená, kdybych měla stresovat s tím, že má mít zavedené obědy, svačiny, večeře, byla bych už v blázinci... 🙂 Myslím, že pokud kojené dítě prospívá a je spokojené, není důvod spěchat. Zastávám názor, že do roka jde o příkrmy, tedy něco, čím se přikrmuje ke kojení (při UM je samozřejmě situace jiná, ale s tím nemám zkušenost).

alcar
11. říj 2018

@hanih vsak oni tam pisou kojit vylucne do 6 mesicu. Precti pozorneji. Ja davala cele vejce od 8 mesicu a bez problemu. Ridila jsem se timto. Asi na ruznych mistech na internetu najdes ruzne informace. Bavila jsem se s vice lidma ohledne bilku a nikdo v tom nevidel problem ho zarazovat uz pred rokem veku. 😉

dixi86
11. říj 2018

@terka2018 Utvrzená být můžete, ale za 2,5 roku opravdu piškot nedostal😉(nemám hlídání a jeho tatínek je stejnej jako já). Ale pokud to berete tak jak píšete, tak v pořádku. Každý máme tu hranici jinde a každý vaří jinak zdravě. I když stále ty piškoty jsou za mne brzo, ale beru to jako matka, co kojí a s příkrmy i u dcery(pokud bude prospívat) budu pozvolna začínat až po 7. měsíci.

hanih
11. říj 2018

@alcar Četla jsem fakt jen začátek a pak zběžně, tak nevím, co je tam dál, ale četla jsem tam, že kojit výlučně do 4. měsíce, nejdéle do 6. měsíce, což dle mého docela rozdíl od doporučení kojit výlučně do 6. měsíce a až poté začínat s příkrmy. Nicméně později to ještě pročtu pořádně. Já zas ve svém okolí mám většinu maminek, které spíš čekají až na ten ukončený rok. Ale máš pravdu, na internetu jsou různá doporučení, člověk si prostě musí najít zdroje, ze kterých pak bude čerpat.

alcar
11. říj 2018

@hanih tady take pisou o zarazovani celeho vejce. https://www.nutriklub.cz/clanek/prikrmy-a-potra... Je tech clanku vice. Zkus procist.
Ono taky zalezi, jestli se ztotoznujes spis s “imunologickym oknem” nebo se zavadenim alergenu co nejpozdeji. My v rodine mame minimum alergii, takze ja si na ten bilek troufla drive. Proste jsem vyzkousela. Jediny duvod, ktery by mohl byt jakoze “proti” je mnozstvi bilkovin (coz treba v masu je bilkovin mnohem vice) a ze je to alergen. A to muze byt alergen stejne tak v 6 mes. nebo i ve 12 mes. Jak nevyzkousis, tak vedet nebudes. Ja samozrejme nezacala hned celym vejcem, ale postupne nejdrive zloutek a postupne jsem pridavala i ten bilek a v 8 mesicich uz jsem davala urcite cele vajicko.

sudylichozrout
11. říj 2018

@terka2018 Pro odlehčení...

Myslela jsem si, že jsem příšerná matka, protože jsem občas dostávala záchvaty vzteklé bezmoci, když miminko plakalo a musela jsem raději na pár minut odejít. Měla jsem pocit, že okolní matky jsou vždy vysmáté a strašně šťastné a žádné krizovky se jich netýkají. Myslela jsem si, že jsem příšerná matka, protože mi spadlo dítě z gauče a těm ostatním se to nikdy nestalo. Myslela jsem si, že jsem naprosto příšerná matka, když jsem dala dvouleté dceři přes ručičku. Vždyť všude vidím a čtu matky, které říkají, i to plácnutí přes ruku v ní zanechá doživotní následky. Myslela jsem si, že jsem tragická matka, když jsem dceři koupila džus. Ostatní matky dávají svým dětem pramenitou vodu z hor... myslela jsem, že jsem příšerná matka, když...

...a pak jsem zjistila, že jsem úplně normální máma, která jen nelže na sociálních sítích.

🙂

alcar
11. říj 2018
baraskaska
11. říj 2018

Nerikam ze jsem biomatka, ale ucit dite na cukr v tak malym veku, mi přijde proste zbytecny... 🙂 Dokud to dite nevyzaduje byla bych za to rada, vsak ono to obdobi sladkustek prijde. 🙂 😀

ter
Odpověď byla odstraněná
klea81
12. říj 2018

@ter co bylo urážlivého na mém komentáři, že doma nejíme kuskus? 😉

klea81
12. říj 2018

@sudylichozrout některé ale říkají pravdu, že svoje děti nebijí a dávají jim pít vodu 😉 Jo a syn má 7,5 let a ještě období vzdoru neměl, tak se všem omlouvám, já za to fakt nemůžu 😅

ter
Odpověď byla odstraněná
lucka662006
12. říj 2018

@alcar Ani moc ne, protože vím, že od kamaráda třeba dostali bonbon či ve školce... Doma toto tedy nevedeme. Snažím se tomu vyhýbat. Třeba na výletě si dáme zmrzku nebo palačinku, ale domů sušenky, čokoládu a bonbony v obchodě prostě nekupujeme. Cukr je i v jogurtu, ten jim dávám. Sladké koláče a buchty doma nepečeme. Piškoty nekupujeme. Mají tak jednu menší sladkost (bonbon, půlku sušenky, kousek čokolády) za 3 dny bych řekla, něco někde dostanou nebo jsme na výletě.... A fakt hezky jedí ovoce a zeleninu. Když mají na něco chuť, vezmou si banán, jablíčko, kukuřičné nebo rýžové křupky, jahody, borůvky....(máme zmražené z léta). Sušenky, sladkosti se u nás doma nevyskytují. Byly myslím nějaké studie, že jak se stravovala naše rodina v dětství, k tomu budeme tíhnout celý život, ale nenajdu je🙂

linee
12. říj 2018

Holky,davejte svym detem to,co uznate za vhodne.Delejte tak,qbyste mely pocit,ze delate pro sve dite to nejlepsi. Ridte se predevsim sebou a svym rozumem.A je jedno,zda date diteti piskoty nebo ne a kdy.Je to na vas.A neodsuzujte matky,co to delaji jinak.Ono neexistuje univerzalni postup a a univerzalni tabulka,protoze neni univerzalni dite.

Strana