Může jít partner na rodičák místo mě?

peta00
9. srp 2016

Ahoj,potřebovala bych se zeptat,jak to je,když chci jít do práce a partner na rodičák.Máme syna 21 měs. Jde o to,že bych měla větší výdělek než on a naše fin.situace není zrovna nejlepší. Děkuji za rady 😉

bimmka
9. srp 2016

Ano jde to. Zrovna dneska jsme to řešili. Je to jen o přepsání papírů a vyplňování. Během 5 minut sfouknuté na úřadě. Respektive přepsat tzv. rodičovský příspěvek. Jiná otázka je rodičovská dovolená u partnera v práci atd. To už je otázkou jeho zaměstnavatele.

peta00
autor
9. srp 2016

Ale zaměstnavatel musí povolit ne?Peníze přidat nechce a odejít ho za lepší prací taky nenechá.

bimmka
9. srp 2016

@peta00 Podle zákona povolit musí, druhá věc je, jak to tam praktikuje atd. Dobře víme, jak to všude chodí. aby taky pak práci měl a měl se kam vracet To taky sice nemůže vyhodit, ale hold, se to běžně stává.

peta00
autor
9. srp 2016

No právě.Problém je v tom,že je teď v práci podstav,práce až do p......,věčně přesčasy,které mu neplatí.Bojím se,že ho nepustí.Rodičák se řeší na ossz,že?

bimmka
9. srp 2016

na ossz se resi materska, rodicak a rodicovska spada pod urad prace uz, kde se resi davky a podobne. urcite i tam poradi jak na to. teda alespon u nas jsou v pohode urednice a urednici.

peta00
autor
9. srp 2016

No jo,úplně mi to vypadlo 😀 já to zkusím a uvidím.Děkuji 🙂

vilibalda
9. srp 2016

@peta00 Nejdůležitější je zjistit, jestli tě v práci chtějí. Záleží do kdy jsi jim oznamovala, že budeš doma. Pokud sis o rodičovskou dovolenou požádala do 3 let, nemusí tě zaměstnavatel vzít dřív zpátky (ale může). Partnerovi musí zaměstnavatel rodičovskou dovolenou umožnit. Co se týče rodičovského příspěvku, můžeš ho nechat napsaný na sebe a chodit do práce (pokud bude partnerovi trvat zaměstnání, je to jedno).

j.a.n.i
9. srp 2016

@peta00 Pustit ho musí, resp. partner přinese do práce papír s "žádostí" o rodičovskou dovolenou, pouze si nechá potvrdit převzetí (ideálně od toho, kdo přebírá poštu) a dále ho to nemusí trápit, kor pokud to v práci stojí za prd a uvažuje o tom, že by šel jinam.

peta00
autor
9. srp 2016

@j.a.n.i jeho zaměstnavatel je hroznej.Je to soukromník a přítel se bojí toho,že mu řekne,že se už nemá vracet.Nějak to dáme dohromady 😉

j.a.n.i
10. srp 2016

@peta00 Ti nevím, hroznej zaměstnavatel, který vyžaduje přesčasy a neplatí je... a u takového se bojí, že se tam nebude moct vrátit zpět 😒

peta00
autor
10. srp 2016

Pořád se kvůli tomu hadame.Strašně nerad riskuje.Boji je toho, že když změní práci, tak ho zaměstnavatel vyhodí během 3 měs nebo roku.Nehodlá změnit práci kvůli sobě ani kvůli rodině.Vůbec neřeší, jak na tom jsme.Už jsem opravdu zoufalá.Proto jsem mu řekla, že když nehodlá nic dělat, tak prostě půjdu do práce a on na rodičák.Trhá mi to srdce vůči synkovi.Ale co mi zbývá, když s tím nehodlá nic dělat. ☹