Paragraf na partnera. Poradíte?

misana155
15. zář 2020

Zdravicko.. Potrebuji radu.
Mam problem se zapestim a moc se nedokážu starat o malou sama.. Porad ji zvedat (chodi po 4 po celem byte a porad ji tahat zpet a jeste k tomu jednou rukou) to fakt nejde.. Tak ze si pritel vezme na me 9ti denni paragraf.. Ale muj dotkor rikal, jestli mam na mysli osetrovne ze to neni paragraf. Tak rikam ze ano a on ze mu to napsat nemuze, ze pry neni jeho pacient a nema souhlas s udajema a ze pry se tohle dava jen kdyz jsou lidi na nemocenske a chce se o toho dotycneho nekdo starat... Hucela jsem do nej celou dobu, ze nasi znami si berou na Partnera pravidelně kvuli zadum napr a ze to jde v pohode.. Tak nakonec zavolal sestru a ta rekla ze to jde ale ze to je pry jen kvuli covidu zmenene ze to pry predtim neslo.. Prirom vim ze to jde tak X let 🤣 nakonec to mam od zitrka pac je partner jeste v praci dneska, takze to budeme vypisovat az zitra. ted otazka.. Ma se partner bat byt doma? Nejak tomu neverime.. Tak me tam zblbli ze jsme z toho totalni idioti, ale totalni 🤣🤣🤣

terezz29
15. zář 2020

Je to jako s nemoci. Musis k lekari a nechat si napsat paragraf pro manzela na sebe, protoze nejsi schopna se postarat o dite. Toto je tam primo uvedeno. Takze bych byla v klidu, pokud to tak mate.

drakenn
15. zář 2020

S tím zápěstím se někde léčíš? Ortopedie a tak? Už si někdy tento problém se zápěstím mela, je to opakovaně?

misana155
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
misana155
autor
15. zář 2020

@terezz29 ja potrebuju aby byl on doma na me

brnohrot
15. zář 2020

@misana155 paragraf je něco jiného než ošetřovne. Ošetřovne je dlouhodobé až na tři měsíce. Ale pokud se nikde nelecis, tak to nemůže nikdo přeci napsat.

betelgeuzz
15. zář 2020

@brnohrot není to jiné, lidově se říká paragraf, ale myslí se ošetřování člena rodiny (OČR). Dlouhodobé ošetřovné je ještě něco jiného.

betelgeuzz
15. zář 2020

Při onemocnění dítěte nebo jiného člena rodiny, při péči o dítě do 10 let věku z důvodu, že mu byla nařízena karanténa nebo proto, že osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, se nárok na dávku uplatňuje tiskopisem Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče), který vystavuje ošetřující lékař osoby, která onemocněla.
Kvůli covidu se to neměnilo, platí to dlouho.

Podrobnější popis, kdo má nárok apod. zde https://www.cssz.cz/osetrovne

Otázka je, jestli bolavé zápěstí se dá vyhodnotit tak, že nejsi schopná postarat se o dítě. Ale to je na posouzení doktora, na jak vážnou diagnozu to může napsat.

miba10
15. zář 2020

@betelgeuzz já mám za to,že by snad ani OCR mít nemohl když nejsou sezdaní. Nebo je to jinak?
My něco podobného řešili v listopadu,měla jsem angínu s horeckama a skoro jsem lezla po 4 a nárok nebyl. Nakonec to vyřešil až pediatr,že napsal OCR na dceru a přítel byl doma

betelgeuzz
15. zář 2020

@miba10 v odkaze píše sociálka o společné domácnosti, viz můj odkaz.

Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje nemocného člena domácnosti. Nemusí jít nutně o potomka, nemusí to být ani přímí příbuzní. Ošetřovaný člen domácnosti ale musí prokazatelně žít ve společné domácnosti.

misana155
autor
15. zář 2020

@miba10 ano musi byt ve spolecne domacnosti
@betelgeuzz jako my jsme si rikaly ze se to nemenilo ze kecaji kravony.. Nasi znami berou na parntnera porad paragrafy a v pohode... A ne nejsem.. Kdyz nejsem schopna ji ani vzit na ruce 👌
Ten paragraf mame napsany.. Jen se mi zdalo strasne divne co mi mluvily.. Ze to nejde, ze to je jen pro lidi v nemocenske..jako by matky na MD, RD nemohly byt nemocne..

miba10
15. zář 2020

@misana155 ale my jsme ve společné domácnosti už pár hezkých let....🤭
@betelgeuzz pak nechápu proč to u nás nešlo 😒

misana155
autor
15. zář 2020

@miba10 mi mel problem to dat ze nema jeho souhlas 🤣 a ze nejsem v nemocenskem stavu.. Kraviny a kraviny..
@betelgeuzz a ja mu rikala paragraf a on se bavil o jednodenním tka mu rikam ze chci ten klasicky na texh 9 dni a on ze to je osetrovani clena rodiny.. Pro me je to furt paragraf 🤣

betelgeuzz
15. zář 2020

@miba10 @misana155 no oni praktičtí dr jsou zvyklí dávat nemocenské, ještě tak OČR na nemocného člověka, ale ne na člověka pečujícího o dítě. Asi se s tím nesetkávají tak často, aby věděli, za jakých podmínek to jde vypsat.

miba10
15. zář 2020

@betelgeuzz tak pro mě bylo"důležité",že ho dostal a já se z toho tehdy mohla vykřesat.

brnohrot
15. zář 2020

@betelgeuzz aha. Jj je to tak. Máš pravdu.

drakenn
15. zář 2020

Jde o to, že se nikde nelecis. Proto mel podle mě problém to napsat. Lékař musí vykázat léčbu, nějakou intervenci.
Hádám, že tvoji přátelé, kteří to tak dělají na záda se někde léčí, někam dochází, třeba jen na obstriky. Tam tedy není problém.
Moje doktorka by s tebou určitě vyběhla, přijít si tam, mám něco s rukou a požadovat OČR. U ní bys musela minimálně na rtg + ortopedické vyšetření. Ale ona je opravdu velmi pečlivá..😁
Takže za mě, buď ráda, že vám to vystavil

terezz29
15. zář 2020

@misana155 no dyt jo. Ale ty musis k doktorovi, on ze musi uznat neschonou pece o dite kvuli zraneni a vystavi paragraf pro manzela, ze ty se nemuzes starat o dite. Ale musis k lekari, jinak souhlasim s nazorem od drakenn.

mimi1004
15. zář 2020

Měla bys být v léčbě, když se "prý" nemůžeš starat o dítě a ne si tam jen nakráčet a chtít na sebe ošetřovné. Navíc bys taky měla vědět, co chceš a ne tvrdit, že pro tebe je to prostě furt paragraf. A ohánět se, jak to mají jiní, je taky mimo. Zvlášť pokud se skutečně léčí. Kdybys měla sádru či vážný úraz, tak ok, ale toto? A když už sis ho tedy vynutila, tak snad taky víš, že příští měsíc budete mít o něco méně peněz. Nehledě na to, že ČSSZ má na vyplacení 30 dnů od chvíle kdy ze zaměstnaní podklady doručí a to se obvykle dělá počátkem dalšího měsíce.

hanih
15. zář 2020

@misana155 Ja souhlasim s @drakenn. Urcite by ses mela lecit, aby partner mohl mit ocr. A ja se tedy doktorovi nedivim, ze to nechtel napsat, kdyz jde jen o namozene zapesti... Ja mela na obou zapestich zanet slach, chodila jsem na ortopedii a na rehabilitace, nosila ortezy, a starat jsem se musela o pulrocni dceru sama. Ani me teda nenapadlo, ze by na me manzel mohl mit ocr a z doktoru to taky nikdo nenabidl...

martaskaaa
15. zář 2020

Seš ji jistá, že seš tak strašně v háji, že jednou rukou neobstaraš dítě a druhou opatrně, že musíš mít chlapa doma? Nebo v tom je něco jiného, že se mu nechce do práce? Promiň, ale mě to přijde trochu úsměvný. Když už jsi tak "rozbitá", tak proč to neřešíš odborně a čekáš, až to přejde?

misana155
autor
15. zář 2020

@drakenn
@terezz29
@mimi1004 kdyz od kolegyne partner na ni dostal paragraf kdyz lezela doma v horeckach....tomu taky nerikam nejaka extra lecba.. Odmital mi to napsat z jinych duvodu... Kdyby ste si to poradne precetly co jsem psala, tak byste vedely... Nikdo se s nicim neleci z tech známých.. Kazdopadne, o to kolik ma OSSZ casu na vyplaceni a ze my budeme mit min peněz.. Vite prd kolik my mame penez a na tohle jsem se Vas vazne neptala.. Rejpat muzete jinde.. A kdyz namozene zapesti neni narok na pomoc.. Tak kdyz jste tak chytre, tak mi reknete jak mam zvedat a drzet dite co ma 8kg jednou rukou.... Rypat si bezte jinam

misana155
autor
15. zář 2020

@martaskaaa tteba protoze vim co s tim mam a mam za sebou veskere vysetreni a diagnoza zni.. Namozene?!?! A potrebuju klidovy rezim?

martaskaaa
15. zář 2020

@misana155 Můj syn má asi 13kg a nedávno jsem měla zablokovanou půlku zad, od klíční kosti po lopatku a krk, trvalo to asi 3-4dny. Sice kluk už extra nosit nepotřebuje, ale dalo se tak fungovat. Ani mě nenapadlo říct doma, ať nechá práce a je se mnou doma.
Tak to musíš mít asi fakt hrozně vážný.
Nemyslím to špatně, ale tohle jsem ještě neslyšela, že by doktor někomu napsal.

mimi1004
15. zář 2020

@misana155 Ty jsi vtipná, fakt. Tak to sem nepiš, když ti vadí naše kritické postřehy. Nebo jsi čekala chválu? Pobíráš rodičák a když tě někde píchne, chceš partnera doma. Sorry, ale já byla taky několikrát nemocná s horečkama, když jsem byla na rd, ale vážně by mě nenapadlo říct chlapovi, aby kvůli tomu zůstal doma. Divím se, že tě ten doktor rovnou nevyhodil.

misana155
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
misana155
autor
15. zář 2020

@mimi1004 omlouvam se za trapny a vtipny dotaz 🤣 ja se Vas slusne zeptala a Vas jeste zajima ze budeme mit min penez.. Nasla jsem i jine diskuze a odpovedi byly uplne pohodove a nikdo se na nic neptal jen poradil..tak jak rikam..bezte rypat jinam... Bohuzel dotaz nejde smazat.. A i kdyby byl nejakky problwm ze by chlap nechtel do práce.... A co... Kdyz si lidi muzou chodit na nemocenske jen tak.. Proc ja bych nemohla kdyz mam problem.. Čest

mimi1004
15. zář 2020

@misana155 Dotaz smazat jde, ale myslím, že jen přes web. A nikdo nerýpe, jen jsme se tu zastaly doktora a to ti není po chuti. No jo no, poslední letní dny, tak jak to udělat, aby mohl být chlap doma, že? Sama to naznačuješ. Tak se uklidni a měj ruku v klidu. Zbytečně ji zatěžuješ u mobilu či počítače.

klokanka31
15. zář 2020

@misana155 Můj manžel měl na mě 9 dní ošetřovný když jsem byla po operaci po mimoděložním... A napsala mu to normálně moje gynekoložka.

misana155
autor
15. zář 2020

@mimi1004 ja dala příklad.. Ze i kdyby se chtel ulit tak co.. Lidi se ulivaji a chodi jen tak na nemocenske, kdyz se jim nelibi v praci..a kdyz nekdo neco potrebuju tak mam drzet hubu? 🤣 Tak to ani nahodou.. A nikdy jsme nebyly ani jeden typ na ulivani 😉 A nemej peci.. Telefon vazi par gramu a dokazu ho udrzet jednou rukou 🤣 nastesti mam v poradku tukterou pisu 😉

ee.liska
15. zář 2020

@misana155 😁🙂🙂 promiň ale rozesmálo mne to, že zvedat jednou rukou dítě 8kg 😁 Syn má také tolik a k tomu mám ještě dvě starší a dvouměsíční štěně. Běžně syna nosím a zvedám jednou rukou. Mám problémy se šlachami v zápěstí, kolikrát jsem ráda, že jsem ráda. Ale OČR by mne nenapadlo 😁