Můžu 28 týdnů MD započítat do RD? RD by byla na 2,5 roku
Ahoj holky. Plánujeme miminko a chtěla bych s ním být 3roky doma (resp. aby mělo 3roky než půjdu do práce). A chtěla jsem se zeptat, když budu pobírat mateřskou těch 28týdnu jestli se to pak může dopočítat do té rodičovské dovolené? Že bych si tedy dala rodičák jen na 2,5roku plus těch 28týdnů mateřská.. Snad jsem to napsala nějak srozumitelně a někdo mě pochopí 😀 děkuji
@meginkova Můžu se jen zeptat, prosím nevnímej to nějak špatně, když jste si tu hypotéku brali, tak jste v budoucnu nepočítali s tím, že budete mít jednou rodinu? A abyste to zvládli splácet i se sníženým příjmem z mateřské? Hypotéka je věc na pomalu celý život, já něco podobného řešila a propočítávala před cca 3 lety, zda do toho jít, nakonec se to vyřešilo jinak (jsme ve stáním bytě za minimální nájem, odkud nás nikdo nevyhodí, dokud budem platit) a než mít sice SVOJE bydlení za každou cenu a se zadlužením až do konce života, ale za cenu toho, že si ani nemůžu nikdy pořídit to dítě, tak radši hypotéku oželím. Na co ti potom bude v šedesáti vlastní byt, když ho nebude mít po tobě ani kdo podědit? 🙂
Takže jestli plánujete rodinu a nejsi si jistá, jestli i s hypo vystačíte jen s rodičákem, tak to chce už teďka začít pořádně šetřit co to dá a případně potom nezbude, než se podívat po přivýdělku při RD anebo jiné, lépe placené práci (na straně partnera)
@somalicats nic jiného jsem slyšet nechtěla jen pravdu jak co je ať jsem v "obraze"
Nevím, co tu do ní šijete, jen se zeptala... Tisíce, miliony lidí kalkulují a chtějí něco od státu vyždímat, a ne se celý život dívat na to, jak z jejich daní vyplácejí dávky jenom zdechlým cigošům.
Rada "nejdřív si našetřete a potom mějte dítě" je taky trochu zcestná... Evidentně to tady tak udělalo spousty spousty holek, aby pak v 35letech založily diskuzní vlákno "nemůžu otěhotnět, poraďte" a ve finále všechno našetřené nacpaly do IVF...
@ninive211 mám to jen na sebe a brala jsem si ji s bývalým přítelem a v té době jsem o dětech ještě neuvažovala . Když to řeknu tak blbě uvrtala mě do toho mamka ať si ten byt koupím, jestli chci dopadnout jak ostatní že budou do smrti v nájmu. Tak jsem do toho blbka šla. A upřímě můžu říct, že do dneška nejsem ráda, že ten byt mám. V době když jsem se s tím bývalým přítelem rozešla to bylo krůté z výplaty mi nic nezbylo. Mamka mi občas donesla jídlo bylo mi hrozně.. A mám to na 30let:( A to jsem původně z jiného města, takže tu nemám ani kamarády
@gwennie nikdo do ni nesije, ani nekamenuje. Vseobecne bohuzel plati, kdo nikdy nepracoval, ma se nejlip co do daru od statu.
Hmmm a o tom veku. Ja porodila v 35ti, prirozene a necekali jsme vubec dlouho. Nehonili jsme penize ani cilene karieru, ta prisla sama. Pouze jsem do urciteho veku nepotkala partnera, s kterym bych chtela privest na svet dite. Takze v takovych soudech bych se trosku krotila.
@meginkova kolik Ti je, pokud nevadi? Hele a co ten byt prodat a jit nekam, kde budes spokojenejsi? Treba se vam podari koupit neco lepsiho, clovek nikdy nevi.
@gwennie Bohužel zas tak zcestná rada to není☹ Zase nejde vzít si hypotéku "na knop", vydyndat se ze všech prostředků, co máš, že pak nemáš ani pár měsíční rezervu a mít ty příjmy vypočítané tak akorát na splátky a nic neušetřeného bokem...a hned se bezhlavě vrhnout do dítěte. A potom si stěžovat, že na to dítě nemám. Ale ono dokud je dítě malý, tak toho zas tak moc nepotřebuje, základní výbavička se dá podědit/pořídit z bazaru, místo superdrahých hraček často malý dítě víc ocení nějakou tu vařečku či různý krabice a hrnce atd...a jak pomine mateřská/rodičák, tak už se ženská většinou vrací do práce a je druhý příjem a je to zase o něčem jiném (teda pokud má žena zrovna štěstí a neskončí dlouhodobě na ÚP). Ale ono je to i o prioritách a vždycky se podle mě dá ušetři pár stovek bokem i při tý mateřský, záleží jen na tom, jestli NUTNĚ potřebuješ značkový hadry a boty a každý měsíc kadeřníka a gelový nehty anebo se holt necháš ostříhat a obarvit od kamarádky doma zadarmo a oblečení ti bude stačit nakoupit ve výprodejích anebo přinejhorším v těch sekáčích. Anebo si těch pár let na RD vystačíš s deset let starým šatníkem a budeš "out".
@meginkova Právě o tom píšu...k čemu mít v 60 vlastní velkej byt, když nebude rodina, protože na ni za mlada "nebylo"...protože jsme v 25 chtěli za každou cenu do vlastního, ale pak jsme "neměli" na to si pořídit to dítě. Ale ono se to vždycky dá "nějak" udělat, jenom to není holt sranda, no ☹
já jsem rodičovskou třeba čerpala do dvou let věku dítěte - respektive rodičovský příspěvek, protože RD a rod příspěvek jsou dvě různé na sobě nezávislé věci, takže klidně RP můžeš pobírat do dvou let věku dítěte, ale RD si můžeš v práci nahlásit do 3 let jeho věku... takže pozor, tyhle 2 věci dělit...
Jinak o všech možných druzích příspěvků se dozvíš na stránkách MPSV http://www.mpsv.cz/cs/2 včetně toho, jaké jsou podmínky pro získání nároku atd. A vždy se posuzuje společná domácnost - tedy i pokud spolu žijete a nemá u tebe trvalý pobyt, tak se posuzuje i jeho příjem...
@meginkova to je hrozný, na 30 let nemít ani korunu... Od státu nic nečekej pokud máš vlastní byt... Moc možností nezbývá, našetřit (ale vydaje za děti budou stále už), byt prodat (snažit se něco utržit) a jít do levnějšího nájmu, koupit levnější byt na který finančně budete mít, nebo nemít děti. Možná někdo přijde na jinou možnost, ale asi jich moc nebude. My teď jsme ve fázi řešení bydlení, takže počítáme i se snížením platu...
a ještě k tomu příspěvku na bydlení. Někdo tu psal, že pokud mám svůh byt nemám nárok, ale na stránkách http://www.mpsv.cz/cs/2 píšou tohle: Touto dávkou stát přispívá na náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nízkými příjmy. Nárok na příspěvek na bydlení má VLASTNIK nebo NAJEMCE bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem.
Může být snadno zaměněna s doplatkem na bydlení, který je ovšem dávkou v hmotné nouzi a řídí se jinými pravidly.
Příspěvek na bydlení je určen rodině nebo jednotlivci s nízkými příjmy, přičemž žadatel musí být vlastníkem nebo nájemcem daného bytu či domu a musí v něm mít trvalý pobyt. Jeho maximální výše může dosáhnout až 18.899,– Kč měsíčně, v závislosti na počtu osob v rodině a místě bydliště (viz. tabulka níže).
@meginkova jeste me napada, zda by se nedal stavajici byt pronajmout tak, aby to uhradilo veskere vydaje (hypo + sluzby) a sama jit na cas do neceho mini pidi, za levno a setrit z toho...realitni trh porad jeste neni prilis naklonen prodejcum, byt uz uplne neklesa, tak zarucene jeste nestoupa, takze s prodejem ted by to nemusel byt extra kauf.
@meginkova take uz jsem slysela, ze lze byt u tohoto prispevku vlastnit, mozna probehla nejaka novela, nevim...kazdopadne nejsem proti, at zkusis vse, co je LEGALNE k dispozici...ale vymezuji se proti cachrum se zapiranim otce atd (netvrdim, ze je to tvuj pripad). To je proste podvod, jinak se to nazvat neda (opet, netvrdim, ze se k tomu hodlas uchylit).
@meginkova Teeeda závidím Ti ten čas, který máš na to řešit teď mateřskou, rodičovskou (mimochodem, pokud bys byla celé těhotenství na nemocenské, přijdeš o poměrně dost peněz, než kdybys pracovala.... a ještě k tomu máš vycházky, které dost kontrolují....) nicméně řešit tyhle věci v době, kdy se podmínky všech přídavků mění častěji než vláda a ještě nejsi těhotná, mi přijde plýtvání tvého času 😉 Ale pokud znáš recept, jak otěhotnět lusknutím prstu přesně v termínu, kdy chceš, aby se Ti to hodilo do finančních tabulek a grafů, tak si to nech patentovat, půlka maminek tady na koníkovi Ti utrhá ruce a budeš mít splacenou hypotéku ještě před porodem. 🙂
a jinak já ti také nezávidím tvůj čas, který trávíš psaním rýpavých a trapných komentů, hlavně že sis udělala dobře 🙂
@meginkova nerozumim uz nekterym Tvym reakcim 😕 napr. @jamys si z urciteho pohledu uhlu mozna trochu rejpla, ale nic trapneho na tom nevidim, natoz aby si udelala dobre. Je plno zen, ktere by si rady rekly: "ted otehotnim" lusk prsty a je tehotna. Realita je vsak jina a takovych zen - paru, kdy to neni hned ci brzy je cim dal vic.
tak já jsem to teda pochopila uplně jinak. Že ještě nejsem ani těhotná a o co všechno se starám. Lépe řečeno, že jsem "blbá a vychcaná jak už tu bylo naznačeno 🙂
@meginkova holka záleží na tvém úhlu pohledu. Když na to chceš koukat jako na trapný a rýpavý komentář, tak nepiš do diskuzí, kde holky řeší aktuální věci, nebo na to buď připravená. Na koníka chodím diskutovat s maminkami, se kterými jsme stejně těhotné, zahlédla jsem tvé téma "délka rodičovství atd" a chtěla pomoct. svými zkušenostmi. Když mi došlo, že těhotná nejsi, a řešíš tohle dopředu, tak sama časem poznáš, že je zbytečné tyhle věci řešit dopředu obzvlášť se sociálním systémem naší republiky Upřímně Ti přeji, abys otěhotněla přesně dle tvých představ, ale příroda je mocná a ne vždy se to povede, jak si právě my holky přejeme... A upřímně, nemám ráda parazity téhle společnosti, sociální systém má pomoci lidem, kteří to opravdu potřebují, např. maminky samoživitelky, vdovy, lidi s handicapem, které to mají opravdu těžké a vadí mi, kolik lidí na tom parazituje, tím nemyslím NIKOHO konkrétně. Já měla štěstí, že u prvního dítěte jsem měla možnost pracovat,. stálo mě to hodně energie a slaďování celé rodiny, ale šlo to. Nedosáhla jsem na žádnou dávku, ani na porodné,taky platíme hypotéku, ale to je život a nerodím kvůli porodnému nebo sociálním dávkám...prostě každý je odpovědný sám za sebe případně za svoje dítě.
@gepe děkuji kapitáne, že ses mě zastal 😀
@meginkova Ahojky, já si myslím, že bys na příspěvek na bydlení nárok měla.... Nejsem odborník ani sama tento příspěvek nečerpám, tak se omlouvám, jestli se mýlím.... Ale už jsem viděla diskuzi, kde se to řešilo, a vyplynulo z ní, že vlastnictví bytu není žádná překážka. Akorát stát nepřispívá na hypotéku (to je tvoje osobní investice, ne nutný výdaj). Na náklady na bydlení (voda, elektřina, teplo, fond oprav apod. ), ale přispěje i vlastníkovi bytu. Dále si myslím, že pokud v bytě přítel nemá trvalé bydliště, je opravdu možné, že se (zcela legálně) jeho příjem nezapočítává. Rozhodně by mělo být u tohoto příspěvku úplně jedno, jestli je uveden v rodném listě, to s tím nemá co dělat. Jinak Tvůj úvodní dotaz jsem asi moc nepochopila - jak píšeš, je to zcela standardní postup, to není žádný "fígl", takhle se to opravdu dělá. Nejdříve mateřská a pak rodičák do tří let věku, který tedy netrvá 3 roky, ale jen cca 2,5 roku.

@meginkova mozna Ti to prijde jako sranda s oblackem, avsak, tak legracni to neni. Mas nyni vic, nez kolikrat zeny, ktere tady na MK jsou, maji deti, jsou treba i samy, nemaji vlastni bydleni a nekdy ani to nestaci na to, aby jim stat dal. Mozna par stovek mesicne prispevku na dite. A kazdy, kdo dite ma, vi kolik co stoji. Pokud chces treba pro male dite, co zacalo zrovna chodit, kvalitnk boty, tak 600-700 stovek das z penezenky hned. A to jsou jen boty. Nebudes z nejakeho duvodu kojit. Budes muset pouzivat hypoalergenni umele mleko - jedna krabice 300-400 kc a tech krabic za mesic mas treba az 10. Nemluve o dalsich vydajich spojenych s ditetem uz od narozeni.
Pokud chces dite, mela by jsi se zajimat primarne, jak se nasledne o nej postaras jak sama, ci s pritelem a necekat, nekalkulovat uz dopredu, co dostanes od statu.