Můžu si volit variantu RP, když vyřadím otce dítěte?

sijane
4. pro 2017

Potřebovala bych poradit, protože na naší sociálce mi poradí tak kulové a melou si furt to svoje.

Měla jsem stání u soudu, ale ex s výši výživného nesouhlasil, tak se to odročilo na leden. Skončila mi mateřská.

A teď: Soud chce potvrzení od sociálky kolik budu brát RP, ale sociálka mi to odmítá vydat. Prý, že nemůže. A chce ex příjem, který bohužel nemám a ani nevím, jestli budu někdy mít. Nejsme spolu za dobře. A soud zase bez toho papíru nemůže stanovit výši výživného na dítě.

Nabídli mi vyřazení otce. Nevíte někdo, jak to je? Budu si moc navolit variantu, i když ho vyřadím? Před mateřskou jsem pracovala dva roky v kuse.

Jinak pořád narážím na problém trvalé bydliště a společně posuzované osoby. Mají nás živit rodiče i kdybychom prý byly v azyláků, protože mám u nich trvalé. Sice se mám stěhovat, ale ráda bych měla vlastní příjem než být závislá na něčí dobré vůli. Momentálně neberu nic. Nemám na to kvůli trvalému bydlišti nárok.

daniellah
4. pro 2017

vy už máte podanou žádost RP? pokud ano, tak by Vám měli pro soud vystavit potvrzení. Pokud jste žádala přes Váš vyměřovací základ, tak i když ho vyřadí, můžete volit výši

sijane
autor
4. pro 2017

@daniellah Mám vyplněné papíry a všude mi je odmítají přijmout. Sociálka chce příjem otce malé a soud zase od nich potvrzení. A nikdo mi nechce nic dát. Já ještě nežádala přes nikoho. Řekli mi, že musím doložit ex příjmy a dál se o tom se mnou nebavili.

daniellah
4. pro 2017

na Rodičovský příspěvek přijmy nepotřebuješ. Potřebuješ je na přídavek na dítě, ten asi myslíš

koordinatorka_odboje
4. pro 2017

Odbor sttani socialni podpory pozaduje vysi prijmu ex, aby matce dal rodicovsky prispevek??

zmrz_lina
4. pro 2017

Na OSSZ ti vystaví potvrzení o vyšší denního vyměřovacího základu, podle kterého ti vypláceli peněžitou pomoc v mateřství. Ten papír pak vezmeš na úřad práce, kde se vyřizuje rodičovský příspěvek, a domluvíš se s nimi, kolik chceš měsíčně brát (max.vyse je limitovaná tím denním vyměřovacím základem). UP ti pak přizná rodičovský příspěvek v tvé zvolené výši a budeš ji čerpat az do vyčerpání celkové sumy 220tis. Výši RP můžeš každé tři měsíce měnit. Soud podle mě od tebe bude chtít asi rozhodnutí z UP,kolik bereš rodicak. To ti skutečně na OSSZ nevystavi.

sijane
autor
4. pro 2017

@daniellah Ne, žádám o RP. Na přídavek pro dítě nemám nárok. Rodiče nejsou bez práce. Zrovna dneska mě s tím zase vyhodili. Přinesla jsem jim vyplněnou žádost, potvrzení o tom, kolik jsem měla mateřskou, denní základ.

penelope87
4. pro 2017

@sijane rodičovský příspěvek vyplácí úřad práce. A denní vyměřovací základ by měl být v dopisu o přiznání mateřské, a pak výše rp v dopisu o jeho přiznání. Všechno to posílají poštou.

blahova_andrea
4. pro 2017

rodičovský příspěvek s příjmem otce ani se soudem a výživným nijak nesouvisí. na ten má nárok každá matka bez ohledu na další vlivy. pokud jsi pobírala mateřskou, tak si sama volíš RP a není důvod dokládat cokoliv ohledně chlapa.
o rp si normálně požádáš a oni ti pak pošlou vyjádření od kdy a v jaké výši ti ho tedy přiznávají. to by mělo soudu stačit.
trvalé bydliště a společně posuzované osoby jsou základní věc podle které se určuje možnost pobírat nějaké dávky. takže ano, tam už záleží i na příjmech otce, na bydlišti tvém, jeho, pokud máš bydliště u rodičů, tak se posuzují jejich příjmy a vlastně pak nemáš nárok na nic. to se ale jedná o jiné dávky než je RP. pokud chceš žádat něco dalšího, tak po tobě úřednice logicky chce vše doložit. čistě na rp ale není potřeba dokládat příjmy otce, pokud si můžeš volit díky vlastním příjmům!

teeerez
4. pro 2017

Sprava socialniho zabezpecene vyda potvrzeni o denim vymerovacim zakladu. Je to potvrzeni o vasich prijmech na zaklade vasi zadosti. S prijmem otce to absolutne nema co delat.

S tim jdete na urad prace. Na zadosti o RP opet prijem otce nehraje zadnou roli, tedy stanovit vysi mohou. Nicmeme pokud si dobre vybavuji, tak na zadosti o rodicovsky prispevek je treba podpis otce, ze on ho nebobira. Dohodnete se s nimi na urade prace, zda je tento podpis nutny nebo staci vase cestne prohlaseni, ze otec RP nepobira nebo at Vam podepisi prohlaseni, ze Vam odmitaji stanovit vysi RP a zadnou vam nevyplaci...

penelope87
4. pro 2017

@sijane Příjem otce se řeší u rp jen v případě, že sama nemůžeš volit výši a chceš to přes muže. Ale to předpokládám není tvůj případ.

sijane
autor
4. pro 2017

@zmrz_lina Přesně tohle jsem jim tam dneska nesla a paní na přepážce mě poslala někam, že prý chce příjem otce malé.

zmrz_lina
4. pro 2017

@sijane na to ale nárok nemá, k vyplácení rodičovského příspěvku není třeba příjem otce dokládat. Požádala bych ji o to,ať ti to dá písemně a obratem poslala stížnost. Případně se obrat mailem na poradnu Ministerstva práce a sociálních věcí a mail od nich si vytiskni a omlat jí to tam o hlavu. Ta poradna funguje opravdu dobře 😉

sijane
autor
4. pro 2017

@zmrz_lina To mám sto chutí udělat, jen kdyby ta baba nebyla schovaná za přepážkou. Tak jednu schytala. Byla jsem na úřadě práce - sociální dávky, tam u nás vyřizují tyhle žádosti. Oni to nějak spojovali dohromady.
https://www.statnisprava.cz/rstsp/adresar.nsf/i...

Kvůli tomu základu jsem byla až v Praze, pač tam spadá můj zaměstnavatel.
Řekla jsem ji, že jsem se zaměstnavatelem domluvená na tři roky a ona, že prý to s tím nemá, co dělat.

Připadám si jako u blbých. Snad mi v té poradně poradí, co a jak. Takhle jsem v patové situaci.

blahova_andrea
4. pro 2017

@sijane a nechyběl ti tam podpis otce? mám pocit, že se přítel podepisoval a dokládala jsem i kopii jeho občanky. seš si jistá, že se s úřednicí správně oboustranně chápete? pokud máš vlastní denní vyměřovací základ, tak je jí prd po tom, kolik vydělává chlap. a i kdyby jsi ho neměla, tak pokud nechceš žádat přes jeho příjem, tak dostaneš zatím tu klasiku na 4 roky. fakt jsi neměla žádost na jinou dávku, kde ten jeho příjem rozhodující je a proto ho chtějí?

zmrz_lina
4. pro 2017

@sijane délka pobírání RP a domluvené rodičovské dovolené se zaměstnavatelem se opravdu nemusí rovnat. Můžeš mít nastaveno,že RP vyčerpáš rychleji a pak budeš doma jakoby zadarmo. Ale k podání žádosti příjem otce opravdu nepotřebuješ, to je nesmysl.

blahova_andrea
4. pro 2017

@sijane v tomto měla paní pravdu. to, jak jsi domluvená na rodičovskou dovolenou v práci je jí jedno. to s pobíráním rodičáku fakt nesouvisí 😉

sijane
autor
4. pro 2017

@blahova_andrea Chyběl. Ale já té úřednici furt opakuji, že s otcem nežiji a nestýkám se s ním. A on se mnou nekomunikuje. Přišla jsem k ní se žádostí o RP a ona aniž by se zeptala, přes koho to vlastně chci, tak po mnně chce příjem otce malé. Asi budu muset požádat o jeho vyřazení, aby mi někdo laskavě něco dal.

Tohle jsou dokumenty, co jsem dostala:

https://www.imgup.cz/image/LUDZ
https://www.imgup.cz/image/LUDm

blahova_andrea
4. pro 2017

@sijane úřednice nemá právo to po tobě žádat, nechci si zavolat vedoucí. vyřazení ze společně posuzovaných osob ti v tomto případě asi moc nepomůže. při rp to fakt chce neoprávněně, takže to nehraje roli a při jiných dávkách vlastně taky ne, protože adresu máš u rodičů. už aby jsi měla rozhodnutí o svěření do péče a výši alimentů. to bude přeci jen trošku přehlednější situace. některé úřednice bohužel nejsou moc na pravém místě ☹

sijane
autor
4. pro 2017

@blahova_andrea To po mě chtěla taky kvůli tomu vyřazení s tím, že jí mám teda dát ten papír, na jehož základně soud probíhá. Soud ještě neskončil. Ex nesouhlasil s navrhnutou částkou. Nejhorší je na tom, že je kvůli tomu pak doma dusno. A já si připadám jako hlupák, když všichni říkají, že stačí tohle a tohle a mám nárok. Přijdu k nám na úřad a: Nemáte nárok, chceme příjem otce.
Odvolávala se na nějaké změny v zákoně. 😒

blahova_andrea
4. pro 2017

@sijane no ale tak máš od soudu nějaké odložení stání a další termín, ne? no tak jí dej aspoň to. že prostě žádost na soud je podaná, to obvykle stačí a rozhodnutí dodáš až ho budeš mít. soud asi těžko urychlíš 😀
fakt si nech příště zavolat šéfovou a pokud se odvolává na nějaké změny, tak ať ti je dá písemně, který paragraf a proč 😉

dominikaromanova
4. pro 2017

@sijane,
jestli Ti úřady nechtějí vyhovět co se týče podkladů k soudu, sděl tuto skutečnost příslušnému soudu písemně, soud si podklady může vyžádat rovnou od nich.
Co se týče paní, chtěj od ní vše písemně jak zde již bylo zmíněno. Navíc bych požadovala přesné znění a změny zákona, jsou povinni Ti to sdělit. Jestli paní bude nepříjemná a neochotná, nech si zavolat nadřízeného.

sijane
autor
4. pro 2017

@dominikaromanova Mám soudu napsat to, co po mě na úřadě chtějí?

Holky, nejsem si jistá, jestli ona není nadřízená sama sobě, jsme malé město.

zmrz_lina
4. pro 2017

@sijane minimálně každý úřad práce má svého ředitele, i odloučená pracoviště mají nějakého vedoucího. Nenech se. Napiš na tu infolinka MPSV a s odpovědí od nich vyraz znovu.

j.a.n.i
4. pro 2017

@sijane No, pokud to chápu správně, tak problémem není chybějící doklad o výši denního vyměřovacího základu otce (pokud si tedy ve formuláři nezatrhla, že nárok na PPM měl, pak ho úřednice požaduje oprávněně) ale spíše ten podpis otce, který tam pokud není vyloučen prostě být musí... takže mi tak trochu přijde, že si na UP stěžuješ malinko neoprávněně.

penelope87
5. pro 2017

@sijane Na tvém místě bych tam zašla ještě jednou a slušně požádala tu paní, nebo nějakou jinou, jestli by mi mohla napsat, co všechno od koho kam potřebuju donést. A pak bych se pokusila najít způsob, jak jednotlivé věci vyřídit. Ono je pěkné si tady postěžovat, ale tím se to nevyřeší. A vyřešit to musíš ty.
A snad s otcem dítěte na tom nejste tak, že za ním nemůžeš zajít/ domluvit se, aby ti podepsal papír, abys měla aspoň nějaký příjem. Když přiznal otcovství, tak je v tom napůl taky, a ty bys ho neměla automaticky vyřazovat, protože je tě to obtěžuje. Bude mít taky právo se s dítětem stýkat a neměla bys tomu bránit. Jinak by bylo dost nefér chtít po něm, aby platil, ale jinak neexistoval.

sijane
autor
5. pro 2017

@j.a.n.i No jo, ale jak jo mám asi tak přimět k podpisu? On mi nepojede tam, kde bydlím podepsat papíry a já nejsem ve stavu, abych v zimě milostpána někde naháněla až on bude mít laskavě čas mi něco podepsat. A pokud je tomu tak, neměla mi rovnou nabídnout jeho vyřazení, když ví, že jsou s tím problémy?

@penelope87 Bohužel jsme. Jemu to jaksi nedochází. Víš, on to otcovství podepisoval jenom proto, že neměl zbytečné peníze na testy. To se pak zjistilo u soudu. A horem dolem jsem mu tenkrát říkala, že máma musí stihnout vlak. A co myslíš? Přišel si za dvě hodiny od smluvené schůzky. On má na všechno času dost. Jako to není o tom, že to obtěžuje mě, ale o tom, že nedostanu díky tomu žádné peníze. Což se našim pochopitelně nelíbí. Jako já mu ve styku s malou bránit nebudu, ale pochybuji, že bude mít o ní větší zájem. Člověk, co vypíná ledničku na noc a dává pryč osmáky, aby ho to náhodou nebudilo, těžko snese "uřvané" dítě.

zmrz_lina
6. pro 2017

@sijane a nemůžeš tam prostě mrknout "jeho" podpis? U nás nikdo nekontroloval, jestli to je fakt muže nebo ne. Jen je tam potřeba číslo jeho OP (ale to bys možná mohla mit někde v některých papírech).

penelope87
6. pro 2017

@sijane A nemůžeš mu to poslat poštou, on to podepíše a pošle zpátky?

dominikaromanova
6. pro 2017

@zmrz_lina,
jako promiň, ale víš o tom, že zde autorku nabádáš veřejně ke spáchání trestného činu? Tos nemyslela vážně, že ne.

jitka0a
6. pro 2017

@sijane Tak si nech soudně vyřadit otce z rodičovského příspěvku. Nebude ti muset podepsat papír na rodičovský příspěvek a nemusíš od něj nic dokládat, po mě to ani tak nechtěli nic doložit. Pak budeš posuzovaná jen ty a máš to bez starostí a soud o výživné a svěření do péče si vyřídíte postupně.