icon

Na neschopence, jak se pak počítá mateřská?

melme
6. led 2014

Ahoj holky, chci se zeptat. Jsem od května 2012 zaměstnaná, takže nárok na mateřskou mám. Nicméně smlouva mi vyprší 30.4. 2014 a termín mám až 28.5. 2014. Jak je to pak s mateřskou? Mám stále nárok?. A ještě. Přestávám se cítit dobře a v souhře několika okolností v práci, přemýšlím o neschopence. Jak se pak počítá mateřská? Vím že se počítá z průměrného hrubého příjmu za posledních 12 měsíců. Když ale budu z toho 3 měsíce na neschopence? Počítají se mi ty tři měsíce jako s nulovým příjmem (čímž by mi roční průměr prudce poklesl) a nebo se mi ten rodičák počítá jen z těch zbývajících 9ti měsíců? A nebo z 12ti měsíců před nástupem na neschopenku? Tedy vycházím správně z předpokladu, že neschopenka nemá vliv na výši mateřské? Jsem z toho trošku tumpachová.

Strana
z6
evza92
4. bře 2021

Ahoj mám dotaz 🙂 mám začínající těhotenství druhé dítko,akorát jsem od října na neschopence pracovní smlouva mi skočila v říjnu a já jsem na socialce. tudíž si novou práci už nenajdu tak mám dotaz jak by to bylo vypočítávané? Kdyz nejsem zaměstnaná a marodím.. termín má být v říjnu.
Diky Evca

ema90
4. bře 2021

@evza92 Nikde nepisete, zda-li mate behem poslednich dvou let odpracovano 270 dni. Respektive jestli jste splnila ucast byt nemocensky pojistena.

veroniquecz
4. bře 2021

@evza92 pokud nebudeš zamestnana, tak nárok na mateřskou mít nebudeš, protože se ani nevejdes do ochranné lhůty. Budeš pobírat rovnou rodičovský příspěvek.

ema90
4. bře 2021

@veroniquecz A nepocita se do ochranne lhuty i neschopenka?

veroniquecz
4. bře 2021

@ema90 nj, jenže neschopenka běží už od října a tedy je na něco jiného než těhotenství. Ochranná lhůta je 180 dní, nebo tak dlouho, jak dlouho trvalo poslední zaměstnání (pokud je to méně jak 180 dní). A jestliže je termín v říjnu, tak je tazatelka na úplném začátku a do ochranné lhůty se nevejde.

j.a.n.i
4. bře 2021

@ema90 Ne, nepocita, pocita se 180 dnu od konce pp.

ema90
4. bře 2021

@veroniquecz Aha, az tak jsem to nikdy zkoumat nastesti nemusela 😀
Tak to ma pani celkem blby.

j.a.n.i
4. bře 2021

@ema90 Tak zas bylo jeji rozhodnutí v te situaci planovat těhotenství, takzemusela pocitat s tim, ze prejde rovnou na rodicak.

evelisi
31. srp 2021

Holky prosím o radu, v práci je frmol a nedávám to. Termín porodu mám na začátku prosince. V půlce září bych chtěla na neschopenku a pak na mateřskou, jak se potom počítá mateřská z kterých výplat. Snad to píšu srozumitelně, vůbec tomu nerozumím a je to první miminko.

lachtanice86
31. srp 2021

@evelisi stačí si najít stránky ossz, tam je to psané. Počítá se z 12mesicu předešlých pred nástupem na ppm. A o pn rozhoduje lékař.

veroniquecz
31. srp 2021

@evelisi musíš mít splněné odpracovaných 270 dni a být zamestnana. Nastoupit můžeš ejdriv 8 týdnu před. A o neschopence nerozhodujes ty.

evelisi
31. srp 2021

@veroniquecz pracuji 15 let a neschopenku mi nabídla sama dr kvůli vysokému tlaku a otokum a to nejde s tím frmolem teď v práci dohromady

veroniquecz
31. srp 2021

@evelisi tak to je pak v pohodě. To se ti pak vyplatí jít na mateřskou až 6 týdnů před. Ale záleží jak dlouho chceš byt limitovaná vychazkami….

Strana
z6