icon

Nárok na další dovolenou po druhé mateřské

huskyayla
16. dub 2019

Ahoj. Potřebuju prosím pomoct. Řekněte mi někdo,zda mám nárok na řádnou dovolenou? Jsem zaměstnanec mám smlouvu na dobu neurčitou. Mám 2,5leteho syna a šla jsem podruhé na mateřskou. s druhým synem jsem nastoupila na MD 23.11.2018 a sYn se narodil 13.1.2019. Chápu dobře,že mám za rok 2019 nárok na celou dovolenou a za rok 2018jen za poměrnou?? Nebo jak to je. A kde najdu odkaz i na zákon,kterého se to týká? A ještě mám dotaz. Mám celkem problémového zaměstnavatele a bude se cukat mi něco dát,jako u poprvé. Bude stačit vše doručit poštou doporučeně s dodejkou? Mám strach,že řekne,že nic nedostala.dekuji

Strana
z2
j.a.n.i
26. únor 2021

@niki1107 Baj 3 oči 11/12 roční dovolené.

niki1107
26. únor 2021

@malenka3 20 dnů 🙂

malenka3
26. únor 2021

@niki1107 tak pokud máš klasický 8hodinový den, vychází mi to na 148 hodin, což je 18,5 dne dovolené.

swan42
4. kvě 2022

Ahoj, muzu se taky vecpat s dotazem? Jsem na RD a 18.5 nastupuju na dalsi MD. Zadost o penezitou pomoc v materstvi budu ted odesilat zamestnavateli a otazka zni- co mam tam napsat za datum posledniho dne výkonu? Ten samy jako u prvni MD? Predpokladam, ze ano, ale nerada bych to mela spatne 🙈
Do prace se nelze dovolat...

A jeste me napadlo, ze ta druha MD by se mela vypocitavat z pravdepodobneho vydelku, ktery bych ted mela mnohem vyssi (plosne se zvysovaly mzdy),takze by i MD mela byt vyssi nez ta prvni, ale to zjistim asi az mi dojde, ze? Da se to potom jeste nejak "zvratit", kdyby to uctarna za PSSZ poslala blbe s tim nizsim vymerem?

j.a.n.i
4. kvě 2022

@swan42 Zamestnanec tuhle kolonku nevyplnuje.
A ppm se z zadne pravdepodobne mzdy nepocita, takze ji vyssi mit nebudes.

swan42
4. kvě 2022

@j.a.n.i no, pokud vim, tak to tak je ☺
PPM se vypocitava za poslednich 12 mesicu pred nastupem na davku a pokud jsem ted na RD a mzdu bych mela vyssi, tak je i vysledek vyssi. Alespon normalni ucetni to takhle pocitaji. A ne podle vydelku pred prvni MD. Coz prave se u nas v praci trochu obavam. Proto se ptam, ne jestli to tak je, ale jestli to pak jde jeste nejak zmenit, kdyz zamestnavatel posle "spatne" udaje. Ale ok, to se asi dozvim mozna jen na socialce...

swan42
4. kvě 2022

@j.a.n.i asi jsem se jen spatne vyjadrila. Jasne, ze se musi vypočítat DVZ... Ktery je ted vyssi proste

j.a.n.i
5. kvě 2022

@swan42 No, ale z 12 mesicu, kdy si mela příjem, takze ne, fakt si normální ucetni necucaji z prstu prijem, ktety neexistoval.

swan42
5. kvě 2022

@j.a.n.i Tak jeste citace primo ze stranek CSSZ 😉
"Pokud k nástupu na dávku dojde do 4 let věku předchozího dítěte u stejného zaměstnavatele, porovná se nově zjištěný DVZ s DVZ, který byl použit pro výpočet předchozí PPM. Pro stanovení nové peněžité pomoci v mateřství se použije vyšší denní vyměřovací základ."

malenka3
5. kvě 2022

@swan42 to ano, ale to jsou případy, kdy se maminka vrátí do práce, má reálně odpracovaný hodiny, třeba půl roku maká a pak jde na druhou mateřskou. Protože často tyto ženy jdou třeba na poloviční úvazek, mají tím nižší základ pro mateřskou a proto existuje tato ochrana a podpora částečných úvazků - pokud nastoupí na mateřskou do 4 let věku prvního dítěte, počítá se reálný příjem před nástupem na md, porovná se to s tou první vyplácenou mateřskou a vyplácí se podle té vyšší.
Pokud dobře chápu, ty žádný reálný příjem, tedy žádné reálně vyšší odvody na sociálním nemáš, jen se vám tabulkově zvedaly platy. Ale tys za ten plat neodvedla státu ani korunu, nikdy jsi podle něj nepracovala.

swan42
5. kvě 2022

@malenka3 na stránkách ČSSZ o žádné takové podmínce nic nepíšou, i v jedné skupině na fcb pro personalisty jsem četla, že se to týká všech a nejen těch, co mezi tím pracovaly.
Nicméně se spíš ptám, jestli to jde nějak změnit, když zaměstnavatel pošle sociálce špatné údaje.

@j.a.n.i jo a na žádosti o PPM je v tý kolonce naposledy jsem vykonávala zaměstnání dne "vyplní pojištěnka", takže to budu asi já ;)

malenka3
5. kvě 2022

@swan42 nejlepší bude, když zavoláš na socku

j.a.n.i
5. kvě 2022

@swan42 Zkus siprecist jeste tu poznamkuna druhe strane...

swan42
5. kvě 2022

@j.a.n.i jo, to jsem udelala.
Navic jsem to datum tam vyplnovala i minule 👍

j.a.n.i
5. kvě 2022

@swan42 Jo a co je tam napsané? A jinak jo, když poprve vyplnis blbost, tak to fakt neznamena, ze se podruhe pitomosti nezustava.

swan42
5. kvě 2022

@j.a.n.i já tuhle konverzaci asi fakt nechapu... 🙄 Poprvy jsem to samozrejme mela dobre to datum a mela jsem si ho vyplnit sama. Muj dotaz ale znel, jestli pri navazujici MD na RD je tam to same datum. A ze predpokladam, ze ano, ale rada bych se jeste poradila. Neznel kdo to ma vyplnovat. Takze diky za radu 👍

j.a.n.i
5. kvě 2022

@swan42 odpověď znela, ze to zamestnanec nevyplnuje, takze nema smysl v jeho pripade resit, co tam ma byt, nevim co na tom nechapes.
A samozřejmě do re si to nemela, jen navic vyplnena kolonka, kterou nickdo nwpotrebuje a nepouzije, nikoho netrapila.

majena39
5. kvě 2022

@swan42 po mě tu kolonku vyplnit nikdo nechtěl 🤷‍♀️

j.a.n.i
5. kvě 2022

@majena39 coz je zcela spravne, pokud si klasicky zamestnanec.

j.a.n.i
5. kvě 2022

@swan42 No, na stránkách CSSZ o žádné takové podmínce nepíšou, protože předpokládají, že každý, kdo počítá DVZ si je schopen v zákoně přečíst, jak se počítá.
A jinak tedy pokud by účetní dala špatné podklady, tak se to určitě dá řešit, ovšem na tebou vybájený nesmysl ti to fakt nikdo nezmění, ani kdyby ses postavila na hlavu.

swan42
6. čer 2022

Ahoj, pro ostatni, koho by to v budoucnu jeste zajimalo posilam aktualni info.
Dnes mi prisla nova materska (druha PPM pri soucasne RD s prvnim ditetem) a DVZ je opravdu vyssi, podle predpokladaneho vydelku ackoli jsem za posledni 2 roky a kus nepracovala.
Papiry (zadost o PPM) jsem take mela vyplnene dobre.

malenka3
6. čer 2022

@swan42 můžeš ještě prosím doplnit, ty máš tabulkový plat ve státní sféře? Nebo soukromá sféra, kde máš plat uvedený ve smlouvě?

swan42
6. čer 2022

@malenka3 soukroma, plat mam sjednany v kc na hodinu

Strana
z2