Nárok na mateřskou nebo rodičovský příspěvek po porodu?
Dobrý den, prosím Vás, mám dotaz...V polovině května se mně má narodit miminko. Od 24.5. 2021 jsem byla zaměstnaná, smlouva na dobu určitou, na 1 rok. Termín porodu mám cca 19.5. Od ledna '21 jsem byla na nemocenské, než mně zaměstnali, pracovala jsem tedy od května '21do cca 13.1. 2022, kdy jsem ze zdrav. důvodu nastoupila na nemocenskou. Nevíte, zda li budu mít nárok na mateřskou, nebo již na rodičák?
Dále bych se chtěla zeptat, neboť jsem bezradná a nevím co dělat, popř. jak postupovat ...Mám dvě studující syny z předchozího manželství, ve věku 14 a 18 let. Ex na děti nyní platí, ikdyž stále dluží dlužné výživné..Ale..doteď jsem na děti pobírala odpisy na děti ( bonusy) v každé výplatě, nyní o toto přijdu..skrze rodičák..je nějaká šance, jak o bonusy nepřijít? Vdaná znova nejsem, přítel se kterým čekám mimi bohužel zaměstnaný není. Pobírá oficiálně příspěvek na svého otce o kterého pečuje, ve výši cca 12.000,- Původně měl živnost, kterou pozastavil, skrze opatrovného na otce. On si asi nemůže uplatnit odpisy na mé děti, že? Bohužel, nežijeme spolu na hromádce, každý má svou domácnost, já bydlím u rodičů v patře domu, on na svém.. je to složité na vysvětlování ... ☹ Kdyby to šlo, nejraději bych bydlela na hromádce s ním, ale okolnosti tomu bohužel brání zatím.. ☹ Vůbec nevím jak mám postupovat, jak se domluvit nebo co udělat až se mimi narodí...Totiž, ani jeden neoplýváme penězmi, já živím moje dvě starší děti, přítel má placení také na všechny strany...vyrovnání manželky po rozvodu, atd..takže je to "husté"...chtěla jsem Vás poprosit o radu, co by bylo pro nas nejvýhodnější...Vím, asi to zní vyčůraně...ale já celý život pracovala, ex mně dlouho neplatil na děti, v manželství jsem zažila dluhy u mojeho ex, atd ..zkrátka jak postupovat při narození miminka. Jestli chtít po příteli výživné, nebo se uvést jako druh - družka nebo co je nejvýhodnější pro mne a děti ... On mně zatím žádné peníze na nic nedává, nevím jak si to představuje dále ...semtam udělá nákup nepravidelně... Mám hlavu jak meloun...z toho... V minulosti jsem zažívala celé roky špatnou finanční situaci, nespoleh mého ex...atd ... Já jsem před pár lety chodila pracovat do lesa, na stavby nosit cihly, atd ..naháněla jsem peníze jak to šlo ..
Jediné, co beru a to nepravidelně, někdy vůbec....tak příspěvek na bydlení...ale to se odvíjí od příjmů a vynáloh...je to takové, nalej - vylej... Teď momentálně beru měsíčně 800,- příspěvek...píšu to moc komplikované asi 🙂 ale natvrdo... Jak postupovat a neuškodit si abych o příspěvek nepřišla? Kdybych měla
trošku spolehnutí na nynějšího přítele, tak to vůbec neřeším, ale mám pocit, že na to budu z velké části sama.. ☹ To vize, že kdyby to šlo, tak nejraději bych s ním byla v manželství na hromádce, atd... A nespekulovala, jak to utáhnout a přemýšlet, co je pro nás "nejvýhodnější" ... Děkuju moc za odpovědi... Mějte pěkný den 🙂
@j.a.n.i Ja taky nemuzu brat hormonalni antikoncepci, ostatni formy zenske antikoncepce nejsou tak spolehlive (krom preruseni vejcovodu, ovsem je otazka, zda zrovna zakladatelka diskuse ma indikaci na to, aby ji byl hrazen zakrok pojistovnou) 😉. Tohle moralizovani fakt zeru. Uz se stalo, za 3 mesice rodi, ted uz si to dite jaksi neodpare.
@j.a.n.i Vyloženě Vás zajímá asi to, proč jsem těhotná... Ospravedlňovat se Vám nebudu a vysvětlovat. Já psala dotaz již k této situaci, v jaké jsem - ne pro to, proč nemůžu brát antikoncepci a rozvádět můj zdravotní stav. Mějte se.
@somalicats Ano, stalo, ale nemusi mit blbe kecy, jak nemuze za to, ze pracuje nacerno... Muze za to, ze s nim ma dite a muze za to, ze na tom budou bite vsechny 3 jeji deti.
@j.a.n.i To, ze privest dite do situace, kdy mam problem zabezpecit dalsi dve deti, je chyba, v tom souhlasim. A k cemu to, ze tady zakladatelku sjedes, ze je blba, bude? V tuhle chvili jsou ty rady, ze si s takovym chlapem nemela delat deti, uz celkem k nicemu.
@somalicats děkuju za Váš normální názor. Určitě jsem se v této diskuzi nechtěla nechat litovat... Jen slyšet názor druhých... Mějte hezký den 🙂
@tiffany001 Jako tvůj přítel s tebou spal dobrovolně, ať se k tomu, že má dítě postaví čelem. Jako peníze na vyplacení ex řeší a pro miminko peníze nemá? Tak to teda ne. Normálně si řekni, kolik bys po něm chtěla a tu částku zdvojnásob, v tvém případě možná ztrojnásob a chtěj po něm ty peníze. Neboj se mu to říct. Pokud nebude chtít, řeš to i přes soud. Je otec, ať se stará. Mezi naivní samaritánkou a vypočítavou mrchou je dost mezistupňů. To, že chceš finance po partnerovi, není zlatokopectví, ale normálně se potřebuješ starat o dítě zabezpečit ho.
Pak žádej o příspěvek na bydlení a poptej se i po dalších dávkách, přídavcích na dítě. Já se v nich úplně nevyznám.
Podívej se svoji pojišťovnu, občas mají nějaké příspěvky a programy, sice to není moc, ale každá pětistovka dobrá.
@levandule_k děkuju za Vás názor. Asi toto jsem potřebovala slyšet - co tu píšete... Abych neměla pocit, že jsem zlatokopka - což jsem nikdy nebyla a nejsem... Přítel ví, že nejsem náročná, že jsem se vždycky i v minulém životě dokázala o své děti postarat, atd. A že to nebylo kolikrát jednoduché...Někdy je to možná i na škodu, že dotyčný ví, že nejsem žádná fňukna, že jsem si vždy dokázala nějak poradit...ve všem...možná na to i spoléhá .. ? Přítele mám ráda, vždy jsem si myslela, že pokud jsou dva lidi spolu a mají se rádi, jde zvládnout všechno...ano, bývalou ženu vyplácí jedenkrát ročně po určité částce jednorázově...vím, že to není jednoduché, ale dítě také má svoje potřeby...navíc já mám dvě děti studujici...on již děti dospělé...Nevím ... Když vidím jaký má laxní přístup, tak mám potom pocit, že se musím prosit a připadám si divně... Snad by toto mělo docvaknout mu samo a nenechat se o něco prosit...to víte, že jsem si přála abychom bydleli spolu, byli svoji...ale okolností je mnoho a on ani nevzpomněl, že bychom se mohli vzít...on žije v domě svého otce, nemůže taťku dat do pečovateláku, tatínek má v domě věčně břemeno, dům je psaný na přítele již...to prostě nejde z žádného hlediska, zbavit se taťky...ani z morálního ani z jiného hlediska...Tudíž živime každý svoji domácnost...je to na houby prozatím ...ale děkuju Vám za Váš názor 🙂 mějte hezký večer... 🙂

@evik19 , děkuju Vám za povzbudivé slova a za odpověď, mějte se hezky 🙂