icon

Nárok na mateřskou nebo rodičovský příspěvek po porodu?

tiffany001
16. únor 2022

Dobrý den, prosím Vás, mám dotaz...V polovině května se mně má narodit miminko. Od 24.5. 2021 jsem byla zaměstnaná, smlouva na dobu určitou, na 1 rok. Termín porodu mám cca 19.5. Od ledna '21 jsem byla na nemocenské, než mně zaměstnali, pracovala jsem tedy od května '21do cca 13.1. 2022, kdy jsem ze zdrav. důvodu nastoupila na nemocenskou. Nevíte, zda li budu mít nárok na mateřskou, nebo již na rodičák?
Dále bych se chtěla zeptat, neboť jsem bezradná a nevím co dělat, popř. jak postupovat ...Mám dvě studující syny z předchozího manželství, ve věku 14 a 18 let. Ex na děti nyní platí, ikdyž stále dluží dlužné výživné..Ale..doteď jsem na děti pobírala odpisy na děti ( bonusy) v každé výplatě, nyní o toto přijdu..skrze rodičák..je nějaká šance, jak o bonusy nepřijít? Vdaná znova nejsem, přítel se kterým čekám mimi bohužel zaměstnaný není. Pobírá oficiálně příspěvek na svého otce o kterého pečuje, ve výši cca 12.000,- Původně měl živnost, kterou pozastavil, skrze opatrovného na otce. On si asi nemůže uplatnit odpisy na mé děti, že? Bohužel, nežijeme spolu na hromádce, každý má svou domácnost, já bydlím u rodičů v patře domu, on na svém.. je to složité na vysvětlování ... ☹ Kdyby to šlo, nejraději bych bydlela na hromádce s ním, ale okolnosti tomu bohužel brání zatím.. ☹ Vůbec nevím jak mám postupovat, jak se domluvit nebo co udělat až se mimi narodí...Totiž, ani jeden neoplýváme penězmi, já živím moje dvě starší děti, přítel má placení také na všechny strany...vyrovnání manželky po rozvodu, atd..takže je to "husté"...chtěla jsem Vás poprosit o radu, co by bylo pro nas nejvýhodnější...Vím, asi to zní vyčůraně...ale já celý život pracovala, ex mně dlouho neplatil na děti, v manželství jsem zažila dluhy u mojeho ex, atd ..zkrátka jak postupovat při narození miminka. Jestli chtít po příteli výživné, nebo se uvést jako druh - družka nebo co je nejvýhodnější pro mne a děti ... On mně zatím žádné peníze na nic nedává, nevím jak si to představuje dále ...semtam udělá nákup nepravidelně... Mám hlavu jak meloun...z toho... V minulosti jsem zažívala celé roky špatnou finanční situaci, nespoleh mého ex...atd ... Já jsem před pár lety chodila pracovat do lesa, na stavby nosit cihly, atd ..naháněla jsem peníze jak to šlo ..
Jediné, co beru a to nepravidelně, někdy vůbec....tak příspěvek na bydlení...ale to se odvíjí od příjmů a vynáloh...je to takové, nalej - vylej... Teď momentálně beru měsíčně 800,- příspěvek...píšu to moc komplikované asi 🙂 ale natvrdo... Jak postupovat a neuškodit si abych o příspěvek nepřišla? Kdybych měla
trošku spolehnutí na nynějšího přítele, tak to vůbec neřeším, ale mám pocit, že na to budu z velké části sama.. ☹ To vize, že kdyby to šlo, tak nejraději bych s ním byla v manželství na hromádce, atd... A nespekulovala, jak to utáhnout a přemýšlet, co je pro nás "nejvýhodnější" ... Děkuju moc za odpovědi... Mějte pěkný den 🙂

Strana
z2
klokanka31
16. únor 2022

@tiffany001 A proč sis s ním dělala dítě když se na něj nemůžeš spolehnout?

levandule_k
16. únor 2022

Proč přítel nepodniká, když pobírá příspěvek na osobu blízkou. Při péči o osobu blízkou se může pracovat i podnikat.

Teoreticky by si slevu na děti mohli uplatnit tvoji rodiče, pokud pracují a bydlíte spolu ve společné domácnosti. https://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z-prijmu...

somalicats
16. únor 2022

@tiffany001 Za 3 měsíce rodíš a nemáte s přítelem vyřešené financování? Co se uplatnění dětí v daňovém přiznání týče, to by Tvůj přítel nemohl, ani kdybyste žili spolu - museli byste být manželé. Takže o ty bonusy přijdeš. Na mateřskou nárok mít budeš, nastupuješ 6-8 týdnů před porodem, pobírat ji budeš 28 týdnů, pak rodičák.
A s přítelem si vyřeš ty peníze.

somalicats
16. únor 2022

@tiffany001 Jo, teď koukám, že bydlíš u rodičů, pokud oni pracují, tak můžou uplatňovat vlastní vnoučata oni.

tiffany001
autor
16. únor 2022

@levandule_právě, že rodiče již jsou na důchodě ☹

tiffany001
autor
16. únor 2022

@somalicats , děkuju za podporu, no, právě, že vidím, že toho má také moc, je mu 50 let, mně je 38....
Neumím si říct asi ☹ vidím, že má toho také moc, hlavně nemá asi bohužel nic ušetřeno...co měl, to postupně vyplácí své bývalé paní, jako vyrovnání .. Někdy mám pocit, že jsem si to dítě uvrtala sama ☹ Řekl, že až budu kupovat věci na Mimi, přidá mně na to ..snažím se kupovat vše z druhé ruky ..ušetřit jak to jde..jen nevím ani jakou částku mám po něm chtít až se to narodí .. to mimi nežije ze vzduchu, to jsem mu také říkala .. jestli si myslí, že mně jednou za měsíc koupí pleny 😔 nevím...

tiffany001
autor
16. únor 2022

@klokanka31 , co na to mám říct.... Stalo se.... Věděl, že antikoncepci neberu...

somalicats
16. únor 2022

@tiffany001 Tak ono je to ale celkem jednoduché - příjmy Ti klesnou, do práce nebudeš moct, takže to, co bude chybět, Ti musí dorovnat přítel. To se nedá svítit. A to bych po něm chtěla už teď, jsi na neschopence, takže máš míň, než jsi měla, když jsi chodila do práce.

klokanka31
16. únor 2022

@tiffany001 On toho má moc? Věděl že nebereš antinu, upletl si mimčo, tak ať se stará. Už je dost starý na to aby převzal zodpovědnost za svoje činy. Že ti přidá až budeš kupovat věci na mimčo,jako co to je? By se teď měl postarat o tebe i mimčo.

klokanka31
16. únor 2022

@tiffany001 A to že má příspěvek že se stará o otce,to se o něj musí starat 24 hodin denně? Znám několik lidí co mají příspěvek že se starají o rodiče,ale zároveň u toho mají vlastní zaměstnání.

tiffany001
autor
16. únor 2022

@somalicats , beru marodku teď 9.000,- cca Výplatu jsem mívala kolem 17.500,- i s bonusy na děti včetně. Starší syn je na internátě, atd .. ☹ Je to náročné ☹ kočár jsem půjčila od kamarádky, věcičky také z druhé ruky... Nejsem s dětmi náročná, žijeme celý život skromně, zažili jsme si svoje skrze bývalého manžela ☹ Myslím, že cca 5.000,- by mne teď měl dávat nynější přítel, když jsem díky těhotenství spadla na minimum. Však jsem si to dítě sama neudělala...jen nevím jak mu to mám říct....jestli si myslí, že mně přidá vždy půlku napr. na plenky, mléko...To je nic ☹ Holky nevíte jak postupovat až budu vyřizovat mateřskou, nebo jak ponesu čtvrtletní příjmy, ohledně Příspěvků na bydlení, tak když se mně zeptají, jestli máme určeno výživné, nebo jestli žijeme na hromádce .co se vlastně zohledňuje do výpočtu toho příspěvku na bydlení? Myslíte, že mám po něm chtít oficiálně alimenty? Jsem z toho už jelen ☹ kdyby mně dal najevo, že je tu pro nás, že se postará, neřeším příspěvek, ale.... Bydlím v domě, kde máme 2+1 , platím inkaso napul rodičům, kde jsou ostatní vynalohy kolem domu, uhlí, dřevo, atd ....

tiffany001
autor
16. únor 2022

@klokanka31 , on chodí do práce, ale neoficialne....papírově má jen opatrovné...myslím, že je to z toho důvodu, aby neplatil sociální a zdravotní..když má opatrovné... 🧐

somalicats
16. únor 2022

@tiffany001 No jak mu to říct - asi natvrdo na rovinu 😀. Hele, zlato, díky těhotenství mám malý příjem a nezvládám, to dítě čekáme spolu, takže mi budeš od tohoto měsíce dávat 6000 Kč. Po porodu potom dle situace, co bude ještě navíc potřeba.
Jako teď je to ještě cajk, ale až porodíš, může se stát milion věcí, můžou nastoupit problémy s kojením a měsíční částka za UM je u mrňat celkem raketa, dokud nepřejdou na příkrmy...

lachtanice86
16. únor 2022

@tiffany001 co čekáš ze ti tu poradíme? Dítě otce má, tak se obrať na něj.

tiffany001
autor
16. únor 2022

@lachtanice86 , Milá paní, jestli se nechcete vyjadřovat k příspěvku, tak ho přeskočte a ani ho nečtěte. Vaše odpověď je tak trochu jízlivá... ? Já se ptala jen na názory nebo radu.. Nic od Vás neočekávám...jen možná slyšet názor někoho jiného ... ? Paradoxně, nic po nikom nežádám, kromě názoru nebo rady ... velmi zřídka se zapojuji do diskuzí, spíše vůbec a když jednou za rok napíši dotaz, tak se najde někdo, kdo má potřebu si bodnout...? Od toho snad diskuzní fórum existuje ... že lidé píšou své dotazy, možná i trápení apod...To, že dítě otce má - to vím...Mějte hezký den 🙂

klokanka31
16. únor 2022

@tiffany001 Takže pěkný vychcánek. Když dělá tak peníze má,tak ať pěkně platí.

klokanka31
16. únor 2022

@somalicats I ty příkrmy stojí ale spoustu peněz pokud nebude dělat všechno doma...

somalicats
16. únor 2022

@klokanka31 Příkrmy jsem vždycky vařila a i teď vařím, je to za pár korun. Pokud na tom není finančně bůhvíjak, tak vařit může a ušetří. Umělé mléko si sama doma neudělá.
Osobně na vaření příkrmu nevidím nic složitého, hodím na páru jednu bramboru, jednu mrkev, kousek masa/ryby, případně další sezónní zeleninu dle ročního období a věku dítěte a za chvíli je hotovo.

tiffany001
autor
16. únor 2022

@somalicats holky, nevíte jak to je s tím ohledně toho příspěvku na bydlení? Jestli si nechat oficiálně vyměřit výživné, nebo jak se ten příspěvek vypočítává? Případné výživné se do toho vztahuje - to vím.... Když nepůjdeme k soudu, alimenty mít nebudu...oni to nebudou brát v potaz, to výživné na socialce...to potom budou brát přítelův plat do mých příjmů ikdyž spolu nežijeme a nejsme manželé ? Nemá někdo zkušenost?

somalicats
16. únor 2022

@tiffany001 Tak rozhodně budou zjišťovat, jak je to s výživným, pokud bude otec dítěte v rodném listě - pokud spolu žít nebudete, tak budou chtít doklad o stanoveném výživném.

lachtanice86
16. únor 2022

@tiffany001 ja mam den super, buďte v klidu. Vyjadřovat se budu k čemu chci, protože je to veřejná diskuze. A sorry jako, já tu stát ochc.avat nechci, to vy. Proto jsem psala, že se máte obrátit na otce dítěte. To dítě jste si udělali vy dva, ne stát. To ze si uděláte dítě s chlapem, co pracuje načerno, nechce s vámi bydlet, neřešil ochranu a nezapojuje se finančně je vaše chyba. A vy budete zodpovědna za další dítě, tak se vzchopte a řekněte mu, že má platit.

tiffany001
autor
16. únor 2022

@lachtanice86 , škoda napsat dotaz.... Nemám pocit, že bych kdy ochcávala stát, na to jsou tu jiní přeborníci, kteří takto fungují celý život. Já jsem příspěvek na děti nebrala od jejich narození až skoro do dospělosti, vždy jsem řádně pracovala a odváděla daně. Příspěvek na bydlení mně vyjde cca dvakrát za rok, vše se odvíjí od příjmů a nákladů. Navíc je to nějakých 800,-
Vyšel mně v době, kdy jsem zůstala s dětmi sama, po rozvodu. Škoda psát dotazy, protože se to jen ve zlé obrátí. To, že otec nenarozeného dítěte pracuje tak jak pracuje, to asi neovlivním... Já nikdy načerno nepracovala ani neokradla! Že berou všelijaké příspěvky nemakačenka, a jiná komunita lidí, to je v pořádku asi? Mne nikdo v životě nic zadarmo nedal. Nevím jestli jste vdaná, zaopatřená, nebo nevím co...Buďte ráda, že toto řešit nemusíte...zažila jsem si svoje, kdy Exmanžel dlouhodobé neplatil na děti, bylo mu jedno z čeho budou žít..a vy mně tu pomalu nařknete, že chci ochcavat stát? Já v době, kdy ex neplatil, tak šla dělat k zedníkům, nosila cihly, naučila se omítat, chodila domů s rukama vytahanýma až na zem...nejsem ten typ, co by seděl doma bez práce a na dávkách a škubal stát.. To, že si přítel mnel dát pozor, je pravda. To že má pozastavenou živnost a opatruje otce, to dělal už v době, kdy jsme se neznali. Toto není moje svědomí, ale jeho.. Mějte se...

klokanka31
16. únor 2022

@tiffany001 Třeba já nemám pocit že chceš okrádat stát, ale když už tvůj ex byl takové podivné existence,tak sis měla dát pozor s jakým dalším chlapem jdeš do vztahu...

tiffany001
autor
16. únor 2022

@klokanka31 , to kdybych měla rozepisovat...je to na dlouho.... Asi jsem byla vždy hodně důvěřivá, přemýšlela jsem vždycky srdcem, snažila jsem se pomoct, když to bylo v mých silách. No, asi není dobré mít takovou povahu, možná je lepší být vypočítává, jít přes mrtvoly a být bez citu. Ex takový zpočátku nebyl, bohužel alkohol udělal "svoje". Kdyby v 18 letech člověk věděl, co ho čeká a měl ty zkušenosti životní, tak by to asi bylo všechno jinak. Moje chyba byla asi v tom, že vždycky jsem myslela na druhé, na sebe jsem nehleděla..Možná samaritánské sklony, nevím... Ale mám dva super kluky, které moc miluji ❤️

j.a.n.i
16. únor 2022

@tiffany001 No, to jak pracuje tvuj pritel neovlivnis, avsem to, ze s nim spis a jeste bez ochrany, to fakt ovlivnit muzes.

tiffany001
autor
16. únor 2022

@j.a.n.i , děkuji za názor. Ovšem neznáte můj zdravotní stav, proč nemůžu mít antikoncepci. Nějak se vymyká tato diskuze, ohledně toho, co jsem psala. Tušila jsem, že se najdou i takové, které budou moralizovat ohledně toho, jestli ovlivním otěhotnění nebo ne.. Už se stalo, nevrátím to, tak to je..Viíte, na to jsem dotaz nepsala.. Jestli má někdo potřebu rozvádět, proč k tomu došlo ..prosím ..Diskuze vznikla ohledně něčeho jiného..Hezký den...

evik19
16. únor 2022

@tiffany001 Neumím odpovědět na všechny otázky, ale naštěstí budeš mít nárok na mateřskou, ta nemocenská se počítá do odpracované doby. Takže aspoň něco. Pokud se nebudeš schopná dohodnout s přítelem ústně, tak ti zbývá asi jen vymáhat po něm alimenty soudně, ale obávám se, že by ti asi moc peněz nepřiklepli, když on oficiálně pobírá jen ten příspěvek, takže by bylo pro tebe určitě nejlepší, kdybys byla schopná mu to jasně a stručně vyložit, že musí každý měsíc posílat peníze na účet, ne že budeš spoléhat na to, že ti tuhle přinese dvě stovky na pleny a tuhle stovku na sunar. Určitě si zajdi na pracák a poptej se tam, na jaké příspěvky bys mohla mít od nich případně nárok. V této situaci je dobré, že aspoň můžeš být u rodičů. Držím palce!

j.a.n.i
16. únor 2022

@tiffany001 Aha, nemuzes mit zadnou antikoncepci, jo 😁

lenulka_333
16. únor 2022

Do příspěvku na bydlení vám ho automaticky zahrnou až se dítě narodí,protože okruh se stanovuje podle rodinných vazeb. Jde samozřejmě pozadat o jeho vyloučení,ale je třeba to dokázat,že se nepodílí na nákladech na bydleni. Tím pádem může příspěvek nějakou dobu být pozastaveny,než se to rozhodne. Asi nejlepší bude si s ním promluvit,jakou má on představu o financích pro miminko a že to sama nezvládnete. Pokud si nebudete těmi financemi jistá,tak bych nechala soudně stanovit výchovu a vyzivu přes soud.

tiffany001
autor
16. únor 2022

@lenulka_333 Moc Vám děkuju za odpověď. Mějte se hezky 🙂

Strana
z2