icon

Nárok na mateřskou? Nemocenská a výpověď ve zkušební době

petulka1995
30. lis 2017

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli mám nárok na mateřskou nebo ne. 270dní za poslední dva roky odpracované mám ale u dvou zaměstnavatelů. Ale u toho druhého jsem šla po měsíci na nemocenskou tudíž ve zkušební době a dali mi výpověď.Mám teda nárok na mateřskou nebo ne?

vvercatkoo
•
1. pro 2017

Pokud nastoupíš do 180 dní na mateřskou od ukončení poměru, tak si myslím, že ano. Ale lepší máš zeptat se přímo na ČSSZ nebo mzdové účetní

katty77
•
1. pro 2017

@vvercatkoo a nevíš, zda se započítává do odpracovaných dnů i dny na neschopence? Jsem teď na rizikovce, tak nevím, zda se ta doba taky počítá... Děkuji!

nikoulinka
•
1. pro 2017

Ano, pocita... take jsem to tak mela.

silvie1982
•
1. pro 2017

@katty77 Ano počítá!Byla jsem na neschopence celé tehu.

vilibalda
•
1. pro 2017

@petulka1995 Uvádíš málo informací, aby bylo možné říct, jestli máš nárok na mateřskou. Záleží, v kterém pracovním poměru jsi otěhotněla a taky, kdy jsi dostala výpověď.
@vvercatkoo Není to úplně pravda. Ochranná lhůta je max. 180dní nebo kratší podle trvání prac. poměru. Je možné, že bude třeba jen ten měsíc a to by na mateřskou nestačilo.
@katty77 Započítavá se i neschopenka, ale jen pokud trvá prac. poměr.

nikoulinka
•
1. pro 2017

Ja mela smlouvu na dobu urcitou. Ta mi behem nemocenske (rizikove tehu) vypršela, ale pokračovala jsem v nemocenské dale. Smlouva mi koncila v unoru a porodila jsem v dubnu. Smlouvu jsem mela pouze na rok. Na OSSZ mi tehda bylo sdeleno (r.2016), ze nemocenska se mi pocita. A tim, ze jsem stihla porodit do 180 dni od ukonceni pracovniho pomeru, narok na MD jsem mela.