Nárok na mateřskou po předchozí rodičovské dovolené, práce na dobu určitou. Jak to je?

joy85
5. pro 2019

Ahoj,prosim o radu 🙂 jsem na rodicovske dovolene s dvouletym synem.
Moje posledni zamestnani bylo na dobu urcitou a smlouva skoncila pred vice nez rokem.v tuto chvili tedy pecuji o syna, ale jsem v podstate nezamestnana.(RP mam do jeho 4 let)

Nyni jsem znovu tehotna. Zajima me, zda budu mit vubec narok na materskou, nebo budu muset rovnou zacit cerpat rodicovsky prispevek?

A kde vsude musim dalsi tehotenstvi ohlasit?(zdrav.,poj.,socialka kvuli RP,ale co dal?), predchozi tehotenstvi za me nahlasoval zamestnavatel...

malenka3
5. pro 2019

Mateřskou mají pouze ženy, které jsou zaměstnané, což nejsi. Takže půjdeš rovnou na rodičák. Budeš se hlásit na pracák, oni tě pak nahlásí na zdravotní pojišťovně.
Dřív bys musela možná i na sociálku pro nějaký papír, že nemáš nárok na mateřskou, ale mám pocit, že teď už ty informace oni sdílí mezi sebou a nemusíš to řešit, ale to ti poví na pracáku.

joy85
autor
5. pro 2019

@malenka3 ok dekuju. A jak dlouho pred porodem bych tam mela jit?

jituli84
5. pro 2019

@joy85 Předpokládám, že to ste asi slyšet nechtěla...Jak to vubec je, to v tom mezidobí, kdyjste těhotná, tak máte jen dávky u UP?

malenka3
5. pro 2019

@jituli84 vždyť paní bere rodičák na první dítě.

@joy85 to fakt nevím, cinkla bych tam, asi bych zašla měsíc před, abys neměla souběh dvou rodičáků.

joy85
autor
5. pro 2019

@jituli84 jsem stale na rodicaku se synem, teprve tento mesic mu budou 2 roky a dalsi dite se narodi driv, nez mi rodicak se synem skonci 🙂 popravde moc nechapu, proc tam neni nejaka ochranna lhuta pro tyto situace. Kdybych nebyla na materske, zamestnavatel by mi smlouvu prodlouzil, navic tezko muzu hledat praci a byt doma s detmi soucasne 😀

joy85
autor
5. pro 2019

@malenka3 ok dekuju za radu. Na socialku stejne pujdu, pokud schvali to navyseni, abysme vybrali zbyvajici castku rodicovske za syna pred dalsim porodem. Ale pracak by me vubec nenapadl, nikdy jsem nezamestnana nebyla, tak nemam zkusenost. Diky !

malenka3
5. pro 2019

@joy85 ty ale nejdeš na sociálku! Tohle vše řešíš na pracáku, protože ten má na starost vyplacení rodičovského příspěvku. To s tím, že jsi nezaměstnaná, nemá co dělat. To v podstatě nemusíš řešit, protože jsi na rodičovském příspěvku.

joy85
autor
5. pro 2019

@malenka3 jsem popleta 😂

jituli84
5. pro 2019

@malenka3 A jo vlastně 🙂

verionka
5. pro 2019

Mám to stejně, jen jsem si nastavila rodicak tak, abych ho stihla vybrat, než se narodí další dítě a jediné, co musíš, tak ve chvíli, kdy se narodí, tak na UP donést žádost o čerpání rodičovského příspěvku na 2. dítě. Případně pokud bys nestihla vybrat všechny peníze na první, tak tam zavolat hned, jak se narodí, aby ti pozastavili čerpání. O příspěvek na druhé lze pak zadat až tři měsíce zpetne, kdybys neměla čas tam zajít hned po porodu 😉

j.a.n.i
5. pro 2019

@joy85 ochranná lhuta tam je pro ty, kterym skonci smlouva v těhotenství, tys otehotnela uz s vedomim, ze smlouvu nemas, takze proc bys mela byt nejak specialne chranena?