Nárok na mateřskou při dlouhodobé pracovní neschopnosti. Budu mít?

misanthrope
16. dub 2020

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda tu není někdo s podobným problémem.

Loni v červnu jsem prodělala mimoděložní těhotenství, praskl mi. Bylo to dost komplikované, ale jsem tady.
Každopádně od té doby jsem na neschopence. Psychicky jsem se z toho sesypala. Byl to 4.potrat, psychicky náročná práce a já to už nějak nezvládla.

Nakonec mi zjistili, že mám vrozenou vadu a nejsem schopná přirozeně otěhotnět, levý vejcovod mi museli odebrat a pravý není přirostlý k děloze. Takže jediné řešení je IVF.

To nyní řešíme v Gennetu v Liberci.

Teď sociálky mi přišel dopis, že mi v červnu bude končit podpůrčí doba, budu doma vlastně rok. V práci mám od roku 2012 smlouvu na dobu neurčitou, budu mít i přesto nárok na mateřskou, když jsem od loňského června na neschopence? Pořád doufám, že do toho června budu těhotná. Ale kdoví, co ještě osud nachystá.

Měl to někdo podobně? Děkuji za odpověď.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
lachtanice86
18. dub 2020

@misanthrope pokud do té doby pn nebude ukončeno, budeš muset před posudkovou komisi a ta rozhodne zda ti pn prodlouží nebo ne.

uzivatelkapetra
18. dub 2020

Záleží na doktorovi, který ti pn vystavil. Ono se to dá nějak ještě prodloužit o půl roku, ale musíš mít na to diagnózu. Tvůj dr požádá o prodloužení a nevím, jestli to někdo dále posuzuje, nebo to prodlouží jen na základě žádosti tvého dr.
Manželovi taky přišel dopis, že mu končí nemocenská, ale obvoďačka mu rovnou řekla "to prodloužíme, vy máte jasnou dg"
Naštěstí se stihl do práce vrátit před uplynutím toho roku.

rosetatto
19. dub 2020

@misanthrope záleží zda trvá pracovní pomer - musí být splněny podmínky sociální pojištění minimálně 270
Dni během posledních dvou let a musí trvat pracovní pomer, nebo je tam ochranná lhůta 180 dni (pokud pracovní pomer tak dlouho trval) dle vašeho popisu mate smlouvu na dobu neurčitou takže nevidím problem
Co se týká DPN tak každý má podpůrčí dobu 380 dni, pokud doba vyprší lze si požádat o prodloužení, prodloužení posuzuje revizní lékař místně příslušné OSSZ, prodlouží max o 3 měsíce ale lze prodloužit opakovaně

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
rosetatto
19. dub 2020

@kelerub je myšlena doba pojištění, pojištěna jste ikdyz marodíte, záleží zda trvá pracovní pomer, pokud trvá tak to že marodite nemá vliv 🙂

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
monca98
Odpověď byla odstraněná
Zobraz