Nárok na podporu v nezaměstnanosti

salfinka
7. srp 2018

Ahoj, jsem přes rok nezaměstnaná a za měsíc mám termín porodu. S VZP jsem na dluhu domluvená na splátkovém kalendáři. Ale mám několik otázek:
1. Chci se zeptat, či se mám jít nahlásit na ÚP a jestli tam lze zůstat i v době po porodu až budu s malým doma, aby za mě platil úřad zdravotní, ač zaměstnání hledat nebudu během toho, co budu s maličkým doma.
2. Kdy a kde (před porodem/po porodu - úřad práce/sociálka) žádat o porodné a kde mi na to dají formuláře a jaké papíry budu potřebovat?
3. Kdy a kde (před porodem/po porodu - úřad práce/sociálka) žádat o rodičovský příspěvek a jestli tedy nově platí, že ač jsem nezaměstnaná, mohu si zvolit, jak dlouho chci rodičovský příspěvek pobírat.
Děkuju za odpověď 🙂 a prosím, nepište ty, které si odpovědi jen myslí a neví to jistě. Prosím jen ty, které řešily něco podobného jako momentálně já.
A ano, vím, že bych si mohla dojít rovnou na úřad, ale jelikož bych musela do místa trvalého pobytu a ten je x desítek km daleko, tak se nejdřív poptám tady, jestli by někdo nevěděl. Díky za pochopení 🙂

jaja01k
7. srp 2018

Kvuli zdravotnimu pojisteni se na UP hlasit nemusis, bude za tebe platit stat po dobu, kdy budes pobirat RP.
RP se vyrizuje po narozeni ditete na UP na odboru statni socialni podpory.

blahova_andrea
7. srp 2018

proč máš prosím tě dluh? proč jsi nebyla ten rok na úp, aby jsi měla zdravotní hrazené? ☹
na úp se nehlaš, když práci nehledáš, na pojištění to fakt není potřeba. to ti bude hrazeno státem z titulu pobírání RP. ten si vyřídíš na úp na odboru ssp. tam ti dají i všechny potřebné formuláře na RP, porodné, případně další, pokud máš pocit, že bys mohla mít nárok. o porodné i o RP se žádá až po porodu. potřebuješ rodný list dítěte! zvolit si ale jakoukoliv částku rozhodně nemůžeš ani nově. vše má svá pravidla. otec v rodném listě bude? to souvisí s porodným i s tou volbou RP 😉

leniczka23
7. srp 2018

@salfinka nechapu proc si to nezadas do.googlu kde mas jasne odpovedi..ale.to je jedno.
odpovim jen na jeden dotaz. Vysi RP si muzes zvolit jen do castky 7600kc. vic ne.

katka900
7. srp 2018

Zkuste mpsv.cz

klea81
7. srp 2018

To je škoda, že jsi nebyla na úp už od začátku těhotenství, do práce by tě nikam nehnali a mohla jsi mít vše zaplacené.

evakaspar
7. srp 2018

Pred porodem Vas na pracaku nezaeviduji. Prototze nesplnujete podminky uchazece o zamestnani. Takze po po porodu zazadat jen o rodicak, pridavky, porodne. Nic vic. Por. hmotnou nouzi. Na pracak jit az po skonceni rodicovske dovolene. Ovsem toto vse vam zdeli i na Ssp

lenoulinkaa
8. srp 2018

@evakaspar a proč by ji nezaevidovali? Když není na nemocenské, tak to ničemu nevadí. Ona potřebuje někde být evidovana, uz jen z toho titulu, aby byla pojištěnec státu a bylo za ní hrazeno zdravotní pojištění.

evakaspar
8. srp 2018

@lenoulinkaa protoze se nemuze uchazet o zamestnání a plnit ty jejich mesicni 20 hodinove prace. To ted musi absolvovat kazdy uchazec. Poslou ji tridit odpad a co. Kdyz to neveme vyrazi ji. Ted uz neni na pracaku leharo. Neco jineho by bylo, kdyby uz na pracaku byla a otehotnela, vyrazit ji nemuzou. Ale tehuly ve vysokem stadiu proste nezaeviduji nesplnuje pozadavky pro uchazece o praci. Jelikoz 6 tydnu pred porodem uz je zenska doma na materske. Vse se zprisnilo, prave kvuli takovemu zneuzivani. Ze potrebuje byt zaevidovana no na to mela pani myslet driv nez otehotnela a nebo to na ni neslo jeste videt. Ted se o ni musi postarat chlap a pojisteni si musi platit jako samoplatce nez nastoupi na rodicak. Pracak je pro ty co hledaji zamestnani. Coz tehule pred porodem asi tezko hleda.

lenoulinkaa
8. srp 2018

@evakaspar teď už je pro ni pozdě, na to měla myslet před rokem.... A ty, co jsou třeba v čtvrtém měsíci, skončí jim smlouva na dobu určitou, tak jsou jako samoplátce, protože se nemůžou jít hlásit na ÚP? To se mi nezdá...

ladyhacek
8. srp 2018

@evakaspar manzel byl ( znova je) na PU a žádné odpracovane hodiny nemá, práci hledal - chodil na pohovory - spise hledal on nez úřad ( ted mu skoncila prace na dobu urcitou, dalsi ma dohodnutou, ale čeká na nejake papíry a nastupuje v září)
Ale on je v částečně inva duchode takze nemuze delat vše takže by to bylo tím?

klea81
8. srp 2018

@evakaspar já jsem byla na up od 3-7 měsíce, registrace nebyla problém

blahova_andrea
8. srp 2018

@evakaspar ahoj, prosím napíšeš mi víc k těm limitům na úp? tento týden se tam jdu hlásit. roky tam být nehodlám, už mám něco rozjednané, ale zatím nevím na jakou smlouvu a je to krátkodobější. u toho budu dál hledat už stálého. pokud mě z úp vyhodí, tak se než najdu práci klidně nahlásím jako matka v domácnosti, ale jen abych věděla, co od nich mohu čekat. jaká jsou nová pravidla. vím, že už se nedá pracovat na úp na dpp, ale to je tak vše.

evakaspar
8. srp 2018

@ladyhacek Tim ze je castecne invalidni tak to podstupovat nemusi. Od toho ma ten prukaz, mohou mu nabidnout pouze praci pro castecne inv. A te moc neni. Vse ostatni muze bezpostihu odmitnout.

evakaspar
8. srp 2018

@klea81 Ano drivejsi registrace neni problem, vsak tehotne pracuji normalne do 36 tt. Ovsem pani pise ze je pred porodem.

evakaspar
8. srp 2018

@blahova_andrea 5 mesicu vam daji na to aby jste si neco pripadne nadla. Pote vas zaradi do programu, kde vas budou honit po vsech certech a dosadi do prace, ktera se nesmi odmitnout. Lze ji odmitnout jen v pripade ze jste matka a znemoznovala by vam peci o ditko jako nestihla by ste vyzvednout ze skolky nebo praci na smeny....Nesmite pracovat na dohodu o provedeni prace. Za to je vyhazov. Jinak muzete na dohodu o cinnosti akorat si nesmite vydelat vice jak polovinu hrube minimalni mzdy taky by vas vyradily. A musite byt prace schopna aby vas zapsali. Jako da se to chvily vydrzet, ale je to celkem brutus aspon u nas teda. Pridete pozde na schuzku vyhodi vas. Nepridete a nebudete mit omluvenku od lekare. Rovnez vas vyhodi.

blahova_andrea
8. srp 2018

@evakaspar díky moc. takže honit mě budou až po těch pěti měsících? až doberu podporu? tak to jsem ráda, déle tam snad být ani nehodlám 😀 matka jsem a budu muset do práce dojíždět. jak je to s tou polovinou hrubé mzdy? četla jsem někde, že je to aktuálně 6100,- to je teda v hrubém ta částka nebo to už je v čistém? to jsem se nějak nedočetla.
určitě se tam nechci zdržovat zbytečně dlouho, práce teď je, jen prostě najít něco, co se mi bude slučovat s tím dojížděním a dětmi 🙂

lenoulinkaa
8. srp 2018

@blahova_andrea minimální mzda je 12.200,- , což je těch 6.100 a jsou to částky v hrubém.

blahova_andrea
8. srp 2018

a ještě prosím, když by se stalo, že bych za ten měsíc měla víc jak tu hranici, tak mě zpětně vyřadí z úp nebo co potom?

evakaspar
8. srp 2018

@blahova_andrea Ano az doberete podporu. A je to v hrubem.

evakaspar
8. srp 2018

@blahova_andrea Ano vyradily by vas a zdravko by jste si musela odvadet sama.

j.a.n.i
11. srp 2018

@evakaspar Tak nemusela, neb z dpc se zdravotni odvádí, pouze by ji zamestnavatel strh doplazek do minimalniho.

j.a.n.i
11. srp 2018

@evakaspar Trochu kecas, tehotenstvi neni prekazkou pro praci a pokud neni na pn a nema narok na ppm, tak se muze zaregistrovat klidne tyden pred porodem. A nesmeji ji nabizet praci nevhodnou pro tehotnou.