icon

Navýšení RD o 80 tis. - pro koho tedy bude platit?

nikahavel
18. bře 2019

Zdravím vás, našli jste někdo informací o tom jak je to myšleno s tou rodičovskou? Formulace " jen pro nově narozené děti" mi nic extra neříká a od kdy narozené. Máte někdo bližší informace o tom jak to teda má být?

Strana
z8
mataharyy
18. bře 2019

@bayt I v UK to u střední vrstvy je tak, že jeden plat jde na bydlení (více méně) a druhý na to ostatní... A možnost našetřit mají stejnou jako tady...

sudylichozrout
18. bře 2019

@bayt Já s tebou v tomto nesouhlasím zcela. Protože mzdy tu zas tak nízké nejsou a bydlení? Většina lidí mimo velká města bydlí vsích ve svých domcích, které mají v rodině ve svém vlastnictví už desítky let. Náklady na takové bydlení jsou úplně směšné. A zbytek netřeba komentovat. Služby, potraviny, vše je přiměřené mzdám. Kdybys zvýšila mzdy najednou třeba o 100 %, myslíš, že by se nezdražilo vše okolo? Zdražilo. A takto je to třeba i v okolních zemích. Byla jsem několik měsíců ve Švédsku a Švédi mi říkali, že je na ně jejich vlastní země drahá. To samé mi říkal i kamarád, který bydlel léta v Německu. Plat 3500 eur, ale běž si nechat opravit auto do servisu...

bayt
18. bře 2019

@sudylichozrout No ja nevim, mam kamosku v Holandsku a na to ziti ji i pri velmi vysokych nakladech proste zbyde vic. Vsak to neni iluze, ze se tam maji lidi lepe ne? Tuhle jsem cetla zajimavou studii, ze je ten nas ekonomicky rust fakt hodne drzeny velmi nizkymi mzdami.

mataharyy
18. bře 2019

Mám sourozence v UK, mají děti žijí v podnájmu (dosáhnout na hypotéku v UK, není zrovna sranda) a životní úroveň mají stejnou jako já tady a to bylo období kdy musel mít dvě práce, aby zaplatili nájem... Ono se zdá že za plotem je tráva zelenější, ale když jí zkusíš spásat, zjistíš, že je stejně nakyslá jako ta na vlastní zahrádce.
Super je být v pohraničí s Německem, například, pracovat tam a žít tady se opravdu vyplatí, ale kdybys chtěla žít tam, tak zjistíš, že to taky není hitparáda...

sudylichozrout
18. bře 2019

@bayt Do jisté míry má ta studie pravdu. Protože pokud by se to pustilo, tak nás sežere inflace.

mataharyy
18. bře 2019

@bayt Nízké mzdy jsou proto, že se lidé neumí ohodnotit, říci si o víc a nejsou ochotni platit za kvalitní služby. Největší problém u nás nejsou dávky, či stát, ale myšlení lidí. Dokud budeme věřit populistickým kecům a doufat že nám všechno padne do dlaní, aniž bychom hnuli kostrou, tak nemůžeme očekávat, že se budeme mít lépe. A první krok k tomu lepšímu není rozčilovat se nad RP, ale zamyslet se, jak vlastním přičiněním můžeme svou situaci zlepšit... ;)

sudylichozrout
18. bře 2019

@mataharyy To je jak kdybych to psala já... mluvíš mi z duše.

nikahavel
autor
18. bře 2019

@sudylichozrout opakovaně, tady se řeší nespravedlivost a radikální diskriminace bez jakéhokoliv upozornění dopředu navíc po zcela jiných informacích poskytovaných po dlouhou dobu, to že tady máváte s čísly ve srovnání mezi jinými zeměmi a neuvedete kolik je vlastně daň a jiné odvody u nás ze superhrubé mzdy je úsměvné. A narážka už padla, protože tobě nebylo stydno nazvat některé lidí s hypotékou za blbce. ( Tebou použity obrat, že je to jejich blbost když mají hypo na knap). S dětmi přicházejí různé životní situace a ne vždy příjemné a finance jsou prostě důležité po dobu kdy domácnost funguje jen na jeden plat. Ve chvíli kdy pracuje i matka je vše jinak ale do té doby potřebuje rodina alespoň nějakou jistotu, ne to jeden den tak a druhý tak, kdyby se to neřešili tak dlouho a neodkládalo, jistě to nezvedne takovou vlnu nevole. (Já celou dobu myslím na svoji ségru která trpí autoimunitní nemoci a konečně po letech otěhotněla a její manžel jak na truc má velký zdravotní problém a prostě nemůže na nemocenakou i přes to že pracuje tvrdé a sestra je pedagog. To jsou peníze které můžou lidem pomoct a už i když možná naivně počítali s tím že slovo v této zemi má nějaký význam ...)

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel
a) Superhrubá mzda je divný konstrukt, který nemá logiku, nicméně je hodně často využívaný v takovýchto diskuzích. Počítá totiž s penězi, které nikdy zaměstnanci nepatřily a nepatří. Superhrubá mzda je to, co za zaměstnance odvede zaměstnavatel a zaměstnanec nemůže říci, že bere tolik. Nebere. bere hrubou mzdu a nikde není řečeno, že kdyby superhrubá neexistovala (tedy by neexistovala tato povinnost odvodu), že by zaměstnanec ty peníze dostal.
b) Porodné a různé další přídavky jsou také diskriminační, nárok na ně má vlastně jen opravdu chudý člověk, nebo ten, kdo se chudým umí udělat.
c) Je rozdíl, mezi tím, když se řekne, že je něco blbost a že je někdo blbý. Nelze to zaměňovat, význam je zcela rozdílný.

mataharyy
18. bře 2019

@nikahavel Nezlob se, ale pokud někdo počítá s něčím co ani neprošlo schvalováním, ale je to pouze ve fázi diskuse, tak je to minimálně masochista...
To je jako kdybych s kolegy mluvila na záchodech o tom, že šéf říkal že by mohli přidat, na základě toho bych přepočetla příjem/výdaj a šla si koupit dovolenou za xxx tisíc, protože po firmě se říká že budou přidávat, po dvou měsících bych zjistila že (jak už to u "tiché pošty" bývá) nepřidají, protože došli k závěru, že raději investují a já bych se posléze šla hádat se šéfem, že přeci se to říkalo, že se přidá a já teď nemám na tu dovolenou...

Život prostě není vždy fér, proto má každý primárně spoléhat na sebe a vše ostatní brát jako benefit, ne jako bernou minci ;)

normalnimatka
18. bře 2019

a už je na světě petice ROZLOBENÉ matky, ..."pro KAŽDE nejmladší dítě" a taky nás s velkým N. nu, asi to něco vypovídá o pisatelce...:D

a já chci petici o zvýšení slevy na dani za děti. a to bych i podepsala. fakt. :(

nikahavel
autor
18. bře 2019

@sudylichozrout já znám dokonale význam toho pojmů, nic to nemění na faktu, že jsou to fyzické peníze, které kasa obdrží. Pokud funguje zcela na jiném principu výplata u nás a ve Finsku, kdy je ekonomicky sist. naprosto jinak, můžeme se ve výsledku bavit o podobných procentech pro rozpočet.
Není to hloupost jen naděje možná naivní ale naděje že to nebude tak zlé a kruté.
Porodné a jiné dávky jsou v pořádku pro chudé pouze není individuálně ukládáno, ale plošně díky čemu neustále dochází k zneužívání.
Pro tebe to možné rozdíl je (použít obrat blbost a nemyslet tím že je člověk blbec) češtinářsky až takový ne
To je o cítění každého z nás. V použití s obrazem, že je to jejich problém a když si neumí dat 1+1 dokupy to je opravdu útočné.

nikahavel
autor
18. bře 2019

@mataharyy tím pádem by ale přesně stejném vzorečkem neměl stát počítat s náma?
Tak srovnávat JPP a oficiální informace poskytované vládou po dobu více než roku je takové no nevím divné ...

mataharyy
18. bře 2019

@normalnimatka Souhlasím, založíme petici za zrušení sociálních příspěvků/přídavků a kompenzaci v podobě úlev na daních... Myslím, že už by nás mohlo být alespoň pět, co by to podepsali...? :D

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel Z češtinářského pohledu je to rozdíl opravdu velký. Když napíšu, že je blbost dávat malému dítěti tablet do ruky, neříkám, že ten, kdo to dělá, je blbý, hloupý, že je zkrátka idiot. Říkám jen, že to není správné. Mimochodem, jsem přesvědčena o tom, že kdybychom byly ve shodě na rodičák, netočila by ses na tom. Jinak pokud si někdo neumí spočítat, že si nemůže při příjmu 20 tisíc čistého vzít hypotéku na 16 tisíc a přes finančního poradce hypo získá (kdyby šel přímo do banky, nikdy by hypo nezískal) tak je prostě finančně negramotný. A pokud si ještě posune rodičák, i když zatím nic nebylo schváleno a teď pláče, tak... si za to fakt může sám.

nikahavel
autor
18. bře 2019

@normalnimatka to by asi podepsal každý rozumný ale o tomto se prozatím ani zdaleka nejednalo, načeš o úpravě rodičovské po více než 8 letech ano.
Nevím kdo tu petici psal ale rozebírat zrovna velké N, chápu psané v emocích já napíšu i blbě svoje jméno když jsem naprdnutá a kdyby jsme byli rypalisté skoro v každém příspěvků je něco špatně ( já jsem na to úplný expert dyslektik pitomec 😂😂😂)

mataharyy
18. bře 2019

@nikahavel V okamžiku kdy s námi stát nebude počítat, tak bychom měli počítat s tím, že vše cálujeme z vlastního, tedy zdravotnictví, školství, infrastrukturu, sociální systém... Zkus se zamyslet v širším měřítku, tebou/mnou/námi odvedené daně a odvody do sociálního a zdravotního, neslouží pouze na výplatu rodičovského příspěvku. Kolik by tě stálo, kdybys měla platit porodníka, pediatra, nemocniční personál, pronájem lůžka, stravu v plné výši? Na kolik by tě vyšla škloka/škola pro děti, kdyby na to stát nepřispíval a ty bys musela hradit nejen personál, ale i výstavbu a rekonstrukci budovy (tedy její amortizaci). Byla bys ochotná po práci vzít lopatu a jít zahazovat díry v silnicích (uznávám že to není úplně dobrý příměr, s ohledem na některé tankodromy místo silnic, ale mohlo by to být i podstatně horší), co všechno bys byla ochotná obětovat tomu, abys státu neodváděla ani korunu, protože ti teď nedal něco o čem politici hovořili ve stylu "jedna paní povídala". Nebo jinak kolik běžně potřebných věcí, které bereš jako samozřejmost bys byla schopna zaplatit z rodinného rozpočtu?

nikahavel
autor
18. bře 2019

@sudylichozrout já se nezočím na tom co jsi napsala ale vysvětlují ti že jsi útočná a musíš očekávat stejnou reakci. No tak dát lék do ruky dítěti udělá jen blbec to jsi neuvedl zrovna dobrý příklad. A blbec a idiot je hodně velký rozdíl už protože idiot je diagnóza.
Tady se bavíme o lidech kdy jeden vydělává 20-23 tis druhý měl to samé a platí hypo 7000 bez poplatků takže povinných nějakých 15 se vším všudy i s povinnými pojistkami, povinným poplatkem na TV a rádio dneska k práci zcela nutný internet a telefon aspoň jeden. Ale kde je pak jídlo a zbytek když ubyde skoro 20 tisíc. Tak logicky kdo vydělává 20 nedostane ani hypo na 16 tis. A zase máš předsudek a nějakou představu a nazýváš lidí negramotným. V Ostravě je nájem za 3+1 okolo 12 tisíc to je rozumné si raději vzít tu hypo.

nikahavel
autor
18. bře 2019

@mataharyy já ale netvrdím ani jedním slovem že by to tak bylo správné a vůbec možné protože jednotlivec ke alby článek a nefunkční už proto, jen jsem ti obrátila tvou logiku která taky není zcela správná 😂😂😂

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel no, vzhledem k tomu, ze banky jeste pred nedavnem prikleply bez kontroly hypo kazdemu, tak nejsem az tak daleko od pravdy. Proto byla nutna regulace od CNB.

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel A jeste dodavam, ze presne tito lide tu z valne vetsiny ted placou (kdyz pominu samozivitelky a tak...). Protoze jim doslo, ze se po konci fixace zvysi splatka a ty dva litry navic by jim bodly. O tom jsem fakt presvedcena a nikdo mi to nevymluvi.

nikahavel
autor
18. bře 2019

@sudylichozrout no když myslíš že bez kontroly my s manželem máme do kupy ( když jsem chodila do práce a žádné jiné druhy nikd) něco kolem 75-80 hrubého a ten proces ohledně schválení byl až úsměvný. Nakonec jsme ji brali je na manžela) tehdy partnera protože jsem ještě neměla ani po 3 letech v jedné firmě smlouvu na domu určitou. Sestra to samé jen protože nemohla mít povinnen životní díky kronově chorobě. Moje máma vydělá to co já s mužem do kupy a úplně stejně problémy teď výjimečně u půjčky. Není to Clondaik i když se o tom dost často mluví jsou to jen fámy. Až jsem se cítila jak nějaká socka, nepříjemný proces celý.. to jen asi 1,3 mil

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel velmi dobry kamarad je risk analytik v bance, tedy clovek, ktery posuzuje, zda hypo dat ci ne. A rikal mi, ze kdyz obcas videl smlouvy, ktere prosly bez analyzy risku, protoze sly od poradcu (Partners, OVB...), tak se mu protacely panenky.

nikahavel
autor
18. bře 2019

@sudylichozrout já řeším to, že jsem takový nenáviděný typ, co chce očkovat dítě až kolem 3 let ( nejsem odpůrce očkování, jen mi vadí ten princip a to tempo, plus leccos vím o imunologii tak vím že ty 3 roky jsou fakt důležité a už si to uvědomuje i spousta zapadnich a severních zemi) a u druhého dítěte potřebuju delší rodičovskou aby jsme to stihli, potřebuju udržet nějaký standart, logicky to zvládneme i bez těch 80 tis navíc prostě žiju mezi lidmi kteří jsou na tom ne úplně dobře ale pracují a to odjakživa, jen prostě je to tu nuzný kraj a je mi jich líto ... A nesnáším úplně chorobné politické pohádky před volbami , jediné pozitivum v tom vidím právě v tom, že e snad rozsvítí ten co volili tak blbě jen kvůli slibům.

mataharyy
18. bře 2019

@nikahavel Asi moc nechápu co tím chceš říct, jakou jsi obrátila logiku? Máš dojem že je logické počítat s něčím, co je ve stádiu příprav, ani panda netuší co z toho vzejde, ale je nelogické se nad tímto jednáním pozastavovat a o to méně nelogické je dle tvého názoru spoléhat primárně na sebe a své možnosti? Pokud to vidíš takto, je to tvůj názor, který ovšem nejen že z mého pohledu není logický, ale je až nebezpečný a to primárně pro lidi, kteří to vidí stejně.
Důsledkem tohoto "logického" uvažování je právě tato a mnoho dalších diskusí...

Já jsem si k této své logice došla mnohými pády na hubu, kdy jsem smýšlela stejně jako dnešní rozhořčený dav, spoléhala jsem na výplatu RP, až mi ho bez upozornění a bez důvodu pozastavili, ze dne na den. Taky jsem si myslela, že když si platím pojistku a daně, tak v případě potřeby budu mít nějakou jistotu, důsledek toho je hromada dluhů, protože jsem byla nemocná, bohužel jsem spoléhala na dobré slovo pojišťováka a nepřečetla si podmínky pojistky...
Takže promiň, pokud mi přijde nelogické, až nebezpečné a hlavně úplně hloupé, když někdo počítá s něčím, co nemá na papíře ve třech kopiích a s šesti razítky. To není rozmar, ale tvrdě získaná zkušenost a zde si troufám tvrdit že platí heslo "moudrý se poučí s chyb druhých, blbec ani z vlastních" Jsem někde v půli tohoto rčení, musela jsem si vymáchat hubu v blátě, abych se poučila a teď už se raději budu učit z chyb druhých ;)

nikahavel
autor
18. bře 2019

@sudylichozrout tak to nebyl teď nás pripzad asi se neumíme dobře poradit protože nás poradce je sice luxusní ale zázraky neumí 😂😂😂

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel V tom se samozrejme shodneme, co se tyce Babise a socanu, jsme za jedno. Jinak ja nepopiram, ze jsou na tom lidi hur nez se mam ja nebo ty. Jen si ale nemyslim, ze je dobre zvysovat davky a podpory v dobe, kdy ekonomika zpomaluje a my mame deficit jak krava (ktery nemusel byt, kdyby nebyl Babis naprosty diletant, co se chce jen napakovat na dotacich).

nikahavel
autor
18. bře 2019

@mataharyy reagovala jsem na to že lidi nemůžou počítat s podporou státu obecně jak píšeš na konci toho odstavce.
O pádech má hubu se nechci ani vyjadřovat protože ušetříme i u té blbě mateřské a platím i tak spoření ale vím že jsem finančně jinde než většina lidí lidem jde o to že jsou zklamání,předvolební kdy a pak toto. Mě jde o to že nesnesu nespraveslivost až tak sprostou a arogantní

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel 🙂

mataharyy
18. bře 2019

@nikahavel Ano lidí nemůžou počítat s podporou státu obecně. Ano může to být berlička, ale nikdy to nemůže být jistota. Víš kolik lidí kolem sebe vidím, kteří by si tu pomoc od státu opravdu měli dostat a paradoxně to jsou ti, co dostanou tak akorát šáteček a pá...

Strana
z8