icon

Navýšení RD o 80 tis. - pro koho tedy bude platit?

nikahavel
18. bře 2019

Zdravím vás, našli jste někdo informací o tom jak je to myšleno s tou rodičovskou? Formulace " jen pro nově narozené děti" mi nic extra neříká a od kdy narozené. Máte někdo bližší informace o tom jak to teda má být?

Strana
z8
sudylichozrout
18. bře 2019

@bayt Správně bychom se však měly spolehnout na sebe a na své partnery. Stát nám v tom může pomoci třeba slevami na daních, aby měl partner, který vydělává, více peněz pro rodinu.

mataharyy
18. bře 2019

@bayt Jenže z dlouhodobého hlediska je jasné/nebo by být mělo, že na to aby se člověk měl lépe, musí proto něco udělat (našetřit si předem/pracovat při rodičovské, což je chvála bohu ještě možné, nebo spoléhat na partnera...), do situace kde se momentálně nacházíme, jsme se dostali právě proto, že lidé dlouhodobě spoléhají na stát, což nikdy nemůže fungovat...

sudylichozrout
18. bře 2019

@nita1984 Když si vezmu, že mu to hodilo 30 % voličů, tak je jasné, že nějaké určité procento těch lidí je i tady. Alespoň člověk vidí v reálu, na co je dokázal uvařit a jak tito lidé uvažují. Pro mě velmi cenná zkušenost.

bayt
18. bře 2019

@sudylichozrout Haha to je dost dobre pozitivum 🙂

nita1984
18. bře 2019

@mataharyy tak ono stačí už jen to, že 80% zdravých ženských s BEZPROBLEMOVYM těhotenstvím jsou na PN, jen proto, že prostě jsou těhotné. A ještě se rozčilují, že mají vycházky. O tom, odkud se berou peníze na jejich nemocenskou už dál nepřemýšlí. Pak PPM, RP a jedeme alespoň dvě kola. Každá je doma sama sumárum skoro za třičtvrtě milionu 🤷‍♀️

nita1984
18. bře 2019

@sudylichozrout souhlasím. I když je to brutálně smutné

nikahavel
autor
18. bře 2019

@vendes to byl slovní obraty ne emoční stav a nějaká domněnka o tvém stavu

bayt
18. bře 2019

@mataharyy No ale my tu nemame tak vysokou zivotni uroven, aby vetsina zen mohla zustat s detmi doma. Nemame tu fungujici sit skolek, abych mohla bez problemu pracovat (kdo si muze dovolit skolky za 15tis.?) Kdyz se to tu srovnava s jinymi zememi, kde se maji lip, tak by bylo fajn srovnavat treba s UK, Norskem ci Francii. Ne s Pakistanem. Kde mozma jeste spolehaji ale na ty babicky no. Nevyhoda v nekterych zminenych zemich jsou teda siroke socialni nuzky, beru v uvahu klasickou stredni tridu.

Z pohledu statu chceme zachovat porodnost. V dnesni dobe a s temito komplikacemi proste lidi treba nebudou mit 2-3 deti. Resp. ten financni faktor bude u planovani rodiny fakt vyrazny. Pravda, 80 tis. to nevytrhne, ale je to zacatek. Snim o statnich kvalitnich skolkach, kam se dostanou vsechny deti.

linbrno
18. bře 2019

No jestli to povede k prozření aspoň pár procent z těch 30%, tak klidně ještě víc takových kroků. Oželím své pohodlí pro světlejší zítřky;). Btw. taky bych byla pro zrušení všech dávek a zvýšení daňových úlev pracujících.

sudylichozrout
18. bře 2019

@linbrno tak tak 🙂

vercik83
18. bře 2019
vercik83
18. bře 2019

@mataharyy já bych i něco z toho podepsala

sudylichozrout
18. bře 2019

A vedle na blogu uz to jede... Proc maji ti poslanecti hajzlove tolik a maminky ostrouhavaji... Ja fakt nemuzu.

bayt
18. bře 2019

@sudylichozrout jakym blogu?

nikahavel
autor
18. bře 2019

@nita1984 no tak já ani Babiše a ani SOCANY NIKDY nevolila, a proto mně to o to víc štve a nejde o peníze jde o princip, mně konkrétně manžel uživí a mé děti, ale žiju v lokalitě, kde vím jak je to těžké a ať dělá muž jak maká má problém domácnost utáhnout, chleba tu stojí stejně jako v Praze. Navíc většina lidí má hypotéky a díky úpravě při ukončení fixace dojde k přepočtu měsíční splátky a těch faktorů je více. Důchodci by se neměli do ničeho tahat naopak podporou porodnosti je podpořit. Ale chápu že ideálnější řešení je úleva na daních to tady jisto jistě nikdo nerozporuje. Pracovat u rodičáku jistě jde, kolik ale je takových zaměstnání kde to jde kombinovatelné s plnou péči, když nemáš komu dat dítě pohlídat, za mne není správné se na plno nevěnovat dítěti/ dětem ( nejde o lenost, ale o nějaké fakta ohledně vývoje). Přijde mi to až příliš feministický postoj. Plus pokud chci dát prostor imunitě dítěte a očkovat v pozdějším věku nemohu ho ani dat do školky. ( Bavíme se o posunu okolo 2,5 let) je to začarovaný kruh ale je trochu sprosté útočit na lidi které to štve ( i přes to že diskuze je na téma jestli tomu někdo rozumí, ne jaký má kdo názor na navýšení) což se tady v diskuzi objevuje zejména ze dvou zdrojů.

bayt
18. bře 2019

@linbrno Ale davky jsou i duchody, prispevky na peci atd. Nebo mam blbou terminologii?

sudylichozrout
18. bře 2019

@bayt kdyz vylezez ze sekce diskuze do sekce blogy/clanky. Tam je velka zed, ted tedy zed narku.

sudylichozrout
18. bře 2019

@bayt Jsou to vsechno mandatorni vydaje, tedy platby, ktere jsou dane zakonem.

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel To, že mají lidé hypotéky je ale jen jejich problém. A to, že si brali hypo, i když věděli, že to mají na krev, je jejich blbost. Je mi líto, ale to se má stát zadlužovat jen proto, že si lidi nedokázali spočítat 1+1 a nejsou finančně gramotní?

barchen
18. bře 2019

@bayt Státní kvalitní školky, kam se dostanou všechny děti je utopie. To nebylo ani za socializmu. A k tomu srovnání. V UK mají matky asi takovéto podmínky: Mateřská dovolená 6 m za podmínky držení prac. místa nebo 1 rok bez podmínky prac. místa. Rodičovská dovolená žádná. Státní jesle a školky v minimálním zastoupení, soukromých školek a jeslí už dostatek ale za plat matky (plus jako bonus žádná teplá strava pro děti, batole celý den v jedné plíně, boty na nohou všech chodících dětí a u toho plazící se batolata). Chůva do domácnosti za vyšší peníz než soukromá školka ale o to lepší podmínky. Plně hrazená zdravotní péče pouze s příplatkem od lepšího zaměstnavatele (ale bez stomatologického ošetření, zuby si každý platí sám). Nástup do školy v 5 letech. Daňové zatížení rodičů skoro 40%. Norsko: Mateřská dlouhá, skoro rok za skoro 100% platu ale daňové zatížení rodičů 50%.

bayt
18. bře 2019

@sudylichozrout :D Zed narku, tak to musim videt.

raliska
18. bře 2019

@odlaska ti co nemakaji a jsou na socialnich davkach na tom nijak nevydelaji, protoze co jim pridaji na rd, to jim seberou na jine davce 🙂 navysi se jim o to prijem, ktery se zapocita pro vsechny jine davky... Je fajn, ze se pracujicim rodinam trochu prilepsi 🙂 jinak ja tusila od zactku, ze to tak bude... Spocitat doplatly by sice slo, ale i bez toho v tom bude bordel a pocitam se zpozdenim vyplat kvuli vypadku systemu apod. 😂😂😂

nikahavel
autor
18. bře 2019

@sudylichozrout hele všichni platíme daně a máme nárok na to aby stát fungoval vybírají se extrémní částku, které ale nejdou zpravidla vidět, navíc když sestoupíš ze svého pyšného piedestalu tak budeš vědět, že nájem bytu je vyžší než hypotéka navíc v dlouhodobém pohledu daleko výhodnější. Jsi agresivní a útočná doporučuju ti založit si diskuzi sama na téma proč jsou lidi mimo Prahu a jiné bohaté měst a takový chudáci...já konkrétně jsem na tom finančně víc než dobře ale mám cítění s lidma kteří dřou a nemají se tak dobře.

linbrno
18. bře 2019

@bayt Důchodu se stejně nedožijem😉.

Hele, jsem z Brna, jsem taky chudák? (sakra,původní příspěvek byl změněn, tak já jdu teda raděj pracovat, když jsem z toho bohatýho města, kde teda máme jen drobný problém s nedostatkem státních školek;).

mataharyy
18. bře 2019

@bayt Tak např v UK je cosi jako mateřská a v součtu tam dostaneš to samé jako tady, jen tam to vybereš během půl roku, zatím co tady můžeš s klidem čerpat třeba čtyři, když čas pěkně využiješ a zorganizuješ, tak si můžeš i na rodičáku vydělávat a to bez omezení (další super benefit), pokud to nevyužiješ, nebo si vyděláš méně než 68000 hrubého za rok, tak manžel může odečíst na daních bez mála 25000 za rok. Takže když si to sečteš, tak to máš 7600 rodičák+2070 měsíčně možný odečet za manželku (nemluvě o tom, že pokud si něco přivyděláváš, tak i ty máš nárok na slevu na poplatníka), 1267 korun zvýhodnění na první dítě (případně 1617 na druhé a 2017 na třetí a další dítě). Také máš možnost odečíst úroky z hypotéky (kterou tu mnozí argumentují), také si můžeš odečíst až 1000 měsíčně za náklady na školku... Suma sumárum, to pak nemáš 7600, ale můžeš se dostat až na 11937,- (počítáno s jedním dítětem a bez úroků na hypo). Což už je slušné kapesné...

mataharyy
18. bře 2019

@vercik83 Beru tě za slovo, jestli něco takového dám dohromady, ozvu se :D

bayt
18. bře 2019

@barchen Jo, ale taky maji treba chlapa, ktery toho poplati az az. Nebo si z prijmu mohou nasetrit vic jak ja v CR. Priznam se, ze o tech skolkach jsem tedy mela v UK spatne info.

sudylichozrout
18. bře 2019

@nikahavel Tak nebudu se vyjadřovat k těm osobním narážkám a budu hovořit k věci. Rodičák se dámám (tedy i mně) nebere. Pouze se NENAVÝŠÍ. To znamená, že si nikdo nepohorší, ale ani nepolepší. Polepší si až nové maminky. Takže nemáš pravdu, protože ty peníze od státu dostáváš. Buď za ně ráda.

bayt
18. bře 2019

@mataharyy Nedovedu si vysvetlit tu vyssi zivotni uroven v Uk oproti Cr. Zda se to byt chimera a my konecne patrime do Zapadni Evropy? Nikdo tu nezminil jak nizke tu jsou mzdy a drahe bydleni.

Strana
z8