Neadekvátní rodičovský příspěvek
Zajímal by mě váš názor...když jsem před 9 lety čekala dceru, byla výše tříletého rodičovského příspěvku cca 7600. Od té doby šly ceny pochopitelně nahoru, zvýšil se průměrný plat, minimální mzda, apod., ale tříletý rodičák místo toho klesl na cca 7100. Trochu marné že?
@zaludova já vš nestudovala a na brigády jsem začala chodit v 15ti. půl mega jsem ale šetřila mooooc let. ale je fakt, že sama, ne ve dvou. no kdybych nechtěla žít po svém a zůstala do 30ti u rodičů, šetřilo by se líp, to je jasné 😀
njn, když kdo vidí jen to auto a hadříky, tak má pocit, že jsi zhýčkaná dcerunka nějakého dobře situovaného tatínka nebo výkonná milenka 😉 málo kdo si tipne, že jsi prostě šikovná, pracovitá a spořivá ženská
@angelinie K 1.1.2008 došlo k zásadním změnám v této části sociální politiky a právě se změnila i výše RP. Před touto dobou byl systém jaksi víc štědřejší ale ne ke všem. Např. pracující rodiče si nemohli tolik vydělat jak je to teď a někdo měl víc, než ten druhý, plus dávky bylo možné kombinovat (ti, co věděli, jak na to). Teď je to pro všechny rodiče stejné, všichni dostanou stejně, akorát podle toho, kolik kdo odvedl do systému, si může nastavit, za jak dlouho si to vybere. A pak nic nemá a hospodaří s tím, co dostal v minulosti, nebo vydělává. Pro někoho je to víc fér, pro někoho ne. A stejně, teď od 1.1.2018 začnou platit nové změny v RP, takže každá maminka dostane měsíčně min. těch 7600 Kč. Osobně bych uvítala víc, kdyby pracující rodič (otec, matka, samoživitelka), dostal větší daňové úlevy místo plošného zvyšování všem. Já prozatím do systému odvedla hodně, jsem ráda za RP i za RD, kdy si nemusím hradit zdravotní a systém mne bere stejně, jako ostatní pracující.
ono je asi zbytečný se nad tím systémem co je teď nějak rozčilovat, nikdy to nebude vyhovovat všem...nám se třeba podařilo mít druhého prcka už po roce a něco a tím pádem velká část mé první RD propadne státu a to jsem měla to nejkratší možné období 2 let a bohužel s tím nic nenadělám....
No kdyz si vezmu kolik jsem pred materskou a rodicakem do systemu vlozila a kolik odvadim i ted tak mi stat teda vratil hodne malo...myslim si,ze plosne by se to zvedat nemelo,pac by to zase zneuzival urcite skupiny obyvatelstva,jsem pro zvyseni danovych slev na dite,uprimne komu rodicak nestaci,muze jit na brigadu a opravdu pokud jsou na dite 2,tak to zaridit jde...kdyby byl rodicak podle vyse prijmu,tak bych si asi tech penez ze systemu vybrala podstatne vic...nevim k cemu tahle diskuze ma slouzit,proste je to tak,jak to je a podle toho se musime zaridit
@podaji Jenze jiny druh podpory tady poradne nefunguje...kdyz jsem mela syna ve 2,5 letech ve statnich jeslich, protoze do skolky bych takhle male dite opravdu nedala, platili jsme mesicne cca 7000 jen za to. Ja jsem taky pro jiny druh podpor, ale bohuzel se to moc nerysuje
@angelinie No, on zas až tolik neklesl, jen se udělal spravedlivější, aby z něj necucali víc takové jako ty... protože ten kdo měl nárok na mateřskou (na kterou poctivě odváděl pojistné) tak při 2 leté rodičáku vyčerpal cca 216 000,- tak fakt nevidím důvod, proč by někdo bez nároku na mateřskou měl dostat přes 270 000,- , tak se to prostě sjednotilo na 220 000,- a hotovo.
@angelinie Mně se na to těžko dělá nějaký názor - asi takhle: v bohatších státech se mají lidé tak nějak lépe (Německo, USA, UK) a když tam mají lidé děti, mají se lépe a neklesnou tolik finančně. Pak jsou chudé státy, kde rodinám nedá nikdo nic. Asi jsme prostě takový střed.
Nezajímala jsem se o to, dokud jsem neotěhotněla, a třeba mě mile překvapilo, že půl roku budu brát "jen tak" skoro celý svůj čistý příjem. Dřív jsem myslela, že mateřská je něco jako nemocenská, tedy 50 % příjmu. Tak jsem byla mile překvapená :D
Ještě si tedy myslím, že většinu žen netrápí až tak výše rodičovského příspěvku, ale ta nejistota, jestli mi dítě vezmou do školky (je málo míst, natož pro dvouleté dětti, na každého se nedostane) a s tím spojená nejistota, jak mi budou v práci držet místo, kdy budu zase vydělávat atd.
A když už školku seženu, tak má otevíračku takovou, že se to skoro nedá stihnout. To bych změnila hlavně.
@bayt nejistota ohledně školek bohužel bývá u tříletých dětí. u dvouletých je to téměř jistota, že nemá šanci :-/ ale souhlasím. chtělo by to firemní školky 😀 je fakt, že dítě vezmou podle bydliště a do práce hodně lidí i hodinu dojíždí. není šance ráno dát dítě do školky, odpracovat a stihnout ho vyzvednout. pokud je na to člověk sám a že hodně maminek bohužel tak nějak je ☹
@barchen muzu se zeptat co bude jinak? Jeste jsem o tom neslysela 🙂
Jinak treba u nas ve skolce berou bezne dvoulete deti uz druhym rokem...ale kdyz mam srovnani s jeslemi, tak skolka se tomu zdaleka nemuze rovnat pro takove prcky
@angelinie ty jsi v brně a běžně berou dvouleté? kde? co vím, tak není možné udat ani tříleté. pokud tedy nepočkáš na uvolněné místo a nebudeš ho vozit klidně přes celé město.
@hanka_12345
Je to už schválené a podepsané prezidentem. Rychlejší čerpání RP pro lidi s vyššími příjmy (ta nejrychlejší varianta bude možnost vybrat si RP za cca 6 měsíců), rodiče dvojčat a vícerčat dostanou vyšší RP, rodiče bez nároku na PPM mohou taky čerpat měsíčně víc... Tady to je rozepsané:
https://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/3260...
@bayt já mám zkušenost se dvěma školičkami. u obou byl problém nacpat tříleté dítě. třídy smíšené s 28 dětmi a dvěma učitelkami. pochybuju, že někdo nový zákon domyslí tak, aby s tím, že musí školka vzít malé děti vyřešil taky to, kam je mají ty školky nacpat a kde mají vzít na víc personálu. kéž bych se pletla.
@barchen u těch vícerčat se dá říct jediné...konečně 🙂
@barchen
To je bezva, tak snad dořeší ještě taky ten počet učitelek - nejhorší je, že na děti od 1-3 let myslím ani neexistují normy (kolik personálu má být na kolik dětí). Každá školka si to může udělat jak chce, takže fakt nejsou výjimky ani školky, kde mají dvě učitelky a skoro třicet dětí, jako píše
@blahova_andrea
Ono teda i ty normy pro tříleťáky jsou kruťárna.
My treba máme na malém městě dvě školky s extra třídami pro dvouleté děti...pro mě nepochopitelně přeplněné. Já chci být s malou doma min do ctyr let. Mezi dětmi jsme pořád, dávám ji na hlídání, at si zvyká beze mě, ale můj názor je, ze dítě má být s mamkou (a tatkou) (nechci se přít, snažím se chápat i jiné pristupy). A rozhodne to není o tom, ze bychom měli moc penez, manžel nevydelava na dnešní dobu moc, ale mám k tomu já 6500, v dubnu vrací daně, to je spoustu penez, něco si privydelam z domu a naprosto nemáme problém. A to žijeme bio, za troje zimní barefoot boty teď 10000 a není to problém...holt budu doma zadarmo pak rok nebo dva, zase se to nějak udělá ☺
V Brne už nebydlime, tam se dostali deti do skolky ve 3 letech, jsme na mensim meste a tady se dostanou i ti dvouleti a vim o vice takovych malych mestech, kde to tak je. Nicmene to jsou tridy o poctu deti treba 26 na 2 ucitelky, kdezto v jeslich byli 4 dospeli na 16 deti ve veku 2 - 3, meli uzpusobene koupelny, postele, atd. atd...
A ještě tedy ušetříme víc než jsem čekala na spoření
No jo, ale nokdo nevidi, ze ty ucitelky ve skolkach vystudovaly obor, ktery je pro deti od 3 let veku. to si pak budou muset dodelat jeste rozsireni na 2 roky..
@kometkak Ty to tak nevidíš, já to viděla na vlastní oči... Ano, můžou zůstat doma jak dlouho chtějí, ale s tím, že jim zaměstnavatel nedrží místo a peníze téměř žádné nedostanou. A ano, platy jsou větší, ale náklady také. Takže jaksi jiná situace...
Když jsem se v cizině někomu zmínila, jak tu systém funguje, tak z toho všechny ženy byly dost šokované a rozhodně by náš systém braly všema deseti.
Jinak co se týče tématu. Jak tu zaznělo, jde o příspěvek, ne o pokrytí všech nákladů na dítě. To dítě má rodiče, kteří za něj mají finanční zodpovědnost, ne stát.
Btw. pokud někdo vydělává 15 tis. a nadává na to, že má příspěvek 7600,- tak bych ho dost hnala. Co jako chce??? Dostává polovinu svého platu a zdá se mu to málo? Nějak mi přijde, že ty ženy, které málo vydělávají nejvíc brečí...

@blahova_andrea dekuju za poklonu 🙂 ono to hlavne neni zadarmo...neexistuje u me chodit v tydnu na univerzitni party, nevstavam na 11, kdyz zacina prednaska, ale vstavam brzo a v tech 11 uz mam "vydelano", nemam volne dny na psani seminarek atp. Vse delam po nocich nebo o vikendu...chlap se taky vymakal z nuly, ale byly doby, kdy byl v praci denne vcetne vikendu od 6 do 10, ale vyplatilo se...jen je skoda, ze vsichni vidi jen prachy...joo ona jezdi do skoly v aute a ma hezky obleceni...ale nikdo uz nevidi to, co je za tim...ale nam to tak vyhovuje 🙂 radi si doprejem, tak nam nevadi na to zamakat...