OSVČ, kdy se mi vyplatí jít na nemocenskou?
Ahojky. Chtěla jsem se zeptat zda to má někdo podobné a jak jste vše vyřešili. Jsem OSVČ a přítel je zaměstnaný a samozřejmě jsem si neplatila nemocenskou (ať ted jsem začala a budu platit do porodu). Tím pádem nemám nárok na mateřskou, a teď nevím kdy se mi vyplatí jít na nemocenskou a zda vůbec a z čeho se vůbec vypočítává. Co? A na jak dlouho mi dají rodicak? Můžu to nějak ovlivnit? 😒
@terezaa90 výše nemocenské se počítá z posledního vyměřovacího základu ( což je uvedeno v přehledu 2016). Podle toho se vypočítá i maximální měsíční záloha na nemocenském pojištění. Při pobírání rodičovského příspěvku a placení/neplacení záloh, je rozhodující opět poslední podaný přehled a jeho daňový základ ( u tebe to bude už asi rok 2017). Aby se nemusely platit zálohy sociálního pojištění, nesmí překročit čistý zisk určitou částku ( ta se každý rok mění - info na příslušné OSSZ ). Pro letošní rok to bylo cca 6000,- čistého/za měsíc.
@klaudyse Ahoj, mno rodičovský příspěvek se vyřizuje na státní sociální podpoře ( to zrovna nedělám). ALE: Pokud jsi OSVČ bez dobrovolného nemocenského pojištění a máš manžela/partnera, který by fiktivně měl nárok na mateřskou, dalo by se hýbat s částkou a měsíci placení rodičáku. Nelze pobírat 2 rodičovské příspěvky zároveň, čili když porodíš druhé dítě, 1.rodičák zaniká a začne se platit 2.rodičák na druhé dítě.
Věřím tomu, že pokud si zajdeš na státní sociální podporu při úřadu práce a zeptáš se na možnosti, určitě ti poradí ( pokud ne ta první, tak poradí ta druhá 🙂. Jak říkám, pracuji na OSSZ, kde platíme ( nemocenskou, mateřskou..., rodičák je už druhý úřad 🙂.
@klaudyse Když nestihneš dočerpat nebo včas změnit výši rodičáku (pokud ji měnit můžeš), máš smůlu, bohužel☹ My takhle přišli o 40 tis, nestihla jsem ho dobrat, holt jsem otěhotněla dřív, než jsem čekala...
Vůběc ta povinná "volba" pro osvč, pokud nemají partnera zaměstnance, mi přijde úplně děsná a diskriminující :-/
@miklovka mi to přijde hrozně složité... 😀 takže podle přehledu mi vypočítali částku na nemocenske pojištění a podle té částky mi také dají nemocenskou. 🙂 a zálohy na rok 2018 mi klasicky vypočítají podle přehledu za rok 2017 který ale cca budu podávat např.v únoru. 🙂 a když budu mít cca. 6000 čistého na měsíc za rok 2017 tak neplatim zálohy na rok 2018?? 😀 to je celkem málo ale ne?😀
@klaudyse jak může dojít k takové situaci? bud se přizpůsobím a repektuji solidární systém a platím si nemocenskou, abych mohla využít její výhody, nebo neplatím,a le pak nemůžu plakat, že nemám peníze v nemoci. nic mezi tím není.
nestihne - rovná se nechtěla zybtečně platit - ted ale nemůže natahovat ruku
@berenika39 nn, tak to není, ale to je jedno, nemá smysl rozvádět. Ale já si rozhodně nestěžuji, já s tím počítala a není to pro mě až tak důležité 🙂
jen tedy ale jedná se o rodičovskou, ta je pro všechny rovná a zároveň není a to přeci nefér je, pokud se to vezme v té všeobecné rovině, nemyslíte? 🙂
@klaudyse těch 220 tis mají všichni k dispozici. nevidím problém.
@berenika39 Nikdo ruku nenatahuje, mluvila jsem o rodičovském příspěvku a volbě délky jeho čerpání. Jak píšeš, mají na něj nárok všechny matky. Aby se matkám osvč ulehčilo a dala jim možnost si tu délku zvolit, vymyslela se finta "vezmu to přes manžela/partnera." Proč? Prostě v době, kdy se vláda snaží lidi motivovat mít děti, vymýšlí příspěvky na kdeco, porodné, jak co nejrychleji vyčerpat RP (abys mohla pracovat), tak 4letou povinnou variantu stát nechává. Nechápu to. Komu a jak to prospěje? K čemu je to dobré? Aby mě potrestali za to, že jsem si neplatila nemocenské? Proč souvisí nemocenské s rodičákem?
Pořád se tu vymýšlí nějaké inovace, systém mateřská-rodičovská se mění pomalu co rok, matky a kolikrát ani samy úřednice pomalu neví, co platí, a pak si tu my radíme a hledáme rady tady na koníkovi....
Já si před prvním těhotenstvím nemocenské platila, takže to bylo OK, ale na druhé jsem jela rovnou rodičák (ano, využila jsem fintu manžel) a se dvěma dětmi to byl mazec...
No nic, to byl takový můj povzdech...🙂
@pivonka2 🙂
tak z něčeho se ty peníze musej narodit - proto je třeba nejdřív platit - a potom brát...
@berenika39 jak to souvisí s tím,co jsem psala výše? Nechápu. Můžeš to prosím víc rozvést?
Od příštího roku 2018 už je schváleno, že ty co si neplatily nemocenské pojištění nebo jsou nezaměstnané si budou moci zvolit délku rodičovského příspěvku na 3 roky, tedy můžou dostávat až 7600,- Já jsem taky OSVČ, ale platila jsem si nemocenské a tak jsem měla nárok na mateřskou, teď jsem si ho platila zase při vedlejší činnosti při rodičáku a teď od 1.7. nastupuji plynule na další mateřskou. Manžel je taky OSVČ, takže jsem si to opravdu pohlídala. Ono i když dítě není tak úplně v plánu nebo se neví kdy v plánu bude, tak se těch 115,- měsíčně vyplatí platit. Např. 2 roky placení by stály 2760,- a stejně při nároku na mateřskou je vyměřovací základ 115,- * 30 dní * 6 měsíců, a to je 20.700,- a to se fakt vyplatí. Navíc po porodu je možné si mateřskou při nejnižší výměře 115,- denně, což dělá cca 3.450,- při počtu 30 dní v měsíci, nechat dorovnat až do výše 7600,- měsíčně z rodičáku. Souběžně pak chodí po dobu mateřské po porodu mateřská a rodičák, přičemž součet může být až 7600,-
Podle novely zákona, pokud teď maminka nastoupí "nuceně" na 4 letou variantu, kdy bude pobírat nebo už pobírá 9 měsíců 7600,- (teď si nejsem jistá) a pak by měla pobírat 3800,- měsíčně do 4 let věku dítětě, tak po novém roce si může zažádat o zkrácení délky na 3 roky, tudíž by stále pobírala 7600,-
Já si před prvním těhotenstvím nemocenské platila, takže to bylo OK, ale na druhé jsem jela rovnou rodičák (ano, využila jsem fintu manžel) a se dvěma dětmi to byl mazec...
u prvního jsi platila, u druhého ne - a bylo to špatně. no logicky, nejprve se tam musí ty peníze nasypat - bud ty, nebo někdo jiný, ale nerostou na stromě.
@orchideas1 No vida! Hned se mi půjde spát líp, že konečně někdo zapojil mozek a něco s tím udělal! To jsem fakt ráda!🙂 Díky za info! I když mě se to teda už netýká, ale určitě to ulehčí život dalším.
Prosím a čistě ze zvědavosti - pořád platí to, že nemocenské a důchodové pojištění se počítá ze stejného vyměř. základu, tj. čím vyšší nemocenské, tím vyšší důchodové? Neví to někdo?
Mimochodem tady je vidět, jak rychle se ten systém mění, páč já na rodičák s druhým dítětem šla skoro přesně před 3 lety....
@orchideas1 to jsou potěšující zprávy!
@pivonka2 Mělo by to tak pořád být, že nemocenské a důchodové pojištění se počítá ze stejného vyměřovacího základu, i když zkušenost mám naposledy z roku 2014, kdy jsem si díky zvedlému sociálnímu pojištění mohla zvednout i nemocenské na 165,- měsíčně a tudíž jsem měla hezčí mateřskou z OSVČ, to bylo cca 5000,- měsíčně. Teď budu mít jen cca 3500,-
@klaudyse Ono těch pozitivních zpráv je víc v tom balíčku změn, zvýšil se daňový bonus na druhé a další dítě a zase si mohou při splnění určitých podmínek uplatňovat bonusy na dítě i osvč, kteří daní paušálem, což je manžel, za rok je to hezká sumička, takže to zase potěšilo mě jako platičku nemocenského 😀
@berenika39 Nějak mám pocit,ž e se každá bavíme o něčem jiném...? Nemocenské souvisí s peněžitou pomocí v mateřství alias mateřskou PPM. Rodičák bere každá matka - nezaměstananá, zaměstnaná, osvč, studijící.....
Jinak samozřejmě máš pravdu, že pokud si platím nemocenské, mám nárok na dávku nemocenského pojištění PPM. Pokud ne, nárok nemám. To je v pořádku. Jestli jsi myslela tohle tou nataženou rukou, to jsem opravdu nenatahovala 🙂
Ale já psala hlavně o rodičovském příspěvku. Jestli i tady myslíš, že do systému musím peníze nejdřív nasypat a pak čerpat rodičák, tak ho sebereme všem studentkám, protože ty zatím nenasypaly nic....
@orchideas1 Super, tak aspoň něco 🙂 Já si u prvního platila fakt hodně, mateřskou jsem měla 12 tis, takže jsem byla spokojená. Každá koruna dobrá že 🙂 A díky za hezké zprávy ze světa sociální politiky 😉
@berenika39 Zaměstnankyním stačí platit jednou a pak mají znovu a znovu nárok na mateřskou a volbu výše rodičovské, i kdyby měly třeba deset dětí. Tedy neplatí a dostávají. Ta tvoje logika platí jen u OSVČ.

@klaudyse rodičák se bere pouze na nejmladší dítě,tzn. 2 děti a 1 rodičovský příspěvek.pokud bys měla povinně na 4 roky,mela bys to úplně stejné jako s prvním dítětem, od začátku.