OSVČ - mateřská a rodičovská dovolená, jak to teď je?

naxii
21. kvě 2015

Ahojky holky, může mi někdo osvětlit, jak je to teď s RD pro OSVĆ ? Pracovat samo budu dokud to půjde, jsem v kanceláři. Děkuji za případnou radu.

bajana
21. kvě 2015

@naxii na MD je nárok, len keď sa platí nemocenské poistenie, ale treba ho začať platiť pred otehotnením, inak tuším nevyjde potrebná doba platenia
U RD som si nie istá, ja som využila manželov denný vymeriavací základ, vďaka tomu som si mohla voliť dĺžku poberania, nárok je klasický na 220000Kc
Najlepšie tu vždy poradí @j.a.n.i.

cepanka
21. kvě 2015

Na mateřskou vzniká nárok, pokud sis platila nemocenskou. Zaplaceno musí být 270 dní před nástupem na mateřskou. Pokud sis ji nehradila - dohnat se to nedá. Poté máš nárok akorát na rodičovskou dovolenou. Přesně jak píše @bajana .U mateřské se ale dá využít otec dítěte, pokud je zaměstnanec, nebo si jako OSVČ hradil nemocenskou.
Já jako OSVČ jsem usoudila, že jsem se na nemocenskou mohla klidně vybodnout, protože těch pár šušňů člověka nespasí :/ Teď na to alespoň čerpám nemocenskou, ale to jen do té doby, než zjistím, co k tomu dostanu ze životního pojištění, kde je k těhotenství spousta výluk. pokud nic, kašlu i nemocenskou. Člověk si vydělá více a za kontroly a vycházky to nestojí 🙂
Kdybys potřebovala ještě něco vědět, klidně písni.

naxii
autor
21. kvě 2015

Ahojky holky,

manžel je zaměstnanec, koukali jsme na to, nejsem z toho vůbec moudrá. Platím si základní a povinné pojištění, tím to hasne, protože to si ty peníze radši dám pod polštář, než abych to platila státu a ten mi pak přidělil nějaký drobný 🙂

Táákže, můžu tedy nastoupit před porodem na MD manžela ?

xpila
21. kvě 2015

@naxii Ne, na MD by musel nastoupit manžel. Na MD musí být ten, kdo má na ni nárok.

naxii
autor
21. kvě 2015

takže po šestinedělí by měl nastoupit on.. rozumím tomu dobře ? A já vlastně do práce

xpila
21. kvě 2015

@naxii Ode dne porodu můžeš rovnou čerpat rodičovský příspěvek, on na MD nastupovat nemusí, není povinná. Takže záleží na tom, co se vám víc vyplatí.

j.a.n.i
21. kvě 2015

@naxii Jen tak mimochodem, z těch 150,- měsíčně pod polštářem si fakt hodně pomůžeš, pochybuju, že se ti pod tím polštářem rozrostou na nějakých 25 000,- které bys dostala za dobu mateřský 😀

naxii
autor
21. kvě 2015

@j.a.n.i 150 kc ? Slysim prvne, myslela jsem, ze jde min o 12.000 mesicne aby to melo nejakou cenu..

Takhle, ja jsem OSVC necely rok, orientuju se v tom jako zamestnanec..

j.a.n.i
21. kvě 2015

@naxii No, při 150,- měsíčně nemocenského se ti nijak nezvyšuje sociální, které stejně platit musíš a mateřská pak vyjde něco lehce přes 4000,- měsíčně, jasně není to nic moc, ale zas za těch 150 navíc mi to nepřijde špatný. A hlavně si můžeš sama volit rodičák (což je zajímavé, pokud jste OSVČ oba dva) a když nastane problém v těhotenství, tak je sice nemocenská minimální, nějakých 3500,- ale zas za celé měsíce, kdy na ní jsi nemusíš platit sociální a zdravotní, takže ušetříš 4000,-... Prostě shrnuto, všichni sice tvrdí, jak se platit nemocenské nevyplatí, ale ona to není tak úplně pravda, to minimální člověka nijak nezatíží a v případě nějakého průseru má alespoň pokryté to sociální a zdravotnía nějaké drobné k tomu.

bajana
21. kvě 2015

@j.a.n.i tiež som uvažovala ako väčšina, škoda, že som si to neprepočítala skôr...alebo nečítala tvoje rady 😖

cepanka
21. kvě 2015

@j.a.n.i ono hodne zalezi, co
@naxii dela...ja i kdyz nebudu vydelavat, tak obcas nejake penize prijdou, protoze mam pod sebou lidi...zalohy se sice platit nemusi, ale na konci vyuctovani se to musi doplatit dle prijmu, ne?

j.a.n.i
21. kvě 2015

@cepanka Jo, pokud má člověk pod sebou lidi tak jo, i když i tak můžeš tu nemocenskou čerpat, pokud je sám a dělat nemůže, tak se hodně málokdy stane, že by mu za celý rok vyšel příjem takový, že by něco doplácel, co si budeme povídat, většina lidí má příjem menší, než jakému odpovídají minimální zálohy a pak nic nedoplácí.

naxii
autor
21. kvě 2015

@j.a.n.i aha, takze ted kdybych zo zridila je pozde?? , dneska jsme na to prisli. Nemela jsem ani potuchu o tomto pripojisteni , jsem ve firme s nabytkem, tudiz tam budu dokud to pujde-tak 2 tydny pred porodem po zauceni nove praci ukoncim.

j.a.n.i
21. kvě 2015

@naxii Pro nárok na mateřskou už je pozdě, pokud tedy jsi OSVČ už dlouho... pokud si třeba před rokem byla zaměstnanec, tak by se z toho něco započítalo a šlo by to stihnout. V každém případě bys stihla nárok na nemocenskou, ale to je zas otázka, zda to má smysl, pokud můžeš rodičák volit přes partnera.

cepanka
21. kvě 2015

@j.a.n.i jeste se ujistim, protoze od pani ze socialky jsem to moc nepochopila...na nemocenske jsem od poloviny dubna..prvni nem. mi bude vyplacena az za kveten (osvc prvnich 14dni nebere nic). V kvetnu jeste museji odejit zalohy...od cervna je mohu zrusit pry...kdyz je zrusim a bude mi chodit prijem, ac minimalni, ale bude, tak abych nemusela pri vyuctovani vse doplacet - je lepsi zalohy ponechat a pak tedy mi budou vraceny dle prijmu jestli to dobre chapu....?
Jestli to tak je, tak je to docela smutne, jak u podnikatelek toto osekali...Clovek dostane 3500,- z toho zaplati zalohy a co zbytek (uvery, pojistky,....). Jeste, ze existuji ti chlapi.. chudaci podnikatelky samozivitelky, ktere nemaji rezervu, protoze vydaju ma kazdy az az...

78marcela
21. kvě 2015

@naxii ja se v tom moc neorientuju, ale urcite mi neprijde zbytecny platit to minimalni dobrovolne pojisteni aspon pro pripad nemoci. Kdyz jsem byla pouze osvc, tak jsem se o to zajimala, vedela jsem tehdy, ze na materskou mit narok nebudu, ale aspon bych dostala nemocenskou. Na ni mas narok po trech mesicich ucasti na dobrovolnem nemocenskem pojisteni a i kdyz planujes pracovat temer do porodu, tak by ti to pokrylo alespon tu dobu kolem porodu a sestinedeli. Na netu jsem se tehdy docetla, ze do konce sestinedeli muzes na neschopence byt. Tak by ti to aspon pokrylo ty dva mesice, neco bys dostala, cca 7000 a nemusela platit zalohy, cca 8000 takze bys 15 tisic za ty dva mesice mela. Navic nikdy nevis, co se kde behem tehu vyvrbi, a kdy opravdu budes muset jit marodit. Takze pokud jsi v zacatku, tak bych to honem sla uzavrit, abys to od cervna mohla uz zacit platit aby se ti to pocitalo. Je to vzdy od 1. dne v mesici.

78marcela
21. kvě 2015

@cepanka me to taky trochu stve. Predtim kdyz se to dalo nastavit, tak to bylo lepsi. Kdo se chtel zabezpecit,platil, kdo nechtel, mel smulu. Ted ma smulu i ten, kdo se zabezpecit chce. Tehdy jsem platila sice vysoke dobrovolné nemocenske, ale kdyz jsem pred peti lety musela na operaci a byla tri mesice doma, vedela jsem, ze jsem zabezpecena, ze mam z ceho zaplatit najem prostor atd. Ted to zrusili, na moje zalohy ve vysi 2400 si muzu platit dobrovolne jen 190 kc, a pri nemoci jsem namydlena. Jsem tehotna, vzhledem k mym predchozim dvema potratum me okamzite nechali doma hned od zacatku. Mam jedine stesti, ze jsem v zari zacala pracovat jako zamestnanec na castecny uvazek a ze se mi to ted spocetlo dohromady, jak od zamestnavatele tak z osvc. Neschopenku mam tedy aspon takovou, ze mi zbyde na zaplaceni najmu prostor a na jidlo. Mit to jen z osvc, tak bych to mohla cele zavrit a slo by do kytek neco, co jsem budovala nekolik let. Jako osvc (ucitelka nemciny) si vydelam dost abych se normalne uzivila a nemusela se nechat zivit od statu, ale neni to tak slavny, abych si dokazala nasetrit penize na rok dopredu. Je smutny, ze clovek se chce nejak zabezpecit a proste nema tu moznost. Komercni pojisteni se nevztahuje na tehotenstvi, coz mi taky prijde nefer..v predchozich tehotenstvich jsem do prace chodila, nemela jsem v planu byt doma ale ani jedno těhotenství nevydrzelo, tak jsem ted doma proste zustat musela. A jsem vdecna, ze jsem mohla byt aspon castecny zamestnanec a mam ted aspon tolik, abych udrzela prostory, nez se po materske vratim do prace.

j.a.n.i
22. kvě 2015

@78marcela Ale platit vyšší si můžeš i teď, akorát k tomu musíš platit i vyšší sociální, stejně jako ten zaměstnanec a to už se málokomu chce...

nov777
22. kvě 2015

@j.a.n.i Ono to hlavne nedava moc smysl. Prvni mesic plus minus nedostanu nic a kdy trva chripka mesic, ze? V pripade zlomene nohy uz to stoji za uvahu, ale ja treba muzu pracovat i se zlomenou nohou, takze moc nechapu ten smysl platit nekolik tisic a nikdy si to nevybrat. Pojistka mi proste prijde smysluplbejsi. Ale chapu, ze to kazdy vidi jinak. Podle me to driv bylo rozhodne rozumnejsi. To jsem platila celou dobu (6 let) a ani me nenapadlo to neplatit. Ted uz o tom ani neuvazuju.

naxii
autor
22. kvě 2015

@78marcela Tady je problém ten, že i pokud jsem nemocná, není nikdo kdo by to tu za mne udělal, chodím tedy do práce za každé okolnosti a jak jsem psala, bohužel jsem se jako OSVČ nestihla ani zorientovat. Do 07/2014 jsem byla zaměstnanec a pak jsem zapadla do takového kolotoče že až letos žjišťuji co a jak.

Holky, moc děkuji za rady a porady, přesto že mám v okolí spousty OSVČ a mimo jiné i v práci, nikdo nic neví 🙂

Takže prosím jako pro blbce, mám tedy zajít na soc a zřídit si toto připojištění ? 🙂 Jinak jsme se s manželem domluvili, že na MD půjde on a já tedy po dobu jeho MD na úřad práce, protože v činnosti nemůžu pokračovat.

78marcela
22. kvě 2015

@j.a.n.i no hlavne na to ani pri nejlepsi vuli nevydelam.. A osobne si myslim, ze statu neodvadim malo. Ma odvody z meho zamestnani a i kdyz jsem sla v zari nahlasit zmenu osvc na vedlejsi cinnost, ze uz ted ucim ve skole a tudiz uz nebudu tolik ucit soukrome, tak mi rekli, ze to sice na vedlejsi cinnost nahlasit muzu ale zalohy ve stejne výši musim platit dal. Takze co jsem do prosince vydelala,slo na udrzeni zivnosti, protoze zrusit ji zatim nechci, pokud nemam ve skole smlouvu na dobu neurcitou. Tu zatim nemam.

78marcela
22. kvě 2015

@naxii ja bych si to urcite zridila, protoze nikdy nevis, co se v tehu stane. Ja byla predtim uplne zdravy clovek a s tehotenstvim se mi rozjela jedna potiz za druhou. Nehlede na nevolnosti, ktere jsem mela takove, ze jsem skoncila na kapackach v nemocnici. A az do pateho mesice jsem opravdu denne zvracela. Pak potize s vysokym tlakem, riziko preeklampsie, pak se mi rozjelo astma, ktere jsem predtim nemela, ted do toho tehotenska cukrovka..bezna gyndarka me vcera odeslala uz ted do nemocnice do rizikove poradny, kde me budou hlidat 2x tydne. Pri nejlepsi vuli bych proste nedokazala pritom chodit do prace. Muzes mit tehu v pohode, ale fakt nikdy nevis a prace pak musi jit bokem. Tqkze v pondeli simto jdi zaridit, at ti to od cervna zacne platit.

cepanka
22. kvě 2015

@naxii nemocensky uz nestihas, musi byt zaplaceno 270dni, to uz je bez sance.....kdybys otehotnela treba az za mesic, tak je to jeste ok, to by se stihlo..je to prave tak vycurane, ze kdo to nema zabezpecene pred otehotnenim, ma smulu...na materskou pujde manzel, ale nesmi po dobu materske vykonavat svou soucastnou praci, muze ale delat jinou. Ty muzes po dobu jeho materske jakoby dal podbikat, nemusis na pracak - musela bys pozastavit zivnost...

@nov777 s tou nemoci mas pravdu, malokdo ma chripku dele, jak 14 dni...v tomhle je lepsi pojistka...kde se da take pojistit riziko neschopnosti, ale vime i pojistovny jsou vychcane...me treba z pojistovny napsali, ze musim mit napsanou dg. proc marodim a z toho na tehotenstvi ma csob vyluky na cukrovku, vysoky tlak, krvaceni, zanet mocovych a pohlavnich cest, zvraceni a mevolnosti..vesmes vse, co k tehotenstvi patri... Domluvila sem se s lekarem, a ten mi napsal dg., ze proste nemam MS z duvodu tehotenstvi a neschopenku mam na doporuceni alergologa. Clovek, nez nastpupi na neschopenku, tak si musi vse poradne projit a zjostit, zda to ma vubec smysl...prvni zadost o vyplatu budu davat za kveten a jestli nedostanu nic ani z pojistky, rusim vse a prasknu vztekem..:D

@78marcela ja mam neschopenku tu minimalni (nemocenske 149kc), tzn. 3500/mes, smutne..vic ani fň...jak pises, kdyz clovek chche, tak to nejde... A za 3500 drepim doma a cekam, kdy prijde kontrola..nebo stresuju, kdyz se opozdim o 5min po vychazkach...

78marcela
22. kvě 2015

@cepanka opravim te,
@naxii stiha nemocenskou, ta je po trech mesicich. Nesihne materskou, ta je na 270 dnu.

78marcela
22. kvě 2015

@cepanka jojo, pojistovny jsou vycurane. Ja si ji taky uzavrela, a schvalne jsem se divala, aby nebylo tehotenstvi ve vylukach, nebylo, tak si to tri roky v klidu platim a nakonec mi napsali, ze to na tehotenstvi neplati. Takze jsem taky byla nastvana a taky vsechno rusim. Platila jsem mesicne 800 a nemam nic. Tak jsem se rozhodla si zalozit sporici ucet, tam si budu tech 800 posilat a kdyz prijde nemoc, tak budu mit kam sahnout. Od pojistovny neverim, ze bych se neceho nekdy dockala.

nov777
22. kvě 2015

@cepanka Jj, oni to maji sikovne napsane, aby to tehotenstvi nepokrylo. Proto jsem se pred tehotenstvim nepojistovala. Resim to spis ted, az mi skonci rodicak.

cepanka
22. kvě 2015

@78marcela joo a jo, mas recht..sem se do toho zamotala...

S tou pojistovnou, kamoska treba u jedny nemel sebemensi problem...ale oni to kazdou chvili meni a je jim jedno, ze podepisujes urcite podminky...ja platim 600 z toho na neschopnosti mam blby 200na den, tak jsem fakt zvedava...a jak pises, lepsi si to davat na sporici a pak to brat z toho...i kdyz treba pri uraze se to nekdy vyplati..ale ja co mam pojistku, tak zakon schvalnosti funguje a nic se mi nestane... A pri hospitalizaci sem s plnenim treba nemela problem, ale to tak jediny...

78marcela
22. kvě 2015

@cepanka no presne, zakon schvalnosti. Deset let jsem platila pojistku na celni sklo u auta, pak to moc zbedli, tak jsem se sprajcla, ze to uz ne, tak jsem to tam nedala a muj chlap asi mesic na to dolival kapaliny do auta, zavrel motor ale nevsiml si, ze nezacvakla pojistka od kapoty a vyjela jsem na kopec, kapota se zvedla a rozbila se jak ona, tak sklo. Taky dobry😉
No ale na pojistkumjsem ne nastvala, takze rusim a fakt to budu davat na sporici ucet.

j.a.n.i
24. kvě 2015

@78marcela Tak ty zálohy ti ale teď při vyúčtování vrátili, ne? A ad odvody... co si budeme povídat, zaměstnanec odvede podstatně víc a taky na ně vydělat musí, takže stěžovat si, jak zaplatíš jako OSVČ hodně a nic z toho nemáš je malinko mimo.

j.a.n.i
24. kvě 2015

@naxii No, počkej, pokud si byla zaměstnanec, tak by ti stačilo jen 180 dní a to by se dalo stihnout, pokud si někde na začátku těhotenství...