icon

Otcovská dovolená bude. Jaký je váš názor na ni?

marievagnerova
23. dub 2017

Milé maminky,
ve středu 19. 4. 2017 senát schválil Otcovskou dovolenou, kterou by první tatínci mohli začít čerpat (pokud novelu podepíše prezident) někdy začátkem roku 2018. Jedná se o sedmidenní placené volno pro novopečené tatínky, které mohou čerpat do šesti týdnů od porodu. Nárok na otcovskou budou mít muži, kteří jsou v rodném listě uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli tuto dovolenou čerpat až do sedmi let věku dítěte. Pokud tatínci odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 % vyměřovacího základu svého příjmu (což je stejně jako dostávají ženy na mateřské).
Co na otcovskou říkáte? Využily byste ji (resp. váš partner)? A jak jste to případně po porodu bez otcovské řešili? Vzal si váš partner dovolenou, neplacené volno nebo jste byly s dítětem doma samy?

Strana
z4
lovely_creature
28. dub 2017

@kamino Já se domnívám, že plat bude nahrazovat zaměstnavatel, nikoliv stát jako je t ou nemocenské a pod .

radka8888
28. dub 2017

@normalnimatka co je to za nuceni? Nikdo nikoho nenutí. Všechny moje kamarádky maji částečný úvazky a to třeba znamená i 3 hodiny týdně. Kdo.chce zůstat doma, zůstat může to není problém. Prostě Vás živí manžel, což s rodicakem 3800 je snad i v cechach, pokud se teda někdo nepase. Já vidím výhodu toho, že ten systém je flexibilni a dá se upravit podle potřeb rodiny. Můj muž byl půl roku doma a já pak naky měsíc s ním taky. Bylo to to nejlepší rozhodnuti, co jsme.mohli udělat.

marie100
28. dub 2017

Těmi polovičními úvazky je řečeno vše...ideál, dle mého mínění, bych chtěla být s mimčem do jeho dvou let doma a maximálně se mu věnovat a pak tradá na poloviční úvazek, dítě se zapojí na 1/2 dne do dětského kolektivu a já se dostanu mezi lidi a zbytek dne věnuji dítěti a domácnosti. Tak by to mělo být ostatně i po návratu z rodičovské. Co si budeme vykládat, kdo má zvládat po 8 - mi hodinovou prac. dobu, ještě dítě (děti) a péči o domácnost? I když by měl stejně fungovat i partner, tak je to zbytečně náročné. Jenže v Čr (alespoň mimo velká města), když se zmíníte o polovičním úvazku, tak jako byste řekla nejsprostější slovo....

astyna
29. dub 2017

@marie100

Vidím to úplně stejně...ale v práci bud na 100% nebo nic, měla jsem rozjednanou jinou práci, ale když došlo na lámání chleba v tom smyslu, že jsme se domlouvali na konkrétní podobě dne, tak z nich stejně vypadlo, že by mě tam chtěli suma sumárum stejně těch 7,5hodin. V práci sice 4 h, ale doma ještě příprava...NO a pak jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem se na vykašlala už úplně 🙂

Přitom by zaměstnavatelé měli tak loajální zaměstnankyně...

Strana
z4