Otcovská dovolená bude. Jaký je váš názor na ni?
Milé maminky,
ve středu 19. 4. 2017 senát schválil Otcovskou dovolenou, kterou by první tatínci mohli začít čerpat (pokud novelu podepíše prezident) někdy začátkem roku 2018. Jedná se o sedmidenní placené volno pro novopečené tatínky, které mohou čerpat do šesti týdnů od porodu. Nárok na otcovskou budou mít muži, kteří jsou v rodném listě uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli tuto dovolenou čerpat až do sedmi let věku dítěte. Pokud tatínci odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 % vyměřovacího základu svého příjmu (což je stejně jako dostávají ženy na mateřské).
Co na otcovskou říkáte? Využily byste ji (resp. váš partner)? A jak jste to případně po porodu bez otcovské řešili? Vzal si váš partner dovolenou, neplacené volno nebo jste byly s dítětem doma samy?
k těm otcům doma a s dětma obecně ale musim poznamenat, že mi přijde, že se to taky zlepšuje...třeba tedka mi přijde, že potkávám pomalu víc chlapů s kočárkem, než ženský, asopň o víkendu určitě.... před nějakejma 15 lety to skoro nebylo k vidění...:D a třeba i to, že si spousta chlapů bere tu dovču po porodu, je přítomná u porodu (i když bohužel, mnohdy jsou k tomu nucený partnerkou nebo společností) ... je to všecko na dlouho, ale někam se to posunuje řekla bych.
@marie100 přesně na porodné nemám taky narok a neměla jsem ani u prvního, je to pro mě jako sci-fi, nechápu proč bychom ho neměli taky dostat jen proto že člověk před otěhotněním poctivě pracoval, to samé přídavky na děti, někdo tu psal jak stát strašně podporuje rodiny s dětmi já tu jejich pomoc rozhodně nevidim. Tu asi vidí jen ti co sedi doma na zadku pobírají kde jaké dávky a rodí děti.
@ditta01,
Jj, v našem Kocourovském státě je to všechno nějak naopak. Ok, brala bych kdyby si stát ,,pěstoval" a podporoval budoucí pracující a tím pádem plátce daně, abychom alespoň mohli my pracující, ve stáří dostat alespoň nějaký důchod, ale myslíte, že většina těch, co stát tak houfně podporuje, budou někdy pracovat? Příklad doma nemají, tak proč?....Každý asi ví o kom mluvím...Je to výsměch všem nám hloupým poctivcům.
Ale nejsou to jenom oni. Znám kraje, kde je nezaměstnanost tak vysoká, že ženský raději rodí několik dětí, aby nemusely pracovat za min. mzdu - což je ale chyba státu.... nebo ,,podnikatele", kteří sedí na pracáku a když už se do nějaké činnosti dají, tak nevykazují žádné příjmy i když se jim daří dobře, ale opět chyba státu. Je to všechno nějak špatně. Nejhůř je na tom poctivý pracující člověk, který si nemůže dovolit více než jedno dítě. Docházím k závěru, že když jedno dítě, tak ho budu podporovat jak jen budu moct a doporučím mu vycestovat a žít v jiných sociálních podmínkách. Stát se hrozně pohoršuje nad tím, že mladí tu vystudují školy a jdou do zahraničí, ale mají zde pracovat za neúměrné peníze a platit daně za lidi, kteří se nám smějí, že chodíme do práce a financovat politiky, kteří si jen hrají do svých kapes? Promiňte, zabrousila jsem už někde jinde a začala si bezvýsledně chladit žáhu, která mě teď při mém prvním a posledním těhotenství poněkud více pálí 🙂...
@odula chlapy v Česku se nebojí akorát bujarých oslav většinou... 😂😂😂Jsem ráda, že manžel touhle "chlapáckou" neřestí netrpí a o naše děti se stará příkladně, což v praxi znamená, že mě kromě kojení dokáže zastoupit ve všem (ok, vaření by asi obstaral externě, páč těstoviny s lučinou a čína se nedají jíst každý den 😀)👍🏼 Nemá problém zvládnout ani obě menší děti najednou, když mám já povinnosti.
@zuzineckah tak to máš skvělýho chlapa 👍
To teda koukam kolik zen tady pomoc tatinka nepotrebovala nebo dokonce nechtela 😲 ja jsem zrejme uplne leva. Manzel mel dovolenou cely mesic a klidne bych si ho tu nechala dyl, protoze nevim, kdo by jinak v tech zacatcich vencil 3x denne psa, varil a nakupoval. Navic cely den sama s tim nemluvnetem, mne to trochu leze na mozek. Jinak rodicovska tyden je za me taky malo, ale lepsi nez dratem do oka 🙂
Nejsem ani zásadně proti, ani pro... Manžel je OSVČ, takže Smolík. Nevím, jestli jsem slyšela dobře, ale tu dovolenou musí schválit zaměstnavatel... Já bych spíš uvítala nějakou jinou formu pomocí mladým rodinám s dětmi.
nevyužili, partner je OSVČ a na něj se to nevztahuje. Jinak já přijela z porodnice v sobotu a hned odpol jsem šla trhat rybíz, od pondělí jsem byla s dcerou sama. Mám jen jedno dítě. Možná kdyby jich bylo víc, bylo by to jiné. Ale jinak si myslím, že pro ty, kteří to potřebují, je to super
@luj89 Naštěstí má. Hlásil to teda půl roku dopředu a rodila jsem dýl, takže týden čerpal už před narozením. Ale bylo to super, myslím pro oba. Rodila jsem v zimě, takže bych řekla, že jim to v práci ani moc nevadilo. Na Vánoce uzavírají kancelář a po zbytek dovolené jim to nevadilo, protože ostatní si vybírají dovolené hlavně v létě, takže byli možná dokonce rádi, že pak v létě bude fungovat.
Pro ženský asi dobry...ostatne byl to jejich nápad...jejich iniciativa..chlapum je to jedno
....s příchodem dítěte se naopak stávají z čerstvých otců pracovníci roku..tj. v práci je to najednou větší pohoda než doma 🙂
@elchacz take se divim....ja bych to brala hned...navic my meli nedonosence, vic prace i strachu....prvnich 14 ke me jezdila mama, bala jsem se jit i na wc....manzel byl v nove praci, dovcu jeste nemel nabehlou, mel smolika.....ted zrejme opet porodim brzy, tak by se pomoc hodila i s dvouletaken.. a nas tatka je s nama rad...🙂
Při prvním dítku mě manžel přivezl z porodnice a hned druhý den šel normálně do práce. Vše bylo na mě, musela jsem si hned ráno zatopit v kamnech, abych nezmrzla (leden) a psa jsem venčila taky já. Akorát cestou z práce nakoupil.
V říjnu se nám narodilo druhé - pustili mě v pondělí, 2 dny se o dceru postaral muž (do a ze školy, jinak byl v práci), pak začla pokašlávat, takže byla 2 dny doma. Od pondělí jsem už měla vše na starosti já, včetně nákupu. A to jsem od malé chytla nějakou virózu, ze které jsem se dostávala skoro 3 neděle. Zvládat jsem musela.
V prvním případě to celkem šlo, v druhém bych uvítala, kdybych ještě aspoň týden nemusela 2x denně s mimčem ven (a mohla se vzpamatovat z té virózy). Tak třeba, jestli se někdy rozhodnem pro třeťátko 😉
Jde o 7 kalendářních dní nebo pracovních?
@marie100 a proč nevyužít aspoň vybrání volna na přívoz a odvoz z porodnice? s tím by snad zaměstnavatel nemusel mít problém? a kdyby jo, muž na to má nárok, stejně jako třeba na den volna při příležitosti vstupu do manželství🙂
asi jsem to nepřesně napsala...náš zaměstnavatel nám dává k již danému 1 den extra jako pracovní bonus.
@marie100 tak aspoň, že to jsou dohromady teda 3 dny volna..🙂 doufám
jinak v jinejch zemích otcovská možná funguje, ale bohužel v některejch zemích je to třeba taky jen den, což jsme na tom stejně, ba i líp s tím odvozem do porodnice:D pokud to tam nemaj. já sem fakt ráda za všecko, ale doufám, že do budoucna se to ještě prodlouží..
V Německu jsou otcové doma 5 týdnů, nevím ale, na co mají nárok od státu a co tvoří jejich řádná dovolená. Každopádně je dobré, že jim to zaměstnavatel povoluje...
@marie100 to neni pravda. Muzou si celkem vzit tri mesice rodicovske do nejakeho veku ditete. Plat jim normlane bezi. Celkem je 14 mesicu materska/rodicovska a rodice si ji muzou rozdelit dle potreby pripadne soucasne, ale to celkem 14 mesicu. Takze teoreticky muzou byt doma oba, ale jen do 7 mesicu ditete. Takze system je to gendrove vyvazeny, ale o 4 lete rodicovske si muzou nechat jen zdat. A vlastne vyse je na zaklade platu plus ma nejaky strop. Nejmene je 300 euro.
@marie100 my tady v tom systemu uz mame druhe dite, takze jsem to pitvala 🙂 Me se tady ten system moc libi, protoze umoznuje se vratit brzo do prace a casto ty zamestnavatele podporuji castecne uvazky. Byla jsem ted na dvou pohovorech a pri obou mi nabidli castecny, s tim ze to je prece jasny, kdyz druha dcera je jeste mala. Na druhou stranu, kdo chce zustat doma, tak si musi vsechno platit. Vse ma svoje.
jo, to je moc super podpora rodiny.... nucení, aby se žena vrátila co nejdřív od dítěte do práce a mohla odvádět daně a dítě strčila do jeslí nebo školky...😒
Manžel si vzal tehdy 2 týdny dovolenou, předtím byl týden doma, kdy "to mělo přijít", nepřišlo. Hodně mi pomáhal a já byla za to ráda. Letos to chystáme stejně, budu ráda, že může vzít malého na hřiště, než se s novým mládětem sžiju, nastolím nějaký režim a batole si zvykne na nový "objev" v rodině. Ale já mám muže, u kterého vím, že nebude tejden chlastat a pak se léčit, abych ho ještě měla na starosti k tomu dítěti...
Pokud zminujete to Německo, kamarádka se tam vdala a přístup k těhotným/matkám/otcům je tam diametrálně odlišný, co tady. Jasně, nastupuje se dříve do práce, ale zaměstnavatel všelijak vyhoví, ne jak tady z donucení jít dříve do práce, protože musíte. Kamarádka pracuje v domově důchodců jako sparing partner pro nemohoucí a všechny děti si tam vozí s sebou, její manžel nejezdí nikam na služební cesty, pokud nechce, dokonce má i delší polední pauzu, aby mohl jíst s rodinou. Chodi i později do práce... To tady si o tom můžeme jen zdát.
Já jsem ted po porodu. A tatínek mel 14 dni klasickou dovolenou. A vzal by si ji prý i tak. Když ne to jen 70% ta otcovska a sve dovolene má dost dni.
Mě se spíš nelíbí, že chtějí v našem Absurdistánu zavést možnost rychleji čerpat rodičovský příspěvek na úroveň PPM. Ty ženy, které berou nejvyšší rodičák, často tím spíš platí chůvu a jsou v práci již od 6nedělí, přece si nenechají ujít super job na úkor pobytu domu s kojencem. To nic neřeší.
Mě by se spíš líbilo, kdyby byla možnost dát dítě do školky již od 2.roku, více městských školek, zavést i nějaké firemní, větší podpora mateřských školek. Ráda bych třeba dala syna do školky, děti má rád, doma se se mnou nudí, ale narážím na jeho věk - všude až od 3.roku a jelikož je on listopadový, tak až od 3,5 roku nejdříve. Nebo leda soukromá - ale to drahý jak sviňa...Takže chca nechca, já bych mohla nejdříve do práce od 3,5R nejmladšího, protože do té doby ho nemá kdo hlídat.

@odula Mně to přijde krásný. Manžel je schopný základní "obsluhy", malého vezme ven, blbne s ním, všechno, ale jak zavolá kamarádovi a domlouvají se, že půjdou s prckama ven, to si představit neumím. A fakt bych to chtěla na vlastní oči vidět... Je to super, ti chlapi dají dětem prostě úplně něco jiného. Stejně tak vidím, jak babička a dědeček dávají prostě jiné podněty než rodiče. Nu, věřím, že i česká společnost časem pokročí.