Otec na mateřskou, co musíme udělat?

terkosek
22. led 2015

Dobrý den maminky,
chtěla byhc se poptat, na to jestli má některá z vás už zkušenost s tím, že jim šel na mateřskou tatínek. Ale pozor ne na rodičovskou, ale jen na mateřskou toho půl roku. Já totiž bohužel nesplňuji podmínky pro MD, jelikož mi všude dávali jen dohody poslední rok. Mohu se zeptt, jak jste to dělaly vy, pokud to nějak jde, co musím udělat já, co manžel a jestli e já pak bez problému mohu hlásit na rodičák po tom půl roce? Prosím kdokoliv o tom něco ví, budu velmi vděčná. Děkuji

zuzana_ka
22. led 2015

@terkosek Tatínek na mateřskou nemůže. Smí jít až na rodičák od 7. týdne....
Zkus se zeptat na sociálce jestli se mateřská nedá počítat z jeho platu....

asadek
22. led 2015

já myslím, že na mateřskou chodí ženská, ale může čerpat mateřskou na chlapa, pokud on splní podmínky pro přiznání mateřské 🙂

amazonka.k
22. led 2015

Já tedy ne, ale většina lidí to dělá obráceně a to kvůli tomu, že první půlrok je lepší aby byla doma s dítětem maminka, protože obvykle kojí...Myslím, ale že i tak jak to píšete by to šlo, zkusila bych zavolat na sociálku.

terkosek
autor
22. led 2015

Ano to že bych zůstala doma je v tom zahrnuto, známá nám říkala, že na pul roku bych samozrejme byla vedena jako matka pecující o díte a manzel by odebiral matersky prispevek misto me. To pry jde jen nvm jak to je presne a nechctela bych se nejak seknout a pak z toho mit problemy. Já bych mezitím nebyla na pracáku myslím. No je to slozitejsi, ale vím, ze par lidi uz to delalo, a tak me napdlo, jestli mezi vámi maminakmi neni taky nekdo, kdo to tak udelal a nemuze mi poradit 🙂

terkosek
autor
22. led 2015

@zuzana_ka jo a ano on prave ze nastupuje na materskou pul rocni, jen na ni smi az od 7 tydne co mi rikali pry, tak ja nvm :D:D

anina32
22. led 2015

@terkosek na pravou míru to asi uvede @j.a.n.i Pokud půjde na mateřskou otec, nebude moct zároveň pracovat na současnou smlovu, a tím pádem se to asi moc nevyplatí....

somalicats
22. led 2015

@terkosek Může jít na MD, pokud splňuje podmínky pro přiznání PPM. Ale nastoupit na ni může až po 6 týdnech a nesmí dál pracovat na stejnou pracovní smlouvu po dobu, po kterou bude PPM pobírat. Takže buď by musel zůstat doma s Tebou, nebo by musel pracovat pro stejného zaměstnavatele na jinou prac.smlouvu, nebo u jiného zaměstnavatele. Ty můžeš v případě, že on bude chodit do práce a pobírat PPM, pečovat o dítě, je na to nějaké lejstro, kterým Tě otec dítěte pověří tou péčí.

xpila
22. led 2015

@zuzana_ka Samozřejmě, že může jít otec na mateřskou.

@asadek Ženská nemůže na chlapa čerpat mateřskou, mateřskou čerpá pouze ten, kdo má na ni nárok.

@terkosek Pokud splňuje standardní podmínky pro PPM, tak na ni může jít. Nicméně pokud by i tak chtěl dál pracovat, tak nemůže pracovat na stejnou smlouvu, ze kterou by PPM čerpal. Tudíž by se musel domluvit se zaměstnavatelem, aby mu dal druhou pracovní smlouvu nebo dohodu.
Zde je to stručně popsané http://finexpert.e15.cz/otec-na-materske-co-je-....

zuzana_ka
22. led 2015

@xpila Omlouvám se, můj příspěvek byl nepřesný. Otec může nastoupit na mateřskou, ale až po šestinedělí....

asadek
22. led 2015

našla jsem ještě tohle, snad to pomůže 🙂:
Mateřská jen pro ženu

Zaměstnankyně nastupuje mateřskou dovolenou zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem. Vyčerpá-li zaměstnankyně před porodem méně než 6 týdnů proto, že porod nastal dříve, než určí lékař, náleží jí mateřská dovolená v celé délce 28 (popř. 37 týdnů při porodu 2 a více dětí), pokud by však nevyčerpala celých šest týdnů před porodem z jiných důvodů, náleží jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 (popř. 31) týdnů.

Nástup na mateřskou dovolenou a nástup na peněžitou pomoc v mateřství si zaměstnankyně určuje sama, nelze jí nástup na mateřskou dovolenou nařídit. Od 1. 1. 2009 (platí nový zákon o NP) není již žádná vazba mezi mateřskou dovolenou a poskytováním peněžité pomoci v mateřství.

Byla-li žena před nástupem na mateřskou dovolenou zaměstnána v pracovním poměru a tento pracovní poměr trval i po dobu mateřské dovolené, nástupem na mateřskou dovolenou jí vzniká důležitá osobní překážka v práci. Na rozdíl od rodičovské dovolené, která přísluší i muži, mateřská dovolená přísluší pouze ženě.

Zaměstnankyni, které se dítě narodilo mrtvé, náleží mateřská dovolená po dobu 14 týdnů. Zákoník práce výslovně stanoví, že doba mateřské dovolené nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů (tj. 6, popř. 8 týdnů před porodem a 8, popř. 6 týdnů po porodu), přitom doba mateřské dovolené nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu (tzv. šestinedělí). To je jediné omezení ženy matky v souvislosti s porodem.

Po dobu mateřské dovolené nepřísluší náhrada mzdy, zaměstnankyně je po tuto dobu zabezpečena dávkami nemocenského, peněžitou pomocí v mateřství podle zákona o NP.

Jinak samozřejmě žena, která by jinak mohla čerpat mateřskou dovolenou (tedy zpravidla 22 týdnů po porodu), může nastoupit po šestinedělí do zaměstnání. Zákon o NP dokonce pro případ, kdy se žena v průběhu mateřské dovolené rozhodne nastoupit zpět do zaměstnání, umožňuje, aby dávku nemocenského pojištění, peněžitou pomoc v mateřství, čerpal otec dítěte. Podmínkou však je, že pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, uzavřel s matkou písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. Tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte. V dohodě musí být uveden den, od kterého bude pojištěnec o dítě pečovat, a den porodu. Podpis matky dítěte na dohodě musí být úředně ověřen nebo ověřen OSSZ. Den, od kterého bude tento pojištěnec o dítě pečovat, nesmí spadat do období, za které byla peněžitá pomoc v mateřství vyplacena matce dítěte.

Tuto dohodu lze opět kdykoli v průběhu mateřské dovolené zrušit a matka dítěte se může s otcem dítěte zpět vystřídat v péči o dítě. Podmínkou ale je, že musí opět podepsat na OSSZ, že se dohoda ruší.

terkosek
autor
22. led 2015

Jste moc hodné 🙂 Děkuji za pomoc a prozkoumám to tedy blíže. mo jste mi tímto pomohly 🙂 Ještě jednou děkuji

novynka
10. srp 2015

ahoj, já bych to potřebovala ještě upřesnit... čekám druhé dítě a nárok na PPM nemám (skončila mi smlouva), co bychom tedy mohli pobírat hned po porodu? RP normálně na mě, pak by po šestinedělí pobíral manžel PPM a já během té doby předpokládám nic, a až by mu skončila PPM (po 28 týdnech?), tak bych pokračovala v RP? na to přerušení RP je formulář na sociálce? díky moc za vysvětlení 🙂

mondulka21
16. únor 2016

@terkosek Ahoj, prosím tě, vyřešili jste nějak tuto záležitost? U druhého dítka já nebudu mít nárok na mateřskou, tak uvažuji že by na ní šel on a buď by mu v práci vyšli vstříc a napsali by mu jinou smlouvu nebo by chodil pracovat někam jinam. A jak by to bylo se mnou? musela bych být nahlášená na pracáku?

lejla95
9. bře 2017

@mondulka21 řešili jste nějak tu mateřskou? jde mi o to, jak hodně by mu musel zaměstnavatel změnit smlouvu, případně jak se kontroluje, co v té práci skutečně dělá?

xpila
9. bře 2017

@lejla95 Smlouva by musela být úplně jiná a nemůže být na stejnou práci.

mondulka21
9. bře 2017

@lejla95 jeste neresili, termin mam v zari, ale kamoska to ted bude resit, ma doma 3 tydenni mimco a materskou pujde chlap, ale bude pracovat ve stejne praci, tak az to bude mit vyrizene vse od ni vyzjistim.

lejla95
9. bře 2017

@mondulka21 a dáš mi prosím vědět, až to zjistíš? třeba to zprávy, byla bych ti moc vděčná, sice mám termín taky v září, ale už teď mě děsí představa, že bychom dostali "jen" rodičák

mondulka21
9. bře 2017

@lejla95 jj, kdybych na to zapomela, tak se kdyztak pripomen 🙂

lejla95
9. bře 2017

@xpila mě spíš šlo o to, jestli to musí být práce fakt úplně jiná, např. že byl vedoucí a teď bude dělat uklizečku (přehnaný, samozřejmě) a ještě druhá otázka, když v červnu dělám státnice a teď bych si našla práci, jestli bych měla nárok, i když bych neměla odpracovaných těch 270 dní?

mondulka21
9. bře 2017

@lejla95 studium se do toho bohužel nepočítá, takže pokud si zároveň se školou nepracovala, tak bohužel nebudeš mít nárok.
jinak to by mě taky zajímalo, můj dělá ve vývojáře, tak jestli by stačilo napsat že dělá konstruktera nebo třeba opraváře....

lejla95
9. bře 2017

@mondulka21 "Další podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM. Do doby účasti na nemocenském pojištění se pro nárok na PPM započítává: doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno" musí být ale splnění první podmínka, že v době nástupu na PPM musím mít účast na pojištění, ale nevím jestli je nějaká stanovená nějaká doba/výše, a taky jestli to vůbec celý chápu správně

normalnimatka
9. bře 2017

prokrista pána, a to chceš jako dítě nechat první půl rok s otcem? chápu, máme tady jakousi rovnoprávnost a ženy jsou emancipovaný a kdesi cosi, ale sakra, mámu úplně nejmenším dětem nikdo nenahradí. ani táta.

promiň, vim, že na to ses neptala, ale musela jsem to napsat. z pozice mámy teda už vůbec nějak nechápu, že to tak někdo chce, a ještě kvůli penězům...no kvůli čemu jinýmu, žejo...:/ další věc je taky "zmatení rolí", který nemusí dopadnout dycky úplně dobře.

____ ehm, teď jsem zjistila, že je to dva roky starej příspěvek:D no ale stejně..chudák takový dítě...

lejla95
9. bře 2017

i kdyby, otec může jít na mateřskou až od 7. týden, a nechtěla jsem, aby s ním zůstal on, pouze čerpal PPM, ale dál pracoval (pokud ta odpověď teda byla na mě)

normalnimatka
9. bře 2017

@lejla95 a toto byla odpověď na mě?🙂) asi jo....já vůbec nevim, jak tohle je..to jde? že normálně chodí otec dál do práce, jen čerpá PPM? já spíš reagovala na to původní...tak se nezlob🙂

lejla95
9. bře 2017

@normalnimatka jde, ale má to omezení (a u těch právě nevím, jak přísně je to braný) aha, tak to se nezlob ty ;) já myslela, že je to na mě, když jsem byla poslední přispívající :D

blahova_andrea
9. bře 2017

@mondulka21 nebudeš na pracáku. nahlásíš se na pojišťovně jako matka pečující o dítě

blahova_andrea
9. bře 2017

@lejla95 také to chápu tak, že se studium započítává, jen si prostě musíš teda najít tu práci a to s bříškem nebývá úplně snadné

blahova_andrea
9. bře 2017

@normalnimatka ona by ale nenechala dítě samotné s otcem. byla by doma taky. jen ona nemá nárok na ppm, tak chtěla, aby šel na ppm ofiko táta. ten by dál chodil práce (na jinou smlouvu) a ona pečovala doma o dítě. je to vlastně jen klička. na rolích doma se většinou nic nemění 😉

lejla95
9. bře 2017

@blahova_andrea ještě žádné nemám, ale chápu, že by nebylo fér to zaměstnavateli zatajovat (ani to v plánu nemám), jen že bych třeba vedla účetnictví někomu známému, nebo tak, tak jestli je to omezený výší mzdy, jestli to musí být plný úvazek, nebo stačí poloviční, nebo stačí DPČ

blahova_andrea
9. bře 2017

@lejla95 no dohody si myslím, že neplatí, to tu řešila zakládající maminka, že díky tomu nemá nárok. ale dohody jsou dvě a ty rozdíly jsem moc nepobrala 😅 nejlépe nechat se klasicky zaměstnat. mzdu budeš mít jakou budeš mít a podle její výše se ti pak spočítá mateřská a denní vyměřovací základ pak pro rodičák. takže pokud půjdeš na poloviční, počítat ti to budou z polovičního. ale jestli jsi šikovná, tak třeba práci najdeš. účetní se hledají myslím často. navíc to jde pak často dělat i při dětech, částečně z domova, takže z toho nevypadneš a zaměstnavatel s tebou bude víc spokojený a víc s tebou do budoucna počítat. ale záleží na tolika faktorech...to člověk těžko takto naplánuje 😉