Rodičovská po mateřské. Máte zkušenost?

zabolee
9. únor 2023

Dobry den. Prave mi konci po pul roce materska a budu pokracovat na rodicovskou (tedy pobirat rodicovsky prispevek). Dnes jsem procitala podminky a narazila na tento odstavec (viz fotografie). Podle te formulace to chapu tak, ze pokud jsem pobirala materskou, odecte se to co jsem ted pul roku pobirala (celkem asi 150 000) od celkove castky 300 000 na kterou maji rodice narok.
Nebo to chapu spatne? Mely jste po skonceni materske jeste dalsich 300 000 rodicovske? Umel by mi to nekdo prosim vysvetlit?
Predem diky za veskere zkusenosti a odpovedi. Hezky den vsem.

sam96
9. únor 2023

@zabolee po mateřské normálně dostaneš rodicak v celkove výši 300k nic se neodecita. To by bylo celkem nefer ze ty jako pracující co má narok na mateřskou bys byla ztratna a na 3 roky měla jen 150k skrz te mateřské 😊

rebe
9. únor 2023

Nene, jde o výši měsíční dávky v tom posledním měsíci. Pokud je měsíční výše mateřské v měsíci, kdy se ti to láme, vyšší než nastavená výše rodičovské, už tu rodičvskou v tom měsíci nedostaneš a bude ti chodit až od dalšího měsíce. Ale pokud máš mateřskou jen za pár dnů třeba, tedy nízkou, dostaneš ještě i část rodičvské do výše rodičáku.

zabolee
autor
9. únor 2023

Dekuji za vysvetleni! Hezky vecer