Paragraf a rodičák. Mohu mít OČR, když jsem na rodičáku?

sarkasss
15. srp 2019

Dobrý den maminky, v září nastupuju do práce a uvažuji, že si rodicak protáhnu. Můžu mít paragraf na dítě, když na něho čerpám rodicak?

fouskovi
15. srp 2019

Ne nemůžeš dostavas peníze z rodicaku a máš s ním být doma tak na co paragraf

jitka_cv
15. srp 2019

Jde to, paragraf dostaneš zaplacený i když máš rp, ale např otec by ho proplacený nedostal.

fouskovi
15. srp 2019

@jitka_cv jak může vždyť je to nelogické a na hlavu vždyť je na rodicaku a má se starat o to dítě a tak nevím proč paragraf

jitka_cv
15. srp 2019

Matka, která pracuje a pobírá rodičovský příspěvek, má v případě nemoci dítěte nárok na ošetřovné. Pokud by nárok na ošetřovné v tomto případě uplatnil otec dítěte, nemá na něj nárok, protože matka dítěte na dítě pobírá rodičovský příspěvek.
Z www.aperio.cz

jitka_cv
15. srp 2019

@fouskovi protože stát podporuje pracující matky, pokud matka pracuje a zároveň čerpá rodičovský příspěvek tak normálně může dostat zaplacený paragraf, otec by ho zaplacený nedostal.

tulikiss
15. srp 2019

@fouskovi nevim proc mas potrebu odpovidat nekomu na dotaz, kdyz o veci nic nevis a pises tu nesmysly. pani se neptala na vase dojmy a co podle vas je a neni na hlavu.
co je to za pitomej zvyk, ze kdyz se nekdo na neco zepta, tak tam vzdy pisou lidi co o veci houby vedi a kecaji kraviny.
pri rodicaku se muze cerpat osetrovne, ale jen ten kdo cerpa rodicak ho dostane proplaceny.

jitka_cv
15. srp 2019

ze stránek CSSZ

Vznikne mi nárok na ošetřovné z důvodu péče o dítě v době, kdy pracuji a zároveň pobírám rodičovský příspěvek?

Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek. Pokud jste při pobírání rodičovského příspěvku nastoupila do zaměstnání a onemocnělo vám dítě, máte nárok na ošetřovné, i když pobíráte rodičovský příspěvek.

knuffel
15. srp 2019

Ano, když jsem byla na rodičáku a zároveň chodila do práce na částečný úvazek, normálně jsem při nemocném dítěti šla na OČR, kdo by mě asi tak z té práce omluvil? Peníze taky ze sociálky přišly.

wendie
15. srp 2019

Moc díky za tuto diskuzi, stejně jako zakladatelka nastupuji v září na částečný úvazek, ale stále jsem na RD, synovi je 18m. V práci mi bylo řečeno, že na OCR nemám nárok a musím si procerpat dovolenou.

betelgeuzz
15. srp 2019

@fouskovi proč by s ním musela být doma? Rodičák můžeš pobírat do 4 let věku a zároveň chodit do práce. Dítě může být ve školce, nebo u babičky. To nikoho nezajímá. Měla by sis zjistit, jak to funguje, než začneš radit.

betelgeuzz
15. srp 2019

@wendie nemůžeš být na rodičovské dovolené a zároveň pracovat. Můžeš pobírat příspěvek. Nebo to máš v práci jako brigádu?

wendie
15. srp 2019

@betelgeuzz je to strašné slovickareni, takže teď přesně nevím, na co se ptáš. Ale pobírat rodičovský příspěvek a tím pádem jsem na rodičovské dovolené, nebo ne? Do práce nastupuji k jinému zaměstnavateli jako výpomoc normálně na pracovní smlouvu na částečný úvazek.

knuffel
15. srp 2019

@betelgeuzz Aha, pardon, já jsem byla u stejného zaměstnavatele a ano, pobírala jsem příspěvek, ale na RD jsem tedy už nebyla, i když jsem se stále jako na dovolené cítila, do práce jsem chodila psychicky odpočívat 😁. Pro mě jen záměna termínů...

betelgeuzz
15. srp 2019

@knuffel ten můj dotaz nebyl na tebe, ty to máš napsaný dobře.
@wendie no je to trochu slovíčkaření, ale ve výsledku to může znamenat něco jinýho. Tobě trvá pracovní poměr a tam jsi na rodičovské dovolené? a k tomu máš částečný úvazek jinde? Nebo nemáš trvající pracovní poměr, pak bys nebyla na rodičovské dovolené. Dovolená je volno ze zaměstnání. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou dvě rozdílné věci a nesouvisí spolu.

wendie
15. srp 2019

@betelgeuzz uff, tak z toho jsem jelen. Mám pracovní poměr na dobu neurčitou, pobírám rodičovský příspěvek a jsem tedy asi i na RD, a od září nastupuji na dobu určitou do jineho zaměstnání, plán je ale vrátit se po skončení RD na své stávající místo, kde jsem na dobu neurčitou. Na OCR pak tedy nárok mám nebo nemám?

malenka3
15. srp 2019

@tulikiss přesně, začínám být fakt běsná z toho, kolik lidí tady radí totální nesmysly, jen proto, že si to myslí, že by to tak mělo být ☹

sarkasss
autor
15. srp 2019

Dámy děkuji za odpovědi, už vím co jsem potřebovala vědět 👍

j.a.n.i
15. srp 2019

@wendie mas.

lnk84
16. srp 2019
emilek12
6. bře 2020

Ahoj maminky,ktere pracuji a pobiraji rodicovkdy prispevek ted od ledna 2020.Chtela jsem se zeptat,zda budu mit narok na osetrovne na dite,na ktere pobiram rodicovsky prispevek,kdyz mi onemocni,prip.kdyz onemocnim ja,mam narok na nemocenskou,kdyz chodim do prace?Vim,ze v prispevcich vyse uz ta odpoved padla,ale nezmenilo se neco?Kamaradce rekla pani na pracaku,ze na osetrovne narok nema,kdyz pobira rodicak,presto ze pracuje.Dekuji za odpovedi.

malenka3
6. bře 2020

@emilek12 nezměnilo se nic. Lépe volat na sociálku, protože ta je zodpovědná za tyto dávky, nevyplácí je pracák. Ten vyplácí jen rodičák a jsou tam informační diletanti 🙈 nárok na OČR nebo nemocenskou máš, pokud odvádíš ze mzdy sociální pojištění. Což odvádíš, pokud nemáš malé příjmy na DPP nebo DPČ.

radusha22
10. bře 2020

Holky může mít osetrovne otec dítěte i kdxz he matka na rodicaku s jinym dítětem? Jde o problemy v práci pritel měl nahlasenou dovolenou ale oni mu ji zrušili aby nemuseli chodit 12 ale dalsi tyden uz zase dovolenou jinym dali a pritel maji chodit 12. Tak jsme chtěli využít zavření skoly aby mohl pritel být doma.

malenka3
10. bře 2020

@radusha22 on dostane placenou OČR na to dítě, na které ty nebereš rodičák. Na to dítě, na které bereš, můžeš dostat OČR, která je placená, jen ty.

radusha22
10. bře 2020

@malenka3 takže na starší skolou povinné může byt doma i on. Kvuli uzavření školy?

malenka3
10. bře 2020
radusha22
10. bře 2020

@malenka3 diky

emilek12
17. bře 2020

@malenka3 moc diky za info,tak to rodicak zkracovat nebudu..

andy205
26. bře 2020

Dobry den, jsem na ošetřovném. Pracuji na dpč vydelavam vic jak 10 000. Odvadi se mi zdravotni i sociální. Mam prosim narok na ošetřovné? Pokud ne, nevite zda o tom budou jeste jednat? Děkuji A.

j.a.n.i
26. bře 2020

@andy205 Narok nemas a nezaslechla jsem, ze by o tom jednali.

nat
26. bře 2020

Mohu se také zeptat?? Pobiram RP a mám podnikání jako OSVČ vedlejší činnost předpokládám že nárok na ošetřovně nemám na děti které jsou školou povinné? Děkuji 🙂