icon

Petice za navýšení rodičáku

gnozka
18. bře 2019

Maminky tak odsouhlasili navýšení rodicaku , ale ne úplně fér . Jak k tomu přijde maminka co porodí předčasně i když měla termín v roce 2020. Zkusíme s tím něco udělat ????

https://www.petice24.com/zvyeni_rodiovskeho_pis...

alcar
25. bře 2019

@vendes tak ja koupila treba dve sedacky (vah. kategorii 9-36kg) z rodicaku...resp. jsem je kupovala v dobe, kdy uz jsem pobirala rodicak.
Ale uz tady zbytecne slovickarime.

mataharyy
25. bře 2019

@bayt Je to příspěvek, ne něco co nahrazuje např. plat, to že to tak bereme je čistě náš problém. Tedy těžko nárokovat zvyšování na základě inflace...
Před deseti lety jsem byla na rodičáku a nějak ti nevím, ale například za kojenecké mléko jsem dávala víc než stojí teď a nemám dojem, že bych si toho mohla dovolit tehdy víc, než teď, ale to asi záleží na životním standardu...
V době ekonomického růstu se mají hlavně dělat rezervy, aby i v době krize bylo co "žrát" a ne prožírat to co je...

Za zodpovědné plánování a rodičovství skutečně považuji určitou finanční gramotnost a rezervu (což je například v západní Evropě normální), a vesměs dávky pobírané na západě jsou spíše ekvivalentem peněžité pomoci v mateřství, než našeho rodičáku...

Tak nařčena z anarchismu v této podobě jsem opravdu ještě nebyla... A pokud máš dojem že je sobecké přemýšlet nad budoucností (primárně cizích lidí, protože mě už se to v takovém měřítku pravděpodobně týkat nebude), tak je to tvůj pohled. Můj je zase ten, že tady díky neschopnosti převzít zodpovědnost za sebe a své životy (a životy vlastních dětí) sobecky prožíráme budoucnost těch dětí, kterými tu argumentujeme...

Až čas ukáže kdo z nás byl sobečtější vůči našim dětem ;)

bayt
25. bře 2019

@mataharyy Jenze na nezodpovednost rodicu tu doplati ten, kdo za to nemuze. Deti. Ale jo, to je vyhnana debata do extremu. Me by jen jeste zajimalo, jaky ucel tedy rodicak vlastne ma? Prispevek na vybavicku tedy ne. Nahrada mzdy taky ne. Takze...? Tak nemusime se snad dohadovat, kolik veci obecne za tech deset let podrazilo. Najem, energie, potraviny.

magdalenax
25. bře 2019

Já tedy nevim, ale kupovat dítěti skleničky mě přijde jako zbytečný luxus, ale je to pohodlné, stejně jako vzít použitou plenu a hodit do koše. To je taková hrozná práce dát do hrnce zeleninu s kusem masa, uvařit, rozmixovat nebo propasírovat - vše dle věku dítěte, horké do sklenic a ještě chvíli zavařit, udělat si je třeba na týden? Do jedné dát třeba více mrkve, do druhé více či méně něčeho jiného, aby byly různé chutě, pokud bychom na tomto bazírovali? A přesnídávku - to samé....? Navíc matka opravdu ví, co dítěti dává.
V době, kdy jsem byla na rodičáku já, tak i moje kamarádka měla o půl roku starší dítě, než já a druhé bylo předškolního věku. Můžu vám naprosto zodpovědně napsat, že jsem u ní neviděla kromě přesnídávky tedy, jedinou skleničku. A co se týče příjmu té rodiny, tak opravdu počítat nemusela a mohlo jí být úplně jedno, kolik co stojí, byla opravdu velice dobře zajištěná, jenom nebyla líná dětem uvařit (to starší mělo denně teplou večeři) a vím to velice dobře, jelikož jsme bydlely na jednom patře.
Jenože dneska prostě musí mít všechny mámy každou vymoženost, každou blbost, jako je kupř. sterilizátor lahviček,- k čemu proboha? Lahvičky umyji, vhodím do hrnce a vyvařím a takhle bych mohla pokračovat.
Kočárek, postýlka, vanička, pleny, oblečení, povlečení, lahvičky, dudlíky a můžu rodit.

alcar
25. bře 2019

Ano, jen cas ukaze. Ja bych to tak cerne nevidela. O financni krizi se tu hovori roky a jeste nebylo ani lepe ani hure. Penize ve statni kase se daji nastesti prehazovat jak je potreba (nebo podle toho, kdo zrovna vladne 😂), coz se ostatne deje od nepameti. Jednou platime dane, pak si to zas vyberem na rodicaku nebo na nemocenske... Ten nam sebere a ten neprida, aby nasledne za ctyri roky ten dalsi zase pridal. 😊 Tak to bylo a tak to bude.

alcar
25. bře 2019

@magdalenax wow, takovy elaborat kvuli sklenicce? 😳😜 Ja tedy varim, ale kdyz nekde jedu (2x za mesic), tak vezmu sklenicku. To je fakt velky luxus! 🙈😅

ttm
Autor odpověď smazal
magdalenax
25. bře 2019

@alcar Pokud nemám dostatek finančních prostředků, tak tu skleničku za 46 korun nekoupím ani jednu.
Já také dělám větší nákup 2x do měsíce a neznamená to, že když jdu na nákup 2x do měsíce, že koupím kilo pravé svíčkové za 700

mataharyy
25. bře 2019

@bayt rodičák je v podstatě kapesné, což je asi nejvýstižnější definice. ;)
@alcar No já to tedy nevidím zase tak bíle... Krize byla a ne malá, ale u nás neměla takový dopad jako na státy okolo a dokonce i ten proklínaný Kalousek zvládl (pravda díky nepopulárním, ale potřebným krokům) učinit rezervu. Teď vládne Babiš, je ekonomický růst, což je období kdy by se mělo šetřit a myslet, že bude hůř... Místo toho ten ohon rozházel i to co před ním našetřili, takže až ta krize přijde (a není to otázka jestli, ale spíše kdy), tak se z toho taky možná docela poděláme... Řecko v tu dobu na tom bylo tak, že si lidé nemohli ani vybrat prachy z bankomatu, Rusové dojeli na dolarové hypotéky, v USA padla Lehman Brothers, jedna z nejprestižnějších bank. Do bank se lili miliardy, aby se ekonomika udržela a u nás byl celkem klid (až na zavedení super hrubé mzdy a pár dalších škrtů a omezení)... Další krize se očekává do pěti let, světové ekonomické špičky varují před tím co nás může potkat, vesměs všechny světové ekonomiky (včetně těch v zemích třetího světa) se snaží připravit, poučeni z minula, jen u nás se rozdává z ničeho, slibuje modré z nebe a až dojde na lámání chleba, tak se tu všichni taky možná začneme pást a modlit, protože to bude docela mela...

Nebo budeme spoléhat na to, že se rozumní a znalí lidé pletou, zatím co vládnoucí paka budou mít pravdu...

alcar
25. bře 2019

@magdalenax a tak to zas ja jo, ja tu pravou svickovou detem klidne jednou za cas koupim (i z rodicaku). 🙂

hanka_12345
25. bře 2019

@anitttaa co prosim? Jako jak odmitat??

alcar
25. bře 2019

@ttm kdyz nekojim a mam dvojcata, tak lahvicky jsou nutnost. A postylka proc je zbytecnost? Deti, ktere nespi s rodici v posteli maji spat na zemi? 😀

sudylichozrout
25. bře 2019

@ttm helejt, kdyz to vezmu kolem a kolem, tak mamy opravdu mohdy utraci za kraviny. Vidim to tu denne. Vybava jak pro korunniho prince 🙂
Poprve jsem rodila v roce 2016. Kocarek kupoval muj tata, rekl mi, at si vyberu uplne jakykoliv. Vzala jsem z druhe ruky Jane trojkombo za 5 tisic a jak poslouzil. Bylo mi blby po nem chtit kocar za dvacku, i kdyz by to pro nej nebyl problem. Obleceni jsem dilem podedila, dilem koupila nove, postylku jsme brali v IKEA. Pult? IKEA skrnika a osb deska na tom. Stalo to asi osm set. Monitor jsem pujcila z porodnice, chuvu koupila novou. Hracky... Jake? Co potrebuje kojenec? Par cinkatek a to je vsechno, stejne si nejvic hrala s vareckami a beznym vybavenim domacnosti. U kocaru mi nevyhovoval sportak, tak jsme koupili novy od Jane, ale z penez, ktere jsme normalne vydelali, ne z RP.
Chci tim rict, ze pokud neresis vybavu pro princatko, vejdes se krasne do dvacky. A to snad kazdej, kdyz zaklada rodinu, ma. Pokud ne, je neco blbe.
A RP je prispevek na provoz, ne saturace vypadku prijmu.
Snad jsem to napsala srozumitelne 🙂

alcar
25. bře 2019

@mataharyy porad omilas dokola to stejne. Ja s tim (bohudik) nesouhlasim a tak cerne to nevidim. Rekove se z toho taky vzpamatovali a hladem neumirali.

mataharyy
25. bře 2019

@alcar No budiž ti přán tvůj optimismus a nám všem kliku... Já si bohužel dost živě pamatuji jak to tehdy bylo a ač to tak nevypadalo tak na to dost lidí doplatilo i životem. V Řecku dokonce dávali děti do děcáků, protože prostě nebylo co jíst... A jistě vzpamatovali se, ale co to stálo, nebyli daleko od státního bankrotu, kolik peněz se tam utopilo, jen aby nelehli popelem... Nevím tvůj optimismus opravdu v takové míře nesdílím, proto je mé předsevzetí se do dvou let zbavit veškerých dluhů a dle hesla štěstí přeje připraveným, si našetřit dost, abychom v případě že ukecám manžela na další dítko, nebyla na dávkách závislá vůbec, protože ve skrytu duše počítám s variantou nejhorší a nerada bych pak zaplakala... ;)

ttm
Autor odpověď smazal
alcar
25. bře 2019

@mataharyy hm, tak to je mi lito, ze jsi takovy pesimista. No heled, radsi si neporizuj dite zadne a sezen si radsi rakev (ber to jako vtip 😉 ).

alcar
25. bře 2019

@ttm nejak nerozumim tomu “do detailu”.

mataharyy
25. bře 2019

@alcar No s ohledem na to že už teď mám děti tři, je tato rada poněkud s křížkem po funuse a jsi na omylu, já jsem naopak optimista, ale co se tohoto týká jsem realista (léty vytrénovaný realista). A právě protože mám děti, tak si nemůžu dovolit být závislá na slibech ;)

ttm
Autor odpověď smazal
alcar
25. bře 2019

@mataharyy tak preji hodne stesti! Je blbe mit se trema detma dluhy a jeste setrit na dite c.4.

mataharyy
25. bře 2019

@alcar Jak se to vezme, já si nestěžuji a když máš jasné cíle, lépe se jich dosahuje... ;)

alcar
25. bře 2019

@ttm tak to uz je scenar jak u socialne slabe rodiny. Ja osobne zadnou takovou neznam. Nastesti manzel vydelava, takze tak bidne, abychom nemeli ani postylky pro deti a na plenky, nejsme. 😅

alcar
25. bře 2019

@mataharyy ano, jasne cile jsou dulezite. Take jich par mam. 🙂

ttm
Autor odpověď smazal
mataharyy
25. bře 2019

@alcar mít cíle je důležité, být samostatná jednotka ještě důležitější... A nejdůležitější je, poučit se nejen z vlastních chyb (neb to stojí dost peněz a nervů), ale i z chyb ostatních a umět z toho vytěžit co nejvíc. Díky mnoha špatným rozhodnutím v životě, jsem se dostala na místa, kam bych jinak nemohla, protože bych měla strach a nedostatečnou motivaci. A každý krok mě postupně naučil, nespoléhat na ostatní a na plané sliby... To je důvod, proč téma ne/možného navýšení RP netrhá mé žíly 🙂 Ač vím, že před pár lety bych to asi brala jinak, kdo ví...

alcar
25. bře 2019

@ttm nezruinuje, ale odmitat, abych nahodou neprivedla pobiranim tohoto kapesneho stat do krize, je nebudu. A jo, chtela bych je, protoze bych mohla detem doprat vice, aby z nich neco bylo a byly schopny tento stat v budoucnu zabezpecit. 🙂 Rika se, ze prvni tri roky zivota jsou nejdulezitejsi pro formovani psychiky, inteligence a sebevedomi ditete. 🙂

alcar
25. bře 2019

@mataharyy tak ja nejak vyrazna spatna rozhodnuti v zivote (zatim) neudelala. Od 14 let jsem si sla za jistym cilem, ktery se mi podaril a jsem spokojena a budu spokojena i po rodicovske. 🙂 Ted uz mam cile spise v detech, na svem zivote nechci, prozatim, nic menit. Ja jsem cestny clovek a kdyz neco slibim, tak splnim a toto vyzaduji a mam rada i u ostatnich. Jsem v tomhle jina, nez ty. 🙂

marketa11112
25. bře 2019

@alcar
@pavla555 holky, ja mam syna narozeneho o 9 tydnu driv. Nel krvaceni do mozku. Ja stale dekuji bohu a neonatologii v moste, uzasnym sestrickam, ze je v ramci moznosti zdravi. Prvni mesice byly hodne nakladne, nastesti manzel zmenil praci. Stale lekarske kontroly, cviceni, leky a ockovani navic...pozdeji zase hracky ke stimulaci..teprve v roce a pul zacinal chodit, padal, dodnes ma horsi motoriku. Na hlidani ci jesle to nebylo. Sem tam jsem si privydelala z domova par kacek. ale syn potreboval a i potrebuje stale vic pece , nez je v jeho veku bezne. Je jiny, pomalejsi, hysterictejsi, stale se budi v noci. Mladsi sestricka ho v mnoha vecech rYchle dohani a pomaha k dalsimu rozvoji. Ja treba v synovo dvou letech nemohla jit do prace, nikam by mi ho nevzali a nikde by nemel potrebnou peci. Volila jsem radeji dalsi tehotenstvi a doufala, ze to tentokrat zvladneme lepe. S pomoci lekaru se tak stalo. A ja diky tomu jsem jeste doma s dcerkou. Pokud dostaneme penize navic, prilepsim detem. Bude vice vyletu, synovi pomahaji v rozvoji.

ttm
Autor odpověď smazal
Strana