icon

Petice za navýšení rodičáku

gnozka
18. bře 2019

Maminky tak odsouhlasili navýšení rodicaku , ale ne úplně fér . Jak k tomu přijde maminka co porodí předčasně i když měla termín v roce 2020. Zkusíme s tím něco udělat ????

https://www.petice24.com/zvyeni_rodiovskeho_pis...

alcar
25. bře 2019

@marketa11112 Market, ja te znam ze skupinky nedonosenci. Muj pribeh je podobny. Kluci take narozeni o 10 tydnu drive s komplikacemi. Ty naklady, kdo to nezazil, si nedovede nikdo predstavit. Ja te v tomhle chapu. A to muzu byt rada, ze se z toho kluci vylizali jakz takz bez komplikaci. A rada jim poskytnu komfort navic, ktery si ted nemuzeme dovolit. A ja si rada rodicak o pul roku prodlouzim, protoze nedonosenci (jak je znamo) jsou casovana bomba a clovek nikdy nevi, co se u nich v budoucnu objevi. Chtela bych mit nejakou casovou rezervu pred nastupem do prace, at zjistime, jak na tom ve skolce budou, jestli budou zvladat, nebudou nemocni atd. Pracuji v tymu, ze ktereho kdyz vypadne jeden clanek, tak je problem. Nemuzu si dovolit byt neustale na paragrafu. :-/

magdalenax
25. bře 2019

@alcar Začni prosímtě po sobě číst, co jsi napsala. To jsi tak hádavá, nebo sklerotická, či povrchní? Nevím. Fakt nevím. Takže nejprve bys jela na dovolenou, pak koupíš skleničku 2x do měsíce, pak pravou svíčkovou... . Tak nekupuj pravou svíčkovou, skleničky a máš na dovolenou

alcar
25. bře 2019

@ttm v pripade, ze by rodicak doplatili nebo zvysili, tak bych mohla byt doma s klukama o pul roku dele, venovat se jim, poskytnout jim krouzky (fotbal, hasice, montessori), ktere by je posunuly trochu dopredu (hlavne kolektiv). Tohle si ted dovolit nemuzeme, jsem s nimi doma, nikde nejezdime. A nechci je davat ve dvou letech do skolky (nebo do jesli - ktere tu stejne nemame), abych sla pracovat. To mi prijde kontaproduktivni. Ja chci byt do tri let s nimi a poskytnout jim maximum (a to i bez navyseni, hroutit se nebudu).

alcar
25. bře 2019

@magdalenax jako ze kdyz nekoupim dve sklenicky a jednou za tri mesice svickovou, tak budu mit na dovolenou? Asi neumim pocitat. 🙂

Skoro abych se stydela to rodicovske kapesne pobirat a natoz za nej neco kupovat! 😅 Uf, to je na me silne kafe uz...

sudylichozrout
25. bře 2019

@ttm jojo, tak nejak jsem to myslela 🙂

magdalenax
25. bře 2019

@alcar Když už ses tu tak vyjadřovala o těch financích ve státě, tak jsem počítala s tím, že víš... a znáš..., ale předem mi bylo jasné, že jsem se spletla, jelikož bys moc dobře věděla, - jak se říká - halíře dělají talíře a talíře dělají miliony (je to sice takový slogan, ale něco na něm je)
Také jsem to neměla nijak lehké, přesto u nás nikdy nic nechybělo.

Mám až pocit, že tu na jednu stranu píšeš, výborně, na druhou stranu,- promiň, ale tu svíčkovou si jednou za ty tři měsíce nejspíš vystřihneš z letáku, že? Pokud si myslíš, že tu tím někoho naštveš, že koupíš jednou za tři měsíce svíčkovou, tak to jsi na omylu, to mi věř. Nejednou jsem viděla, jak paní u pultu řekla, - dva plátky šunky.....(za 250,- kč/kg)

alcar
25. bře 2019

@magdalenax nejak vubec nerozumim, co vlastne pises a co po mne vlastne chces? Dej mi navod, co mam s tim rodicakem vlastne delat, abys byla spokojena. 🙂 At napisu, co napisu, chytnes se vseho a obratis proti mne. Chci jet jednou za rok na dovolenou - neexistuje, koupim sklenicku - spatne, koupim svickovou - spatne, davam jednorazove plenky - spatne. Skoro mam z tebe pocit, ze ti vadi i moje existence. 😀

magdalenax
25. bře 2019

@alcar Dělej si s ním co chceš, třeba založ dětem účet a nech ho tam posílat. To je Tvůj problém. Víš dobře, a víš velice dobře, jak jsem to myslela a na jaká slova jsem reagovala. Prostě se zařiď jak chceš, ostatní napsáno výše a to nejen ode mne.
Je mi naprosto jedno, co kupuješ, proč a nač. Jaký si to zařídíš, takový to budeš mít.
Nic po Tobě nechci - reakce na Tvoji první větu, já ne, a ani ostatní. Jenže Tvým dětem nebude pořád tolik, kolik jim je, ony rostou a budou mít více potřeb, aniž by byly náročné. Až jim bude dvacet a řeknou - mami, tati, já bych potřeboval/a půjčit na cokoliv, tak jim řekneš - nemáme, měly jste jako děti naprosto všechno, - skleničkové příkrmy, papírové pleny, čas od času pravou svíčkovou? To je zajímat nebude, věř mi

alcar
25. bře 2019

@magdalenax za prve... ja nevidim rodicak jako “problem” a papirove pleny a sklenicky jako “naprosto vsechno”. Na to “vsechno” je opravdu treba vicero veci. Za druhe... az jim bude 20, tak ver nebo ne, budu chodit do prace a budu schopna je zabezpecit (v te dobe uz budou schopni se mozna zabezpecit i sami). Ale to tobe muze byt opravdu jedno, to mas pravdu. 🙂

magdalenax
25. bře 2019

@alcar No nemá smysl, tahle debata. Napiš mi, až jim bude dvacet a budou podle Tebe soběstační. Ve svých bytech, s jejich platem, ale hlavně v těch svých bytech. V dnešní době nedosáhnou 20-letí na hypotéku,, protože nemají peníze na složení "základu".
Reaguji na to, že budeš schopna je zabezpečit.....

alcar
25. bře 2019

@magdalenax jo, napisu 🤣

drep
26. bře 2019

@magdalenax já bych polopaticky řekla: až si vaše miminka pořídí děti, nejspíš už žádný rp nebude, pač jste jim ho projedli. Ale to je v pohodě, hlavně že měli pravou svíčkovou a montesorri hračičky a nový kočár a maminka nemusela prát plínky a vařit a ač maminka tři roky nepracovala, tak bylo na dovolenou.
Když to čtu, tak mi skoro přijde, jestli už teď ten rp není až moc vysoký, když se z něj a jednoho příjmu dá pořizovat tolik naprosto zbytečných věcí.
Ale na druhou stranu, když vidím, jak lidi zjevně neumí hospodařit ani v vlastní domácnosti, jak můžeme čekat, že budou umět hospodařit ve státním měřítku.

biedronca
26. bře 2019

Ty maminky budou tak dlouho do toho šťourat, až nakonec NEDOSTANEME NIKDO NIC, a mame po ptákách všichni!

zdenda17
26. bře 2019

Chápu, že je plno lidí zklamaných, ale nechápu, že někdo počítá s penězi, které ještě nebyly odsouhlasené parlamentem. Byl to pouze návrh.
Taky mě štve, že je rodičák mizerný. S tím jsme do toho šli, našetřili dopředu a dítě si "pořídili" z lásky. Ne kvůli slibům o navýšení peněz.
Popravdě to více přeji důchodcům. To, co berou je almužna. Sama bych z toho nevyžila.

marketa11112
26. bře 2019

@alcar tak muj syn je nemocny stale,tri -pet dni skolka, 3-4 tydny doma. Masakr. Z kazde prace by me ted nejspis vykopli. .

vendes
26. bře 2019

@alcar Vy jste nějaká vztahovačná. Někdo tu něco obecně napíše a vy se toho hned chytíte, jakoby to bylo konkrétně na vás. Připomíná mi to jedno pořekadlo.

bayt
26. bře 2019

@mataharyy Ok kapesný ja beru jako penize navic, na zabavu a rozfofrovani. Treba na ten fungl novy kocar. Kdyz to neni vyslovene na zakladni obzivu. Ale to tu taky pohorsilo. Snad to nectou nejake samozivitelky :D

masky
26. bře 2019

Cetla jsem jen prvni stranu diskuze a staci mi to... Takovy ty keci, ze jsme si udelali deti, tak se o ne mame postarat, to je sice pravda, ale stejne tak stalo pred 2roky vsechno o +- 20% min. Samozrejme bych to nedala maminkam, co rodicaky utraci za cepicky Elodie nebo hadriky na deti, ale mam kolem sebe plno rpdin s detmi, co opravdu ziji s ruky do huby a i maji tatinkove 2 prace a nebo se mackaji 3 v garsonce, ptz si ted hypo dovolit nemuzou, deti by meli mit voc, jsou skvely rodiče, ale vic jak 1 neuzivi, nemaji vek na to cekat az jim nekdo slibi vic peněz. Za me je to cele spatne postavene, maji snizit dane pracujícím co makaj na deti do 4 let, pripadne to zvednout treba jej o 40tis a jen proty, co jeste pobiraji RP.nechapu,proc by se to melo vyplacet zpetne nekomu, kdo uz ma dite ve skolce, rodicak vybranej a chodi do prace. To je sice taky hranice, ale rozhodně dava vetsi smysl, nez to rozseknout pulnoci.

alcar
26. bře 2019

@vendes tak ja nejsem uplne blba a tyhle sarkasticke kecy byly urceny primo mne. Clovek tu napise, ze chce jet na dovolenou a damy to tu rozebiraji tri stranky. Asi zavidi (predstava, ze by se mohl mit nekdo lepe, nez druhy) nebo nevim.... 🤷‍♀️😊

alcar
26. bře 2019

@drep 🤣🤦‍♀️

alcar
26. bře 2019

@bayt tak jiste...rodicak prece neni urceny na dudliky, na pleny, na autosedacky, na lahvicky, na dobrou stravu pro dite (svickova 🤣), na krouzek pro dite, na novy kocarek... Tak nevim, na co tedy je? Porad premyslim, za co jineho bych ho mela utratit. Mozna fakt za tu dovolenou... 😅

bayt
26. bře 2019

@alcar Rodicak je proste nahrada prijmu, ktera zvysuje porodnost, zvysuje sance, ze zenska v pul roce neprskne dite do jesli....a v neposledni rade snizuje socialni rozdily. On tady od stolu dela politiku kazdy a nejlepe dobre zajistene damy s vydelavajicimi manzeli. Jo, jsem socan a nestydim se za to. Uz me stve, jak je tu kazdy levicak vnimany jako nevzdelana socka. Jo a zajimavy je, ze nejlepsi misto pro zivot jsou Skandinavske staty. Coz je prakticky moderni komunismus :D

78marcela
26. bře 2019

@bayt čtou😉

drep
26. bře 2019

@alcar ale nikdo, ani já, nenapsaĺ že rp není na kočár, na pleny nebo na jídlo. Ale píšu, že není určený na drahý kočár nebo tunu hraček. Že když má někdo nouzi, tak se dají pleny pořidit levně ( a ekologicky), oblečení se da pořidit levně (a ekologicky). Že když jsem na sociálních dávkách, tak holt dovolená může být něco, na co nemám (pokud na to nevydělá muž nebo mě na ní nepozvou rodiče nebo tak).
A ne, nejsem zajištěná panička skvěle vydělávajícího chlapa, všechno svoje zajištění jsem vydělala sama službama u svého a druhého zaměstnavatele, můj muž má asi poloviční příjem než jsem měla já. Mateřská je pro mě pokles na 2/3 mých předchozích příjmů, tříletý rp na méně než 1/8. Ale holt místo natahovaní ručiček vezmu nějaké víkendové a noční služby a rp budu brát opravdu jako příspěvek k mnohem nižšímu výdělku.

alcar
26. bře 2019

@drep no, kazda jsme jina. S temi prijmy to mam podobne. Navic ja na dve deti beru 1,5 rodicaku...a vyziju, aniz bych musela (u me to je ale o tom jestli bych mohla) do prace. Neni to na zadne vyskakovani, ale zvladame. A zvladneme i kdyz nepridaji. Ale myslim si, ze presne pro takove maminy (ktere do prace nemohou - at uz maji nemocne deti nebo nemaji hlidani, nevhodnou pracovni dobu atd.) je to navyseni vhodne. Nic vic, nic min. (I kdyz je mi jasne, ze tady zazni argument, ze pracovat se da prece i z domova...ano nektere maminy muzou pracovat i z domova).

linee
26. bře 2019

Holky, nechapu, proc se rozcilujete a napadate. Platne to neni, parlament to neschvalil, Malacova se snazi najit jine reseni. Navic, puvodne mluvila jeste minuly rok o navyseni o 160 000 s tim, ze v roce 2019 navysi o 80 000 a v roce 2020 o dalsich 80 000 VSEM, protoze najednou tolik v kase neni. Pak, ze navysi VSEM o 80 000 a ted navysuji jenom nekomu. Nez navrh dostane vubec finalni podobu, tak se to jeste x-krat zmeni....

prochi
26. bře 2019

Přiznávám, že jsem už tady tak trochu matka veterán... první dítě 2006, druhý 2009, moc nepřispívám, spíš tak tiše pozoruju. Ale už mi to nedá a musím taky něco napsat. Tak za prvé jsem jednoznačně za zvýšení RP, nehýbalo se s ním několik let. Taky jsme počítali každou korunu, manžel chodil na melouchy a těšila jsem se, až budu zase vydělávat. Ale absolutně nechápu a je mi dokonce i hanba, tu hysterii, že když může mít Mařka tak já chci taky a koukejte mi to doplatit!! Já tomu vlastně i trochu rozumim, ale doprčic vždycky byla nějaká hranice, vždycky to bylo pro někoho nespravedlivé. Jenomže to vy ale už nevidíte. Tak třeba než jsem nastoupila na RD já, braly holky +- nějaký 3400,- (opravdu nevím přesně) a najednou to bylo ze dne na den (hranice) 7600, to byl sakra rozdíl!!! A nikdo nekřičel, nesepisoval petice a neběhal na ministerstvo s posr.... plínou, že jak on k tomu přijde a chce to doplatit. Porodný: od 1.4.2006 se zvýšilo porodný (božínku opět ze dne na den) z 8700 na 17000. Ukamenujte mě, měly jsme na něj nárok všichni... kamarádka na dvojčata dokonce tenkrát myslím 2x26000,- (Božínku, a jak k tomu přišli ty dvojčátka, který se narodili 30.3.2016??) Málokdo si dnes pamatuje, že jsme taky v tu dobu platili pobyt v nemocnici. I za novorozence. A představte si, že ty dvojčátka strávili v nemocnici 3 měsíce... My platili synovi v tu dobu všechny dávky hexavakcíny. Byla to novinka, najednou místo deseti dávek stačily čtyři a hlavně, všechny děti narozené pár měsíců po něm už ji dostali automaticky a zdarma. Všichni tvrdili, jak je HEXA šetrnější, lepší pro dítě, a hlavně za pár měsíců se na to najelo a jiný výběr ani nebyl. Věřila jsem, že je to pro něj lepší a zaplatila mu za každý očkování +-2000. To samý očkování proti pneumokokům - dobrovolné očkování, který za pár let nevím, jestli dali že je povinné, ale každopádně už ho stát hradil. Nechci tady rozebírat, jestli to byla dobrá volba, prostě v tu dobu jsem věřila, že jo a že pro něj dělám to nejlepší. Neexistovalo hýbat si s RP, takže spousta z nás, která chtěla děti sfouknout při jednom, prostě od státu stejně celej ten RP nevybrala. Protože se to sice moc pěkně plánuje, ale málokomu se podaří, že otěhotní přesně na přání, dovybere celý RP a ladně si přejde na novou MD. Oháníte se tím, jak vše zdražilo, to ano. Ale ruku na srdce, vaši chlapi, nebo vy, máte pořád stejnou výši mzdy jako před deseti lety? Já tedy ne. Ne nějak markantně, v současné době beru "jen" o ca. 6 tisíc čistého víc než před dvanácti lety, než jsem nastoupila na RD, můj chlap má teď o +- deset-patnáct tisíc víc, než před těmi dvanácti.
Jednoznačně souhlasím s tím, aby se RP zvýšil, o tom žádná, ale jen chci říct, že vždycky byly nějaký hranice, který pro někoho byly nespravedlivý. Ale troufám si tvrdit, že my tehdejší čerstvé matky, jsme to braly tak jak to bylo a možná dokonce světe div se, jsme to těm budoucím mámám i přály...

mataharyy
26. bře 2019

Shodou okolností jsem toto právě dostala :D :D :D

linee
26. bře 2019

@mataharyy stejne ve vysledku, kdo rodi deti kvuli prispevkum, bude rodit i nadale, argument, ze se zvysenim prispevku zvysi i porodnost neni uplne realne (mozna se jedna o desitky nebo stovky pripadu, rozhodne ne ale o tisice....). V dnesni uspechane dobe jsou maminky obvykle vubec rady, kdyz otehotni😒

mataharyy
26. bře 2019

@linee Tak ono kdo chce mít děti "na chov", tak je tak opravdu mít bude, stejně tak zůstane vždy určité procento lidí, kteří prostě makat nebudou ani kdyby čert na koze jel. Na porodné toto mít vliv nebude (leda že by to vypláceli jednorázově, to by možná s porodným hnulo :D ). Nikdy jsem ani nezpochybnila, že je potřeba podporovat rodiny s dětmi, jen mi leze krkem to divadlo okolo, soubor rozzlobených rodičů, další kecy v kleci a sliby od politiků... Tohle prostě vyprodukuje akorát další zlo, nesvár a ničemu to nepomůže ;)

Strana