Po RD druhé dítě, jak je to s mateřskou?

hanule112
22. srp 2016

Ahoj maminky, mám dotaz... Jsem na RD,která mi bude za pul roku končit a nyní jsem ve druhém měsíci těhotenství, nevíte náhodou někdo, jak je to s mateřskou u druhého dítěte? Po rodičovské budu muset na ÚP, budu mít nárok na PPM? Děkuji

j.a.n.i
22. srp 2016

@hanule112 Z toho co píšeš usuzuju, že ti netrvá pracovní poměr, pak tedy nárok na PPM mít nebudeš a budeš mít rovnou od porodu rodičák.

verdos
22. srp 2016

@hanule112 Trošku málo informací - nebo nepřesné... S největší pravděpodobností je to tak, jak píše @j.a.n.i Asi nejsi na RD, pouze pobíráš RP, je to tak? Pokud jsi na RD - kdy ti končí pracovní poměr? Nebo už skončil? Pokud ti momentálně žádný pracovní poměr neběží, tak na PPM opravdu nárok nemáš. Pokud teď ještě zaměstnaná jsi, tak čistě toereticky (záleží na dalších okolnostech) na PPM dosáhneš. Jinak tě čeká od porodu pobírání dalšího RP.
Jinak na toto tady je skupinka, můžeš si to tam prohledat, pročíst a budeš mít hned jasno.

mrazulkav
28. srp 2016

@verdos prosím jak se jmenuje ta skupina, kde se člověk dobře víc? Měla jsem po RD nastoupit od září do práce, ale místo toho skončím na neschopence s rizikovým těhotenstvím. Smlouvu mám do března, kdy mám i termín porodu. Nevím, jestli musím mít mezi RD a dalším porodem "opracováno" těch 270 dní, abych mateřskou dostala, tak to nezvládám ☹

verdos
28. srp 2016

@mrazulkav Vše o mateřské, rodičovské a porodném
https://www.modrykonik.cz/group/5730/
Myslím, že musí trvat pojištění, nemusíš "makat". A zjišťuje se to ke dni případného nástupu na PPM (nikoliv TP). Takže si teoreticky myslím, že jsi v klidu. Ale raději si to ještě ověř 🙂. Držím palce a nestresuj se, nestojí to za to. Ať máš veselé miminko ;).

j.a.n.i
29. srp 2016

@mrazulkav Nemusis.

mrazulkav
29. srp 2016

@verdos děkuju
@j.a.n.i vypadá to, že opravdu nemusím...