icon

Porodné, do jaké výšky příjmu nám bude vyplaceno?

pavlakosec
26. kvě 2015

Mohu se zeptat jaký je limit do kterého nám bude vyplaceno porodné? Našla jsem několik čísel. Jen jestli má vůbec smysl žádat. Nebo kde by mi poradili. Nevím jestli na matrice nebo OSSZ. Moc děkuji. 🙂

Strana
z2
sarita0018
27. kvě 2015

aha tak to jo no moc vám děkuji a nelzob te se a jinak děkujii mocc ste moc míla

zuzalinkak
27. kvě 2015

Ještě taková technická. Když se počítá za kvartál přecházející tomu, ve kterém se dítě narodí, tak když mám dva měsíce plný příjem a ten poslední půl měsíce mateřskou, tak se počítá jen ten příjem za polovinu měsíce nebo i poměrná část mateřské?

sarita0018
27. kvě 2015

jo děkuji vam moc nelzob te se ste moc hodna 😉

anetpierowska
27. kvě 2015

To jserm o tom nasla; Nárok na porodné mají pouze rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima rodiny. Na porodné u prvního dítěte tak v roce 2015 dosáhnou domácnosti s čistým příjmem do 20 817 korun, u matky-samoživitelky do 13 176 korun.Při narození druhého dítěte se do životního minima rodiny počítají už dvě děti. Pokud je první z nich mladší šesti let, mají na porodné u druhého dítěte nárok rodiny s příjmem do 25 515 korun měsíčně, u matky-samoživitelky do 17 874 korun. V případě staršího sourozence se hranice životního minima ještě mírně zvyšuje.
Do limitu příjmů se přitom počítají nejen výdělky ze zaměstnání nebo podnikání (čisté, tj. po zaplacení daní a pojistného), ale také sociální dávky, podpora v nezaměstnanosti či třeba důchody

salot
31. kvě 2015

Já naštěstí ty příspěvky řešit nemusím, na tu byrokracii moc nejsem. Ale kdyby šlo o nějaké konkrétní dotazy, zkusím se ptát prvně tady: http://poradna.aktualne.cz/rubrika/socialni-davky/ Má to být odborná poradna, už teď je tam plno zajímavých dotazů - a odpovědí.

guvienna
23. čer 2015

Holky, asi hloupý dotaz, ale kde vezmu formulář na porodne? Dekuju

leonaxyt
30. zář 2015

Zdravím, asi jsem to u z diskuse dostatečně nevyčetla, tak se zeptám - nevíte, jestli se do příjmu počítá i to, co dostanu při pracovní neschopnosti - když je to vlastně sociální dávka? Tedy je rizikov těhotenství a před porodem v tom posledním kvartálu se to u mě zláme z PN na MD, jestli se něco z toho započítává do příjmu?

sisstin
30. zář 2015

@leonaxyt pocita 😉

leonaxyt
30. zář 2015

Děkuju @sisstin 🙂 Takže nemusim počítat dál 😀

sisstin
30. zář 2015

@leonaxyt tenhle dokument k tomu potrebujes a tam je vypsane vse, co se pocita 😉 http://www.penize.cz/file/294535-doklad-o-vysi-...

Strana
z2