Porodné, do jaké výšky příjmu nám bude vyplaceno?
Mohu se zeptat jaký je limit do kterého nám bude vyplaceno porodné? Našla jsem několik čísel. Jen jestli má vůbec smysl žádat. Nebo kde by mi poradili. Nevím jestli na matrice nebo OSSZ. Moc děkuji. 🙂
Moc děkuji. Bohužel semi potvrdilo, že asi nejsme dost sociální případ abychom dostali porodné na našeho malého. Ať žije naše politika. ☹
Porodné se vyplácí do výše příjmu 20 800 Kč. Jj, hlavně, že ta úžasná nová ministrině práce a sociálních věcí slíbila, že na porodné budou mít nárok všichni. Bohužel se potvrdil pravý opak. Zase mají nárok jen ti, co především nechtějí nepracovat.
je to do cca 26tisíc, my se bohužel vejdeme, docela mě to zdrtilo, že se řadim mezi socky 😅
@aklin no já to počítala a u mě, jako u druhého dítěte ty příjmy jsou do cca 26tisíc, což my se vejdem, o chlup, ale vejdem...respektive životní minimum na 2 děti (jedno do 6 a jedno do 15) a dva dospělé je necelých deset tisíc a porodné je do 2,7 násobku tohoto minima, takže se vlezem..je to rpo mě docela překvápko
Nevíte, jak se počítá příjem manžela, který je osvč?
@zuzalinkak právě přítel je OSVC, reálně nemá příjem vůbec žádnej, počítá se mu 50% z průměrné mzdy, což je cca 13 300 😉
Tak aspoň něco, zatímco my, co čekáme teprve jedno dítě, si budeme moci vyrtat koleno. Myslím, že nás je hodně, co by se nám šiklo pár tisícovek navíc.
@sisstin Wow! super děkuju! Tohle jsem právě nikde nenašla. 🙂 A když i reálně nějaké příjmy přiznává, tak se stejně bere ta polovina průměrné mzdy?
@zuzalinkak když má nějaký reálný příjmy, tak se mu prostě počítají ty příjmy za kalendářní čtvrtletí před porodem dítěte 😉
@sisstin Tyjo, ale jak z daňového přiznání vypočítám příjmy za daný kvartál? :/ Každopádně pokud je příjem nižší než ten průměr, tak asi průměr.
@zuzalinkak tak to fakt nevim, já jsem to právě shodou okolností zjistila včera a tím, že přítel sice má živnosták, platí si odvody, ale zatím nevydělává vůbec nic, tak jsem našla, že se mu počítá těch 50% z průměrný mzdy v ČR. Čili je to ještě nadhodnocený, reálně jsme na tom mnohem hůř ještě 😖
@zuzalinkak u prvního je ten celkový příjem rodiny nižší, když tam není to dítě starší 6 let...tam to je asi do těch 20800, jak se psalo výše... 😉
POčítá se do toho rodičák matky?
@zuzalinkak
@sisstin dík, myslela jsem si to.... to je k vzteku fakt ☹
@zuzalinkak taky si myslim, že se počítá vše..když mně se počítají alimenty, tak rodičák se bude počítat taky určitě....nepočítá se myslim jenom příspěvek na péči na postižené dítě... 😕
já bych upřímně byla ráda, aby jsme nárok neměli a nemusela řešit to, co řešíme ted 😖
@zuzalinkak Rodičovský příspěvek a přídavky na dítě se do příjmu nepočítají.
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/porodne
v tomto případě bych se "mezi socky" řadila ráda 😎 😀 ...u miminka, hlavně u prvního, kdy nemáte naprosto nic, je každá koruna dobrá 🙂
Holky,,prosím,možná se budu ptát hloupě,jestě jsem to neřešila. Mám dvě děti z prvního manželství (9 a 6) a teď čekáme malou s přítelem,mám nárok na porodné?? Je to moje tedy 3 dítě a spolu máme první. A druhá otázka počítá se přítelova hrubá mzda či čistá? Já jsem od ledna na rizikovém,pobírám nemocenskou a mám alimenty od bývalého,jen minimum,co mu soud vyměřil 😒 . Spočítám si to do kolika se musíme vejít? Děkuji a omlouvám se za tolik otázek,díky za radu !
já to včera zjistila úplně náhodou, myslela jsem, že porodný je jen na první dítě a pro nejvíc sociální případy, za který jsem se doted nepovažovala 😅
Rodicak se.nepočítá.. ted to zjišťovala kamarádka přímo někde na úřade 🙂
prosim vás chtela sem se zeptát ma ma ceru 4 roky a malimu jsou 1 rok a 3 mecice a na neho jsme porodni nedostla mam narok gdis s e malej narodil 3.2 2014 dekujiii
@sarita0018 Ne, platí to pro děti narozené po 1. 1. 2015.

Tady to máš popsané i přímo kalkulačku http://www.penize.cz/kalkulacky/narok-na-porodne.