Práce na půl úvazku při rodičáku. Dá se to zvládnout?

mika251
15. led 2016

Ahojte?

Veľmi prosím o Vaše skúsenosti, či názory.
Som tehotná a vo svojom zamestnaní som veľmi spokojná - pracujem na vedúcej pozícii, mám svoju prácu rada a nerada by som z nej na niekoľko rokov vypadla. Dnes som tehotenstvo oznamovala násmu HR manažerovi a hneď s ním preberala možnosti práce pri rodičovskej dovolenke. Bohužial, kvoli istým administratívnym záležitostiam u nás oficiálne nie je možný Home Office, takže jediná možnosť je dochádzať pravidelne do práce /mám to z domu 35 km a tak pol hodiny autom/. Ponúkol mi polovičný úväzok.

Chcela by som sa opýtať, či to takto niektorá pri rodičovskej máte, ako to zvládate a ste spokojné? Manžela mám OSVČ a pracuje hlavne popoludní, takže by sme sa prestriedali, mám v zálohe babičku, z tohto pohľadu nebude problém. Skor mi ide o to, či sa to vobec dá zvládnuť? Nechcela by som dieťa pripraviť o spokojné deststvo a mamu, na druhej strane - sú to len štyri hodiny denne. Prácu nemám nijak extrémne stresujúcu.

Je mi jasné, že to všetko bude závisieť aj od toho, ako bude prcek náročný.

Aké máte skúsenosti? Názory? Budem vďačná za Vaše pohľady na vec.

japona
15. led 2016

Pokud máte možnost prostridat se s manželem/babičkou, jděte do toho. Mateřskou strávíte s dítětem, trochu se zacvicite, a pak hurá mezi lidi. Já bych neváhala ani minutu. Bohužel manžel je v práci celý den (nebo X dni v zahraničí), babičky téměř nejsou, tak sem tam dělán něco do prace z domova. Vas model bych brala všema deseti! Navíc kdyby jste byla nespokojena, skončit můžete vždycky..

evulinka10
15. led 2016

Já to tak mám také naplánované, akorát mně naše paní ředitelka nabídla home office na 4 hodinky denně, ale to jsem odmítla a budu chodit na 2 hodinky do práce a 2 hodiny budu dělat z domu, protože sice hodně věcí vyřídím po telefonu, ale ten kontakt v kanclu je prostě nutný 🙂 a navíc chlap střídá směny, takže se u prcka prostřídáme a když nám to nevyjde, tak mám dvě fungující babičky 🙂

j.a.n.i
15. led 2016

Tak zvládnout se to dá, i když mě osobně by tedy půlúvazek v kanclu přišel v půlroce dítka moc, jo, třeba od roka a půl, od dvou už OK, ale i tak bych tedy preferovala 2 dny dlouho, než 5x4h

mika251
autor
15. led 2016

@j.a.n.i ja myslím, že si to budem mocť nejak rozvhnúť, už len kvoli cestovaniu. Detaily ešte doladíme. Podstatných bude tých 20 hodín týždenne.

Inak, ešte jedna otázka -ako je to s PPM? Ja som myslela, že sa vypláca 6 mesiacov po narodení dieťaťa a teraz zisťujem, že je to 6 mesiacov od nástupu na MD - takže reálne tak do 4 -5 mesiacov veku dieťaťa? Mám v tom nejaký zmätok 🙂

jamia
15. led 2016

Pracuju od konce šestinedělí z domova a od roka dítěte dojíždím přibližně jednou za týden do kanceláře - to hlídá manžel, který si jako ředitel neziskovky může malou vzít do práce nebo je s ní na HO. Znám dost holek, které pracují i s miminkem, většinou jsou to tedy freelancerky, grafičky, překladatelky atd. s volnou pracovní dobou, ale i tak je potřeba si zajistit klid na práci. Pokud máš svoji práci ráda, máš hlídání a hlavně! Podnik je tomu nakloněn (chvála bohu už se takové začínají objevovat), tak do toho určitě jdi.

jamia
15. led 2016

@mika251 PPM se vyplácí od nástupu na MD 😉

marcicek84
15. led 2016

@mika251 - ano zvládnout se to dá, ale vezme ti to veškerý volný čas, bude jen práce a dítě, ty bude nula nula nic, stihneš si max. umýt vlasy a trochu se upravit do práce a najíst se. Taky záleží, jestli ti dítě v noci bude spát, nebo se bude často budit a to teď nevíš, dále hlídaní k 5 měs. dítěti na 5-6 hodin sehant můžeš, ale jak to chceš dělas s kojením, jako jsou děti, které chtějí jen prso a tohle by znamenalo 2-3 x nakrmit, záleží jak se bude krýt prac. doba s režimem malého. Ideální je práce z domu, cokoli jiného je tak trochu o hubu. Pokud bys měla dojíždět zvaž, zda tam třeba nebýt jen 2,5 dne v týdnu, tedy (2 x po 8 h a 1 x po 4h). No když to takhle píšu, tak nevím, jestli bych od takového prcka někam chtěla jezdit, jako kolem těch 2 let už by to bylo ok. Osobně jsem od půl roku pracovala z domu na 0,5 úvazek, skoro celý min. rok, nikde jsem nemusela jezdit,ale i tak jsem byla někdy uhoněná dost...no pro letošek jsem to už nebrala, chci si malou užít, už se sní dají dělat výlety a navíc od 2 a čtvrt let nastupuju do práce naplno (tedy je možnost zkráceného úvazku 6h denně, který bych ráda využila do 3 let malé)

marketaryzi
15. led 2016

Zvládnout se to určitě dá, záleží jaký budete typ maminky. Někdo je doma spokojený a do práce se mu nechce, má jsem se po půl roce s dítětem mohla doma zbláznit 😉 nakonec jsem po 1. roce dcerky šla na 2 dny v týdnů do práce a celá rodina byla spokojená. Byla jsem mezi lidma a dělala i něco jiného než paci paci, na malou jsem se pak hrozně těšila a i peníze navíc byly, takže super. Skončila jsem až v 7. měsíci dalšího těhotenství, protože jsem byla unavená. Hlídala babička, jediný problém byl, když byla malá nemocná. To jsem si musela vzít paragraf... Ale tak to je asi s malými dětmi samozřejmost.

j.a.n.i
15. led 2016

@mika251 Je to 28 týdnů od nástupu, takže reálně do těch 5 měsíců. A jinak je škoda, že nejde ten homeoffice... ale kdo ví, třeba to ještě půjde, u nás to taky v době, kdy jsem otěhotněla nešlo, no a postupně se to povedlo prosadit, když mě potřebovali a teď už je to tam celkem rozšířené 😀

mika251
autor
15. led 2016

@j.a.n.i no u nás je práve problém, že sme financovaní z nejakého projektu a tam sa musia dodržiavať po dobu x rokov nejaké pravidlá - a v pravidlách máme, že nie je možný Home Office - ešte 3 roky. Takže to asi jedného dňa pojde, ale letos určite nie :( Ale tak ktovie, možno sa nám podarí to nejak zaonačiť 🙂

teri7
15. led 2016

Šla jsem na půl úvazku, když bylo Adri 9,5měsíce. Jsem maximalne spokojena. Stridame se s pritelem a na malou se pak daleko vic tesim a myslim si, ze ji tim dam vic, kdyz neni porad se mnou. V noci vubec nespi, ale i tak jezdim z prace v dobry nalade🙂 Clovek resi neco jinyho nez pliny, jidlo, ... a nepripada si mimo. Stiham vsechno okolo, chodim normalne ke kadernici, uklid, pradlo, vareni🙂 A kdyz to nestihnu, nic se nedeje... Jde o to si rict, ze jsem nahraditelna, moc nemusim ty matky obetovacky, co si myslej, ze vse delaj nejlip na svete! Malou pritel rozviji zas uplne jinak nez ja. Diteti dam vse, ale ma to hranice. Jde spis o tvou povahu a odhodlani🙂 Hodne stesti!

mika251
autor
15. led 2016

@teri7 díky moc za pozitívnu skúsenosť. Ja práve nie som moc materský typ, resp. si nemyslím, že by som sa prvé dva roky života dieťaťa nutne musela točiť len okolo neho. Tak verím, že by to trebárs šlo.

I keď si to zrejme stejne nakoniec rozhodne prcek. Ale verím, že bude rozumný a nechá mamču pracovať. inak nebude na plienky 🙂 Máme hypotéku a do toho rekonštruujeme, detský pokoj ja zatiaľ len papieri 🙂 Takže každá korunka sa bude hodiť.

78marcela
15. led 2016

@mika251 u me to bylo tak, ze mam svou firmu, byla jsem od rana do vecera v praci, bavila me..po otehotneni jsem musela kvuli komplikovanemu tehotenstvi zustat doma a jak se mala narodila, tak se mi pracovat ani moc nechce. A to jsem si taky predstavovala, jak budu jezdit do prace, na papirovani si tam budu brat malou s sebou a pri lekcich mi ji bude nekdo hlidat...
Jenze se narodila, a mne se to totalne obratilo, prace je vedlejsi, ona je nejdulezitejsi. Do prace chodim 1-2x tydne na dve hodiny, to mi ji primo u me v praci hlida kamaradka dve hodiny a jinak pracuju z domu. Takhle to jde, ale ze bych byla 20hodin od ni...to je ted pro me desna predstava. Mam pocit, ze bych prisla o neco, co uz se nikdy nevrati. Prace bude porad, ale to miminko je jen kratkou dobu a ja si to chci maximalne uzit. A ac jsem byla docela slusnej workoholik, ted se mi po praci vubec nestyska.
Navic se mi docela casto dusi, nema dovyvinutou jakousi zaklopku, tak ji nikdo moc nechce beze me hlidat, kazdy ma strach. A ja taky, bych ji nikomu nechtela nechat, protoze mam pocit, ze jen ja delam vsechno nejlip..ale to je zase jina kapitola😉

mysicka_lb
15. led 2016

Ahojky, z mého pohledu je běžná kancelářská práce jednodušší než péče o dítě. Takže pokud je hlídání, nejen, že to "zvládneš," ale vysloveně si budeš chodit na ty čtyři hodiny denně odpočinout. Maminky, které to "nezvládají," to většinou nezvládají buď psychicky (nechtějí se odloučit od tak malého dítěte a mají potřebu trávit s ním veškerý čas), nebo nemají hlídání. Dítě si myslím, že to zvládne také bez problémů, dokonce to i pro něj bude přínosné. Nejsem zastáncem toho, že dítě má do tří let trávit s matkou 25 hodin denně a pak jít ze dne na den do školky🙂. Kojení je to nejmenší. Na 5m už se stejně začíná s příkrmy, takže jedno jídlo (zpravidla oběd) lze vynechat kojení a vyjde to tak akorát.

V jiné situaci jsou maminky, které mají možnost pracovat z domova. Tam se totiž obvykle předpokládá, že budou zároveň hlídat dítě a zároveň pracovat (a samozřejmě k tomu mít domácnost jako ze škatulky, buchtu v troubě a úsměv na rtech). To už je z mého pohledu velmi obtížně zvládnutelné. Zvláště okolo toho roku věku, kdy se dítě učí chodit a neustále padá a už toho tolik nenaspí. Pak je cokoli s péčí o dítě neslučitelné a znamená to buď naprosto nulový volný čas matky, nebo brečící dítě odklizené v ohrádce.