Pracovní poměr na dobu určitou - těhotenství. Zkušenosti?

miiwako
4. srp 2019

Krásný den
Mám k vám prosbu. Máte některá zkušenosti s pracovním poměrem na dobu určitou?? Pracovala jsem u policie a jsem na rizikovém těhotenství již od dubna. Smlouvu na dobu určitou mám do 6.8.2019 již po 2. s tím, že mi oznámili, že ji neprodlouží a že se musím účastnit všech záležitostí, co souvisí s normálním ukončením pracovního poměru i výstupní lékařské prohlídky. Má na toto všechno zaměstnavatel nárok i když jsem těhotná na neschopence i na konci 7. měsíce těhotenství?? Nikde jsme s manželem nic nenašli. Jistě že smlouvu nemusí prodloužit. Ale už zkoušeli po oznámení toho že jsem těhotná účelně změnit pracovní smlouvu na dohodu o provedení práce, což by nemělo být zákonné i jiné věci a to už jsem byla na rizikovém kvůli kvůli zdravotním komplikacím. Děkuji za zkušenosti.

name6
4. srp 2019

@miiwako já bych si zkusila zajít na nějakou socialku nebo úřad práce a na tohle se zkazit zeptat. Oni by Vám měli poradit a pokud chytnete vážně nekoho normálního tak Vám si myslím i dobře a empaticky poradi.

speku
4. srp 2019

@miiwako Bohuzel, pokud mas smlouvu na dobu urcitou, tak ta ti koncim danym datem. Je uplne fuk jestli jsi nemocna, nebo na rizikovym... Vystupni prohlidku take musis absolvovat... Pokud se nedomluvis se zamestnavatelem jinak...

petulaam
4. srp 2019

Mě končila smlouva na dobu určitou a nikdo mě na výstupní prohlídku neposílal.. Ale zase jsem nepracovala u Policie, tak těžko říct 🤔 zkusila bych možná zavolat na CSSZ a zeptat se tam, třeba ti poradí 🙂

billythekid
4. srp 2019

Bohužel...Taky jsem to tak měla s tím, že dovolenou (kterou jsem nestihla vybrat) mi proplatili.

jironymou
4. srp 2019

@miiwako Ahojky...tady nekdo hezky odpovedel nejake pani, ktera mela podobny problem.Prejje v nejake ochranne lhute.Ale precti si to:
https://www.modrykonik.cz/forum/zamestnani/pracovni-smlouva-na-dobu-urcitou-v-tehotenstvi/

malenka3
4. srp 2019

Předpokládám, že pokud jsi u policie, podléháš Služebnímu zákonu a ne Zákoníku práce. Není důvod, abys výstupní zdravotní prohlídku neabsolvovala, ukončení pracovního poměru na dobu určitou je v naprostém pořádku. Nejlepší je domluvit se s nimi, případně s lékařem, co to má dělat, nedělala bych z toho kovbojku. Co přesně ti vadí? Výstupní prohlídky jsou ochranou zaměstnavatele, že se tam za rok neobjevíš třeba s nějakou nemocí z povolání nebo že neopouštíš práci v horším zdravotním stavu, než jsi nastupovala. Těhotenství na tom nic nemění.
Pokud jde o nárok na MD (na ten se ale neptáš), tak tam záleží na tom, jestli splníš podmínky nároku na PPM.