Přechod z mateřské na rodičovský příspěvek

kozaci
8. čer 2018

Je mi jasné, že na toto téma už tady nějaká diskuze byla, nicméně se stejně zeptám ;)
Jak a kde probíhá přechod z mateřské na rodičovský příspěvek? Jak je to z nevybranou dovolenou v práci? Díky za rady!

zelenaesmolda
8. čer 2018

na dovolenou bych se zeptala u sveho zamestnavatele,zbytek by me taky zajimal...

calvac
8. čer 2018

@kozaci Ja se na dovolenou chtela ptat nasi mzdove ucetni,nez jsem to udelala,prisel mi od ni dopis,ve kterem stalo,kolik dni dovolene mam a jestli si ji chci vybrat. Rodicak jsem vyrizovala na socialce.

xxx3d
8. čer 2018

Jestliže máš mateřskou, znamená to, že ti ji vyřizoval zaměstnavatel, přišel ti dopis ve kterém tě informovali od kdy do kdy a kolik budeš dostávat, ze správy sociálního tuším.
Rodičovský příspěvek si už vyřizuješ sama na konkrétním úřadu práce, pod který patříš a s vyplněným formulářem, nejlépe doma vyplněným, protože si můžeš zvolit výši příspěvku, atd. se dostavíš na úřad práce, doporučuje se cca měsíc před tím, než ti doběhne mateřská. I když teď už podle mě fronty nebudou tak masivní, jako na konci loňského roku a na začátku tohoto.
Co se týká možnosti vyčerpání dovolené tak ano, můžeš ji vyčerpat, jen musíš v předstihu napsat volnou žádost zaměstnavateli aby ti ji poskytl.

kozaci
autor
9. čer 2018

Díky moc. A co si všechno mám vzít sebou na příslušný úřad? Rodný list miminka? Najdu někde výše zmíněné formuláře na netu?

soleilll
9. čer 2018

@kozaci Požádej zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou. Zároveň mu oznámíš nástup na rodičovskou dovolenou. O rodičovský příspěvek si můžeš zažádat na úřadu práce 60 dnů před skončením nebo až 2 měsíce (možná 3) po skončení mateřské dovolené. Volíš si termín, od kdy ti ho začnou vyplácet a buď délku čerpání RP nebo výši měsíční částky. Na webu MPSV najdeš formulář se žádostí o RP, musíš mít své doklady, doklady mimina a doklady a podpis partnera (otce dítěte).

kozaci
autor
11. čer 2018

@soleilll díky moc za rady. Jen podpis tatínka už není nutný. Ptala jsem se, je to nové od roku 2018.