Přechod z rodičáku na rodičák
ahoj maminky, obracím se na vás z dotazem na pár věcí. Totiž finance chci řešit hned po novém roce. Nejdřív vám napíšu jak si to představuju a potom ty dotazy.
Nyní beru rodičovskou na Míšu ve výši 9 800 a dávky mi vydrží až do září 2016 (v dubnu mi ty nedobrané propadnou to vím). Musela jsem si zažádat na partnera protože já měla nárok nejvýše na 7 600. Na ty poslední tři měsíce co zbývají do dubna bych si ráda zvýšila částku na stropových 11 600 aby mi propadlo co nejmíň peněz. AŽ se narodí druhé dítko chtěla bych na něj pobírat 7 600, bohužel tentokrát nemám nárok na MD take nastupuju skutečně ihned na rodičák. Abych nevyfásla 4letou variantu též to uděláme přes manžela. TAkto velký příspěvek by měl vydržet do konce prázdnin 2018. A tady jsou dotazy:
1. Bude možné si příspvěk na Míšu ještě zvýšit a budu opět potřebovat doklad o příjmu manžela?
2. Na které dítě budu pobírat příspěvek na duben když porodím 28. nebo 21. dubna (v případě sc)?
3. Kdy si můžu zažádat o příspěvek na druhátko, až po jeho narození s doložením RL nebo to stačí ukázat těhu průkazku s termínem a doložit manželův příjem předem a potom po narození už jen RL dodat? (nechce se mi totiž lítat po sociálce v šestinedělí).
4. Příspěvek na druhé dítě předpokládám mi připadne ode dne jeho narození? Je to tak?
@blahova_andrea
@xpila
Tak sociálka mi písemně sdělila, že to vyplňují jen když nárok je a že v mém případě nárok není a že žádné s nulama nebo nenárokové nebo takové prostě nevyplňují a nic mi nepotvrdí ani nepošlou (přesnou formulaci ráda z mailu nakopíruji, ale předpokládám, že to nepotřebujete). Tož tak 🙂. Tohle si vytisknu, sepíšu sama nějaké čestné prohlášení a jsem zvědavá, jak pak na ÚP pochodím 🙂. Každopádně díky za rady, holky 🙂.
@verunkaa3 no pokud víš, že nemáš nárok na mateřskou, tak jdeš z rodičáku na rodičák

@verunkaa3 Tak záleží na tom jestli máš na mateřskou nárok nebo ne.