Přechod z rodičovské opět na mateřskou

lenineecka
8. led 2018

Dobrý den,
chtěla bych se informovat,nemám moc jasno v tom,jak to funguje s přechodem z rodičáku na mateřskou. U zaměstnavatele je jasné,že až donesu papír od doktora, tak mi začne počítat mateřskou 6- 8 týdnů před narozením dítěte,ale jak je to dál se sociálkou. Rodičák by mi měl končit,tak,že mi ho ještě jeden měsíc vyplatí a další už by mohla být mateřská.Celý hop vyberu a púobírat současně ho brát tedy nebude.Co přesně,ale chce OSSZ -chce si tam osobně zajít před pobíráním mateřské,abych ho ukončila nebo je nějaký formulář,jak ho tedy k nějakému dni ukončit?Děkuji za odp¨.

linee
8. led 2018

Ja tam byla kvuli tomu min.tyden.I kdyz vycerpam v unoru a na materskou nastupuji v breznu,vyplnila jsem ",zadost o ukonceni RP" k unoru.Podepsala a konec.Nasledne mi prijde potvrzeni.

j.a.n.i
8. led 2018

Tak OSSZ nebude chtít nic, protože OSSZ neřeší rodičák, ten řeší UP. A jinak pokud to bude tak, že ti plácnu v březnu vyplatí poslední rodičák, tak ten je za únor a pak budeš někdy v průběhu března nastupovala na další mateřskou, tak na UP nemusíš hlásit nic, pokud bys na ni šla třeba i posledního února, tak ano.

kachnicky
8. led 2018

Tak já tam byla taky minulý týden, potřebovala jsem ho ještě zkrátit a pobírat maximální částku. Vypočítala mi to tam a podle toho nastavila, jen jsem podepsala papír že budu ukončovat TO k k poslednímu dubnu 😊 Jen jsem nepochopila to že když budu na MD nastupovat 15.5 a tím pádem nebudu mít krytých těch 15 dní od dubna, prý nemohu pobírat RP a MD součastně v jednom měsíci, no příjde mi to jako blbost, ale snad měla pravdu 🤔

robin92
8. led 2018

Ukonceni rodicaku se resi s uradem prace, ktery ho vyplaci, tedy tam kde jsi ho vyrizovala. Stihnes tedy rodicak cely vybrat? jinak by sis ho mohla treba jeste navysit at to stihnes, tedy pokud to pujde. Podas si na uradu zadost o ukonceni rodicaku a pak najedes zase na materskou a zase dokola, pokud ti v praci jeste plati smlouva, tak si nezapomen pozadat o znovu vyplaceni dovolene.

j.a.n.i
9. led 2018

@kachnicky Můžeš to pobírat současně, ale jen v případě, že máš PPM za tu část měsíce nižší než rodičák, to pak z rodičáku dostaneš doplatek do jeho výše. POkud bude PPM vyšší, tak opravdu bereš jen tu.

travnulee
5. kvě 2018

Holky těším to samé, chci si zajít navýšit řidičák, ať ho doberu všechen v srpnu, protoze v půlce září nastupují novou mateřskou. Spíš by mě zajímalo, co těch prvních čtrnáct dní, kdo za mě bude platit soc. A zdravotní pojištění, když už nebudu na rodicaku a na mateřské až od půlky měsíce??

linee
5. kvě 2018

@travnulee ted dotaz a dve veci - nebudes a rodicovske dovolene a nebo budes na rodicovske dovolene a nebudes pobirat rodicovsky prispevek (penize)?

travnulee
6. kvě 2018

@linee pokud vím, tak v momentě, kdy výběru vsechny peníze, tak už na rodičovské dovolené být nesmím, nebo jako jo? Jinak to mám aktuálně rozpocitane až do října, ale je mi líto, tak ty prachy nechat, když už za září dostanu mateřskou.

linee
6. kvě 2018

@travnulee ne, jsou to dve ruzne veci. Pokud vycerpas penize, nadale muzes cerpat dovolenou. Takze klidne muzes byt jakoze nahlasena na rodicovske dovolene do rijna, vycerpat penize do konce srpna a v pulce zari nastoupit na materskou. Pokud to tak udelas, tak v dobe 1-do pulky zari jsi na dovolene (pokud mas tak i u zamestnavatele hlasene) a socialni a zdravotni za tebe hradi stat. Musis pak jenom zamestnavateli odevzdat papir a nahlasit ukonceni brani rodicovskeho prispevku a odevzdat papir od gynekologa o nastupu na PPM. Zbytek zamestnavatel zaridi. Plati, pokud mas nahlasenou tedy RD do rijna, smlouvu aspon do toho rijna a jsi zamestnanec.

linee
6. kvě 2018

@travnulee ja to resila ted na jare. Penize jsem vycerpala ke konci unora, na PPM jsem nastoupila par dni pred koncem brezna a brezen jsem mela nahlasenou RD (krome 3 dnu). Resila jsem to se socialkou a pojistovnou.

j.a.n.i
6. kvě 2018

@travnulee Ne, motáš 2 věci - rodičovská dovolená je neplacené nárokové volno od zaměstnavatele a nemá s pobíráním rodičáku nic společného.

j.a.n.i
6. kvě 2018

@linee Zaměstnavateli žádné ukončení praní rodičovského příspěvku nehlásíš, tomu pouze dáš papír na další PPM, nic víc nepotřebuje a nic víc ho nezajímá.

linee
6. kvě 2018

@j.a.n.i vidis, mne takto pisemne informovala pojistovna, ze to udelat mam.

travnulee
7. kvě 2018

@linee jj, dík

tereza1316
3. zář 2019

Měla bych hodně podobný dotaz, jen bych se potřebovala opravdu ujistit , že to tak je. Takže za každou odpověď budu ráda. Nedávno jsem zjistila, že čekám druhé dítě, ale jsem s dcerou na rodičovské dovolené, která mi končí 21.2.2020 a termín porodu mám 31.3,2020, mám tedy stále nárok na mateřskou dovolenou vyjde mi to časově, když jsem měla smlouvu na dobu neurčitou? Takže dám tedy zaměstnavateli na začátku března papír na další mateřskou a tím by to mělo být vyřešené? Moc děkuji za odpovědi

penelopaw
3. zář 2019

@tereza1316 Ahoj, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak nárok na mateřskou máš, i když jsi reálně do práce nechodila. Na MD se nastupuje 6 týdnů před termínem porodu, pokud by se Ti tedy překrývalo vyplácení rodičovského příspěvku s pobíráním mateřské, je nutné zažádat o navýšení částky, aby sis peníze dovybrala a nepřišla o ně. Dávka se vyplácí vždy za celý měsíc, takže je možné, že Ti udělají to, co mně, že mi ji poslali celou, ale protože jsem na MD nastupovala nějak v polovině měsíce, musela jsem jim vracet "přeplatek".

penelopaw
3. zář 2019

Současně nevím, jak u Vás funguje ÚP, ale u nás poněkud na pěst, takže ač jsem jim hlásila termín nástupu na MD v předstihu, když jsem si žádala o změnu výše rodičáku, abych stihla vybrat co nejvíce peněz (nám se to překrývalo hodně, takže jsem dávala i manželův vyměřovací základ), stejně mi pak peníze poslali i za dobu, kdy už jsem byla na mateřské. Takže ideálně až nastoupíš na MD, dát do 8 dnů na Úřad práce nějaký dopis od zaměstnavatele, žes tam skutečně nastoupila. Po mně pak zpětně chtěli i potvrzení od ČSSZ, že mi přišla první výplata mateřské, a na základě toho teprve začali jednat o ukončení vyplácení rodičovského příspěvku... ty peníze jsem jim vracela asi 3 měsíce, než mi konečně poslali číslo účtu... :D

penelopaw
3. zář 2019

Se zaměstnavatelem bych řešila tak, že na personálním oznámíš další těhotenství, a pak jen přineseš papír o nástupu na MD od gynekologa...

Po dobu, co budeš na MD, je to jako kdybys byla v práci, takže Ti pak vznikne nárok na dovolenou - z finančního hlediska je fajn vybrat si ji po skončení mateřské před nástupem na rodičovskou dovolenou. Vedle toho po ukončení MD už můžeš pobírat rodičovský příspěvek (jak tu padlo v jednom z komentářů výše, rodičák a rodičovská dovolená jsou dě různé věci), takže si na krátkou dobu finančně přilepšíte 🙂.

penelopaw
3. zář 2019

A ještě k tomu oznámení zaměstnavateli - pokud to počítám, aspoň od oka, dobře, tak na začátku března je pozdě, na MD se nastupuje 6 týdnů před, tedy nějak polovina února?? Což znamená, že z rodičovské dovolené s prvním dítětem bys rovnou přešla na mateřskou s druhým. S oznámením zaměstnavateli bych asi osobně nečekala až na únor, ale řekla jim to - alespoň ústně - už nyní, aby počítali s tím, že nenastoupíš, a pokud někdo "sedí na Tvém místě", bude to mít o další tři roky prodloužené 🙂. Povinnost z Tvé strany to není, ale připadá mi to takové korektnější 🙂.

tereza1316
3. zář 2019

Moc vám děkuji za odpovědi. My jsme se právě přestěhovali z Prahy, kde jsem byla i zaměstnana. Takže do práce se už vracet určitě nebudu. Šlo mi jen o to jestli stále mám stale nárok na mateřskou 🙂

eithelwing
9. říj 2019

Ráda bych ještě otevřela tuto diskuzi, nechci hned zakládat nové fórum. 🙂

Mám dovolenou i příspěvek do konce dubna 2020, ale se zaměstnavatelem jsme se dohodli na nástupu na konci srpna 2020. Na OÚ mi paní řekla, že si mám počkat, zda se dočkáme zvýšení příspěvku (je to cca měsíc, co jsem tam byla) a přijít v únoru. Prý mohu pobírat max. výši jako jsem měla mateřskou, takže to je 15 tisíc.

Jenže... Jsem otěhotněla. 🙂 Samozřejmě nemám za sebou ani první trimestr, podělat se může leccos, ale člověk tak nechce přemýšlet. A i když si nemusím trhat od huby, ráda bych vyčerpala z rod. příspěvku maximum, co zvládnu. 🙂 Termín zatím vychází na konec května. Takže v půlce dubna nastoupím nejspíš opět na mateřskou?
Přemýšlela jsem o zvýšení rod. příspěvku tak, ale ještě před měsícem na OÚ se tvářila paní dost pochybovačně, jestli se to stihne. A tak se ptám... V jakém procesu to je? 🙂 Snažila jsem se něco najít na internetu, ale plně uspokojivou informaci jsem tedy nenašla. 🙂 Takže na 100 % to stále ještě není odklepnuté? 🙂

j.a.n.i
9. říj 2019

@eithelwing A neni to jedno? Tak to zvedni tak abys rodicak dobrala v lednu a ono se uvidi.

andreak7
9. říj 2019

@eithelwing v jakém procesu to je to přesně nevim, ale ja bych si to zvysila tak aby koncil na konci ledna a pokud pridaji, prodlouzis do materske na max. A pokud nepřidaji, tak v lednu ten zbytek rozlozis zas az do te materske.. (a myslim ze pridaji 😉 ) 🙂

j.a.n.i
9. říj 2019

@andreak7 A proc by si ho mela rozkládat do mazerske, kdyz nepridaji, stejne vic nedostane.

tereza1316
13. únor 2020

Mohu na vás mít ještě otázku, dnes mi doktorka vystavila papír na mateřskou dovolenou od 20.2. 2020 a rodičovská mi končí 21.2.2020. Je to nějaký problém, musím kvůli tomu jednomu dni na ÚP nebo ne? Moc děkuji za případné odpověďi

penelopaw
13. únor 2020

Zkus zavolat na infolinku ÚP, já bych jim to tam raději nahlásila... Ten jeden den se kryje, takže by Ti o něj teoreticky měli rodičovskou pokrátit, neboť souběh dávek není možný. Radši bych se zeptala, ať pak nemáš nějaký problém ;).

j.a.n.i
13. únor 2020

@tereza1316 No, kdy ti konci rodicovka dovolena je fuk, ta automaticky konci nastupem na dalsi materskou. Ovsem je otazka, zda si nahodou nepletes pojmy a nemas na mysli rodicovsky příspěvek.

badyr
6. kvě 2020

Maminky, prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené, nastoupit zpátky do práce bych měla v únoru 2021, chtěli bychom druhé miminko. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Jak se řeší situace v případě, že by například termín porodu byl až 5/21? Měla bych například nárok na nemocenskou a poté PPM? (Dle gynekologa bych musela na rizikové těhotenství) . A ještě jeden dotaz, stejná situace, nástup do práce 2/21, termín porodu 5/21 a zaměstnavatel mi místo nástupu dá výpověď (s firmou to nevypadá moc dobře a propouští se), měla bych opět nárok na nemocenskou a PPM, nebo rovnou rodičovský příspěvek? Moc děkuji 😉

bongo93
4. únor 2021

@j.a.n.i dobry vecer, pokud jsem to tedy pochopila spravne tak pokud jsem nastoupila na PPM 21.1 a nestihla dobrat cely RP tak v unoru dostanu cast PPM a RP bude vyplacen do vysse PPM?

j.a.n.i
5. únor 2021

@bongo93 Ne do výše PPM, ale rodičáku