icon

Prodloužení RD u OSVČ, hlásí se na pojišť. i sociálku?

pattyo
5. led 2015

Dobrý den,

potřebovala bych poradit.....zvažuji prodloužení RD ze 3. na 4roky...jen si nejsem jistá,zda to bude výhodné a co je k tomu potřeba....Byla jsem OSVč-teda stále jsem, jen činnost nevykonávám. PPM jsem pobírala a RD mi začala 6.9.2013,měsíční částku pobírám 7300kč.

S hlídáním je to složité...pomoc s hlídáním je minimální,tak musím počkat až dcerku vezmou do školky(.........vidím to ale asi až na rok 2016,tento rok asi do školky jít nestihneme) . Pak bych se k činnosti mohla postupně vrátit. Jsou nějaké omezení,když budu na RD a dcerka půjde do školky........např. že tam nebude moci být celý den atd.....Oznámení o prodloužení RD se hlásí i na zdrav.pojišťovnu a sociálku??? Nebo si to úřady nějak oznamují.....

a pokud bych náhodou RD nechala jen na 3 roky a práci si nestačila rozjet,je lepší přihlásit se na ÚP nebo na pojišťovnu,že chci nahlásit péči o dítě do 4 či 7 let ( teď přesně nevím,jaká je ta věková hranice). Jde mi především o platbu zdrav.+soc...........abych je neplatila...

Děkuji.

mysonek
5. led 2015

@pattyo ahoj, tak to prodloužení máš asi jedno, dostaneš stejné peníze, akorát za jinou dobu. Dítě od 2 let může být ve školce neomezeně a můžeš u toho pobírat RP. Ale kam se co hlásí to už nevím, takže neporadím. Jinak prodloužení RD se hlásí zaměstnavateli, ale předpokládám, že jsi měla na mysli RP. Ten asi na úřadu práce, ale jistě to nevím.

blanka.k
5. led 2015

@pattyo já jsem takto ze 3 na 4 roky prodlužovala právě kvůli živnosti, abych nemusela platit min.odvody (na živnost jsem pracovala skoro od porodu) - pokud pobíráš RP, vše za tebe platí stát, ty jen platíš z toho, co vyděláš. ˇUmístění dítěte staršího 3 let je neomezené, takže klidně může být ve školce,ty pracovat na ŽL a pobírat RP.

pattyo
autor
5. led 2015

@blanka.k děkuji, ano i z toho důvodu si chci RD prodloužit. Já bohužel pracovat nemůžu,když hlídání není možné....ale jak bude prcek ve školce....tak by to problém neměl být. To jsem si právě nebyla jistá s tou školkou,zda omezení je či není. Děkuji.

blanka.k
5. led 2015

@pattyo dřív to bylo, teď je to jen u nejmenších dětí omezené (do 2 let) 😉