Prodloužení rodičovské. Řešil někdo ohledně práce?

ajja87
27. črc 2019

Ahoj, jelikož se snažíme o druhé mimi,tak jsme se s manželem rozhodli, že bych si prodloužila rodičak na čtyři roky a teď nevím,jak to vlastně oznámit zaměstnavateli, musím podat nějakou písemnou žádost?na začátku rodicaku,jsem podepisovala, že nastoupim ve třech letech dítěte, může mě třeba dát teď výpověď, když bych požádala o prodloužení rodičovské dovolené?je mi jasné, že mi nemusí držet místo, popravdě momentálně u něho zůstávám jen z důvodu smlouvy na dobu neurčitou, abych v případě brzkého otěhotnění měla nárok ma Řešil jste to někdo?



popravdě ani

jitka_cv
27. črc 2019

Zaměstnavatele můžeš jedině požádat o neplacené volno do 4 let věku dítěte. Rodičovská dovolená je pouze do tří let dítěte. Neplacené volno ti ale nemusí povolit a může požadovat aby jsi nastoupila den po třetích narozeninách dítěte.

eviicka
27. črc 2019

@ajja87 řeším totéž, malého mi nevzali do školky. Zatím jsem se domluvila s vedením ústně (ještě mám do tří let pár týdnů čas). Vyhovět mohou, ale nemusí (mě vyhoví, kamarádce třeba ne). Budu čerpat neplacené volno, zdravotní pojištění bude platit stát s ohledem na péči o dítě (nesmí pak chodit do školky na déle než 4 hodiny denně).

saurauia
Autor odpověď smazal
Zobraz
saurauia
27. črc 2019

@eviicka nejlepší je nechat si vyplácet rodičovský příspěvek v nějaké minimální výši, pak pokud vím pravidlo na školku neplatí. Ale možná se pletu

eithelwing
27. črc 2019

Uf.. Já teda nevím, ale člověk si může změnit výši, tedy tempo vyplácení rodičovského příspěvku. Pokud vím, byla jen nějaká maximální hranice pro výši měsíční podpory. Když jsem se informovala, jak se zařídit, že bychom nejspíš chtěli dvě děti za sebou, upozornila mě paní na úřadě, že musím akorát přijít včas, upravit si vyplácení (teď máme do tří let), a pak přejít opět na mateřskou.
RD určitě není jen do tří let, rozhodně do čtyř.

Pokud je smlouva na dobu neurčitou, pak prodloužení RD podle mě není důvodem k vyhazovu. K tomu by měl sloužit nějaký závažný prohřešek v práci. Zaměstnavatel určitě souhlasit nemusí, ale aby to byl důvod k výpovědi, to si nemyslím. Ale to jsou jen dohady, vše je o domluvě se zaměstnavatelem, o jeho přístupu...
Já jsem třeba učitelka, tři roky dceři vychází na konec dubna. Zaměstnavatel mě musí vzít zpět, ale je nesmysl nastupovat na dva měsíce školního roku. Pro něj je jednodušší, že zůstanu doma. Budu to ještě předkládat písemně, kdy požádám o prodloužení RD, a také půjdu ještě na sociálku, abych si nechala snížit dávky. Samozřejmě mohu být na RD bez peněz, ale lepší pro mě bude si to rovnoměrně rozdělit.

jitka_cv
27. črc 2019

@eithelwing rodičovská dovolená je do tří let dítěte. Do 4 let je rodičovský příspěvek.

jitka_cv
27. črc 2019

@eithelwing zaměstnavatele můžeš žádat akorát o neplacené volno, ne prodloužení rodičovské dovolené, ta je opravdu jen do tří let dítěte.

eviicka
27. črc 2019

@saurauia tak zakladatelka se ptá na rodičovskou dovolenou, já třeba mám už rodičovský příspěvek vybraný, takže si ho prodloužit nemůžu. Jinak pokud to zakladelka prodloužit může, tak asi platí co píšeš.

altice
27. črc 2019

@jitka_cv přesně jak píše paní tet to řeším taky když mi mistrova nepovolí do 4 let tak dam výpověď

eithelwing
27. črc 2019

@jitka_cv Jo, už na to koukám. Šílené slovíčkaření. Ale jo, od zaměstnavatele neplacené volno, od státu prodloužení rodičovského příspěvku. Pokud zaměstnavatel dovolí.

ckei
27. črc 2019

@altice tak rodičovskou dovolenou ti do 4let určitě nepovolí. Ta je dána zákonem.

kami1984
27. črc 2019

Já původně měla RD do 3 let, následně jsem snížila RP, minimálně musí být 50Kč, aby sociálka platila zdravotní. Zaměstnavatele jsem písemné požádala o neplacené volno o rok, do měsíce přišla odpověď. Jen jsem pak na pojišťovně ověřila, zda skutečně vše nastaveno a nemám dluh na pojištění.

ajja87
autor
27. črc 2019

@kami1984 Diky,takhle nějak jsem si to představovala 😉jen se teď ještě modlit,aby mi to zaměstnavatel umožnil,toho se bojím nejvíc, dlouhodobě se potýká s nedostatkem pracovníků a už teď mi volal, že by potřeboval,abych nastoupila dřív.

altice
27. črc 2019

@ckei já myslela neplacené volno pokud na to nekyvne a bude si stát za tím že musím nastoupit tak dam výpověď ale já to mám jinaci já prechazim do jiného města ještě k tomu.

ckei
27. črc 2019

@altice jen pozor na datum,kdy výpověď dáte,ať nemusíte ještě ve výpovědní lhůtě chodit do práce. Aby Vám to časově vše navazovalo. 😉

altice
27. črc 2019

@ckei jo díky mám na to ještě rok

fly80
28. črc 2019

@ajja87 můžeš si prodloužit příspěvek a chodit do práce na půl úvazku. Pokud ti dítě vezmou do školky 😉